Annak érdekében, hogy Önnek a legjobb élményt nyújtsuk "sütiket" használunk honlapunkon. Az oldal használatával Ön beleegyezik a "sütik" használatába.

9 tulajdonság, ami megkülönböztet téged az átlagembertől!

  •  Tippek
  • 2015-12-10 17:00:00
  • Gál Andrea
A vállalkozói lét nem egyszerű. Ami biztos, hogy van, aki a siker árát előre fizeti meg, míg mások később.

 

Hogy ez mit jelent? Aki tudatosan építi magát és a vállalkozását a siker előtt, bizony sok mindenről le kell mondania, míg mások akkor dolgoznak még többet, amikor a vállalkozásuk sikeressé vált. Akárhogy is nézzük, ami biztos az az, hogy a siker nincs ingyen, és a fotelből ülve, TV-t nézve ritkán lehet elérni.

 

Az alábbiakban igyekszem összeállítani az előadók tanácsát a sikerhez:

 

1. Kellő időben határozol és döntesz!

Igen a DÖNTÉS! Kardinális egy vállalkozó életében a döntéshozás. A döntés következménye sok esetben nem látható előre, ezért nagyon fontos, hogy a piaci trendekkel naprakészek legyünk, olvassunk minél több esettanulmányt, járjunk képzésekre.

 

2. Nyitott szemmel jársz!

Nagyon fontos a versenytársak, a piaci szereplők és nem utolsósorban a fogyasztói igények figyelése. A piacon mindig van egy pici rés, ahová mi is helyet csinálhatunk magunknak!ű

 

3. Bevétel orientált vagy!
 
Szép dolog az álmodozás és igen, még szükségünk is van vízióra, de a célért nem elég álmodozni, tenni is kell! Lehetünk képmutatóak és mondhatjuk, hogy a pénz nem számít, azonban vállalkozóként a bevételed tükrözi a céged sikerességét. Mert a bevétel azon túl, hogy a saját kényelmed és igényeid fedezéséhez is létfontosságú, kellő fedezetet nyújt a „kötelező kiadásokra is. Ilyen „szükséges rossz” a járulék és adó fizetési kötelezettséged, bérek fizetése, árukészlet, bérleti díj, stb… Egy vállalkozó akkor sikeres, ha vásárlókat tud szerezni, és azokat képes is megtartani.

 

A bevétel egyik alapfeltétele azon túl, hogy kiváló minőségű szolgáltatással/termékkel kell rendelkezned, hogy a vásárlói problémákra/fájdalomra adjon megoldást. Ha ez megvan, a siker garantált. Ugyanis a vállalkozó tisztában van azzal, hogy vállalkozásának a piac igényei alapján kell működnie, és nem fordítva. Ugyanis tulajdonképpen a vevő az, aki a fizetést adja, nem a tulajdonos.

 

És a legfontosabb: vevői elégedettség nélkül, nincs bevétel!

 

4. Előre gondolkozol

A vállalkozó előre gondolkodik, megpróbálja kitalálni, mire lesz szükség, és arra alapozza terveit. Soha nem azt figyeli, hogy eddig mit hogyan csináltak, hanem arra próbál választ adni, hogy ugyanazt hogyan lehet másképp, hatékonyabban és gyorsabban megoldani. Nyomon követi a jelenben történteket, és figyelemmel kíséri azokat a változásokat, amelyek a jövő útját mutatják. Minimum 3-5 évvel előre gondolkodik, és készen áll arra, hogy rövidtávú áldozatot hozzon annak érdekében, hogy a hosszútávon megragadható lehetőségeket kihasználhassa. Nem dől be a divatos trendeknek, és ellen tud állni a gyors meggazdagodás csábító lehetőségének is.

 

5. Elutasítod a középszerűséget! A legjobb akarsz lenni!

A vállalkozóban nincsen tisztelet a status quo, a megszokott sémák iránt, mindig újfajta megoldási módot és feladatot keres. Felismeri, hogy változó piaci feltételek mellett a régen bevált módszerek elavulnak, és új módszerekre lesz szükség. Kitűnő megfigyelő, tudja, hogy egy vállalkozás folyamatos tanulást és kísérletezést jelent. A kiválóság nem egy „nagy dobásból” áll, hanem állandó teljesítményből. Nem elég utánozni a versenytársakat, jobbnak is kell lenni náluk. A vállalkozó az innováció bajnoka, hiszen állandóan keresi az olyan egyedi termékeket, szolgáltatásokat, amelyekkel sikeresebbé teheti vállalkozását.

 

6. Nem vagy Don Quijote de la Mancha!

Hogy ez mit jelent? Sajnos rossz hírt mondok, ahogy fejlődik a céged, már nem egyszemélyes cégnek a vezetője leszel, hanem folyamatosan bővülni fog munkatársakkal a szervezet. És hogy miért nem alkalmazottakat írok? Azért mert a magyar nyelv szépsége az, hogy a szavaknak valódi jelentése van! Munkatárs= munkában társ! Igen, fontos, hogy ne fizetett ellenségeid legyenek a leendő munkavállalóid, hanem szövetségesek abban, hogy a céged minél sikeresebb legyen. A céged sikerének titka a jó ügyfélszolgálatos, a jó üzletkötőd, a jó marketingesed lesz… Közhely, de igaz az a mondás, hogy nézd meg egy cégnek a munkatársait, és az elköteleződésük alapján megmondod, milyen a cég, és milyen lesz a jövője!

 

A vállalkozók egy jó része azzal üldözi el tehetséges alkalmazottait, hogy nem kínál számukra ígéretes karriert, jövőképet, és nem adja meg nekik arra a lehetőséget, hogy saját elképzeléseiket is megvalósíthassák a vállalkozás keretein belül. Ha egy cégvezető görcsösen ragaszkodik a döntéshozatalhoz, akkor számolnia kell azzal, hogy alkalmazottai előbb-utóbb elhagyják. Ennek elkerülése végett fontos az az alapelv, mely szerint minden egyes alkalmazottat az ötletek forrásának, és nem csupán munkavállalónak kell tekinteni! 

 

7. Reális célkitűzésed van!

A vállalkozó tisztában van vállalkozásának helyzetével és azzal, hogy az üzleti életben nem mindenki viselkedik tisztességesen. Gondosan kell tervezni és utána cselekedni - azaz először fontos információt gyűjteni,  tervet készíteni, majd csak azután lépni -.

 

Fontos, hogy a cégvezető különbséget tudjon tenni álom és kézzelfogható üzleti lehetőség között. Ábrándozással nem lehet a versengő piacra betörni - az új vállalkozásnak feltétlenül rendelkeznie kell biztos tervvel, hogy üzleti céljait megvalósíthassa.

 

8. Kitartó vagy!
 
Hazudik, aki azt mondja, hogy a vállalkozás építése sétagalopp. Lehet mondani, hogy pofon egyszerű sikeresnek lenni, kell hozzá egy szuper ötlet, jó termék/szolgáltatás a többi pedig már csak marketing kérdése.

 

Szomorú tényt mondok, a vállalkozási tevékenység ettől sokkal több rétű. Elején a bevétel valószínű nem lesz annyi, mint amit terveztél, holott a kiadások megvannak. Szembesülsz az adó és járulékfizetési terhekkel, a bürokráciával és egyéb olyan száraz elemekkel, mellyel a könyvelőd fog fárasztani. IGEN! A vállalkozáshoz kitartás kell, lesznek olyan napok, amikor a pokolba kívántad azt, hogy a vállalkozói létre adtad a fejed és lesznek jobb napjaid. Ahogy azonban telik az idő és egyre több problémát oldasz meg, egyre magabiztosabb leszel és el fogod hinni magadról, hogy képes vagy megvalósítani a tervedet. A cél eléréséhez, azonban nagy-nagy kitartásra van/lesz szükséged, de hidd el, megéri!

 

9. Feladatot és nem problémát oldasz meg!

Nagyon fontos, hogy a nehézségekre ne problémaként tekints, hanem megoldandó feladatként. Hidd el, így sokkal könnyebben oldod meg, mintha egy dologra úgy gondolnál, mint egy olyan mázsás kőre, amit nagyon messzire kell elvinned a puszta kezeddel!

 

Újabb közhely, de a feladatok megoldásához körültekintésre, tudásra, kompromisszum készségre lesz szükséged, de miután tudod mi a célod, ez mind menni fog!

 

Sok sikert!

 

Gál Andrea
Vállalkozz Itthon!

Megosztás
Pszichopata vezetők, vezető pszichopaták
Manipulálnak, lelkiismeret-furdalás nélkül tipornak el embereket és viselkedésük az empátia teljes hiányát mutatja. Ez egy elég tömör, de megfelelő jellemzés a pszichopatákra. És melyik társadalmi csoport hasonlít rájuk? Hát a cégvezetői réteg!
   2015-06-05    Vállalkozz!
Nem játék - Pókerleckék vállalkozóknak /I./
Mire tanít a póker? Hogyan olvass a partnereid fejében? A világ egyik legjobb pókerese David Daneshgar, aki nem mellesleg sikeres vállalkozó, elmondja.
   2015-05-07    Vállalkozz!