Annak érdekében, hogy Önnek a legjobb élményt nyújtsuk "sütiket" használunk honlapunkon. Az oldal használatával Ön beleegyezik a "sütik" használatába.

Nem játék - Pókerleckék vállalkozóknak /I./

  •  Vállalkozz!
  • 2015-05-07 15:05:00
Mire tanít a póker? Hogyan olvass a partnereid fejében? A világ egyik legjobb pókerese David Daneshgar, aki nem mellesleg sikeres vállalkozó, elmondja.

A kétezres évek elején egy Berkeley-hallgató (név szerint David Daneshgar) gondolt egyet és felcsapott profi pókerjátékosnak. És nem is csinálta rosszul, hiszen 2005 és 2009 között összesen 2,5 millió dollárt nyert, ráadásul 2006-ban már a világ ötödik legjobb játékosaként tartották számon.

Miután a gyors sikerek után 2009-ben visszavonult és megszerezte gazdasági diplomáját, két társával együtt megalapította a BloomNation-t (ez gyakorlatilag egy online virágpiac és virágküldő szolgáltatás elsősorban árusoknak).

A startup csak a tavalyi évben egymillió dollár feletti eladást produkált, miközben hónapról hónapra 15-30 százalékos növekedést ér el, ráadásul 7,2 millió dolláros kockázati tőkebefektetést is kapott szilícium-völgyi cégektől.

Azonban a kezdet nem volt ennyire sima, és mivel az alapítok egyikének sem volt megfelelő háttere, kénytelenek voltak pénzt szerezni valahonnan, hogy egy topfejlesztőt alkalmazhassanak. Ezért David utoljára benevezett egy Los Angelesben rendezett pókertornára, hogy megnyerje a 30 ezer dolláros fődíjat. Sikerült neki, így elkészült az oldal, majd  egy 1,7 millió dolláros pénzmagot a  Andreessen Horowitz, Chicago Ventures, and Spark Capital triótól.

Az a kérdés viszont továbbra is fennáll, hogy mit lehet, egyáltalán lehet-e valamit hasznosítani a pókerjátszmákból az üzleti életben. „Főhősünk” szerint igen és az Inc magazinnak el is modta, hogy mit:

Csak érzelmek nélkül szabad!

A pókerben figyelned, analizálnod és gyors döntéseket kell hoznod, és ez nem fog menni akkor, ha hagyod, hogy az érzelmeid átvegyék az irányítást feletted. Ha sokáig hezitálsz, ellenfeleid észre fogják venni, hogy valami nem stimmel. Az üzleti életben is jéghideg profizmussal kell végezned a dolgod, legyen az egy személyzeti kérdés, befektetővel tárgyalás vagy bármilyen más üzleti döntés.

Ahogy David is mondja: „Olyan döntéseket hoztam a játék során, amelyek ha rosszul sülnek el, 1 milliót is bukhattam volna. Hála ennek, ma már a legnehezebb kérdésekben is tudok anélkül dönteni, hogy érezném az ezzel járó nyomást.”

Olvasd a partnered!

A póker két dologról szól, a matematikáról és a pszichológiáról. Miután az elsőn már túl vagy, előtérbe kerül az emberismeret. Ekkor már minden arról szól, hogy mennyire vagy képes kiismerni az embereket. „Miután felszínesen az összes játékost kiismertem, elkövetkezik az idő, mikor jobban elmélyedek egy-egy versenytársamban. Csak ülök és nézem. Figyelem a pulzusát, a légzését, a tartását és mintákat keresek, próbálom kitalálni, hogy hány lépéssel gondolkodik előre. Ha elég okos, akkor tudni fogja, hogy tudom azt, amit ő tud. Hiszen ő is ugyanezt csinálja, ez egy játék a játékban. Itt minden a manipulációról szól.”

Ez az emberismeret pedig segít abban, hogy eredményesen tárgyalj egy befektetővel, vagy azt add a vevőnek, amit akar. „Az a képesség, hogy kiismered magad az embereken, segít abban, hogy sikerre vidd a vállalkozásodat.”

Vedd észre a jeleket!

„Ha azt látod, hogy ellenfeled pulzusa megnő, majd egy másik körben ez normális és egy erős kezet mutat a végén, akkor majdnem biztosra veheted, hogy ha újra látod a jeleket, akkor bizony a játékos blöfföl. De vajon észreveszed ezt akkor is, ha a döntéseden éppen 100 000 dollár függ? Mindennek az a kulcsa, hogy mindig a lehető „legélesebb” legyél!”

Találd meg a leggyengébbet!

A tárgyalóasztalnál még azelőtt rá kell jönnöd, hogy te vagy a legkevésbé képzett az üzleti életben, mielőtt mindent elvennének tőled! „Azt mondják, hogyha a pókerben 30 másodperc alatt nem tudod eldönteni, hogy ki a balfék, akkor bizony te vagy az” mondja David, majd így folytatja „Nagyon sok játékos leül az asztalhoz, és fél perc alatt nagy valószínűséggel meg tudja mondani, hogy ki a leggyengébb közülük. Az üzleti világban ez megfizethetetlen képesség. Ismerned kell a farkastörvényeket, és azt is, ha esetleg neked vannak a leggyengébb képességeid a tárgyalóasztalnál.”

Még négy pont hátra van. Kattints!

Megosztás
9 tulajdonság, ami megkülönböztet téged az átlagembertől!
A vállalkozói lét nem egyszerű. Ami biztos, hogy van, aki a siker árát előre fizeti meg, míg mások később.
   2015-12-10    Tippek
35 sikertipp európai vállalkozóktól Neked!
A minap belefutottam az interneten egy 2009-es, vagyis nem éppen mai pdf-be az Első Európai KKV Hét-ről. Bár a pdf nem mai, mégis tele van olyan elvekkel, és örök igazságokkal, amiket érdemes áttekinteni és megfogadnia mindenkinek.
   2015-12-04    Vállalkozz!
Ismered a célpiacodat? Íme 7 kérdés vállalkozóknak!
Akármilyen cégről is beszélünk, végső soron a fogyasztóiból él meg, akár termel, akár szolgáltat. Éppen ezért nagyon fontos a sikere érdekében, hogy a fogyasztóinak szokásait ismerje.
   2015-07-15    Vállalkozz!