Annak érdekében, hogy Önnek a legjobb élményt nyújtsuk "sütiket" használunk honlapunkon. Az oldal használatával Ön beleegyezik a "sütik" használatába.

Az egyéni cégről többet

  •  Vállalkozz!
  • 2016-01-15 11:45:00
  • Gál Andrea
Az egyéni cég gyakorlatilag egy természetes személy vállalkozása, ami mégis a társas vállalkozásokhoz közelítő feltételekkel működhet. Az egyéni céget a cégbíróságon kell bejegyezni, és fontos tudni, hogy egyéni céget kizárólag egyéni vállalkozó alapíthat.

 

Az egyéni cég alapításához közjegyző által készített közokiratba vagy ügyvéd által ellenjegyzett magánokiratba foglalt alapító okiratra van szükség, amelyet a tagnak (alapítónak) alá kell írnia. De mi az egyéni cég felelőssége?

 

Az egyéni cég felelőssége

Az egyéni cég az alapító okiratban meghatározott jegyzett tőkével alakul. A tag az egyéni cég tőkéjét meghaladó kötelezettségek teljesítéséért választása szerint korlátlan vagy korlátolt mögöttes felelősséget vállalhat. Erről, valamint korlátolt felelősség választása esetén annak mértékéről az egyéni cég alapító okiratában köteles nyilatkozni.

 

Korlátlan mögöttes felelősség esetén az egyéni cég kötelezettségeiért elsősorban az egyéni cég felel vagyonával.  Ha az egyéni cég vagyona a követelést nem fedezi, a tag saját vagyonával korlátlanul felel. A korlátlan mögöttes felelősséggel működő egyéni cég és tagja nem lehet gazdasági társaságban korlátlanul felelős tag.

 

Korlátolt mögöttes felelősség esetén az alapító okiratban meg kell határozni a pótbefizetés összegét, amelynek erejéig az egyéni cég tartozásaiért az alapító saját vagyonával felel. Ha az egyéni cég vagyona a tartozások kielégítését nem fedezi, a tag a pótbefizetésből szükséges összeget köteles az egyéni cég rendelkezésére bocsátani.

 

Mikor szűnik meg az egyéni cégünk? Az egyéni cég megszűnik, ha:

 

az alapító okiratban meghatározott időtartam eltelt vagy más megszűnési feltétel

megvalósult,

elhatározza jogutód nélküli megszűnését,

elhatározza jogutódlással történő megszűnését (átalakulását),

a cégbíróság megszűntnek nyilvánítja,

a cégbíróság hivatalból elrendeli törlését,

a bíróság felszámolási eljárás során megszünteti.

Az egyéni cégre vonatkoznak a felszámolás, a végelszámolás és a csődeljárás szabályai, amiről ne feledkezzünk el!

 

Ha kérdésed van, keress bennünket bátran!

 

Gál Andrea

Vállalkozz Itthon!

Megosztás
Betéti társaságról 1 perces poszt
Bizonyára kapkodod a fejedet, hogy hány féle vállalkozási forma közül választhatsz, de valld be, nem igazán tudod, hogy melyik milyen előnnyel, avagy hátránnyal jár a Te megalapítandó vállalkozói tevékenységedhez.
   2016-01-19    Vállalkozz!
7 dolog, amit tudnod kell, ha egyéni céget akarsz alapítani
A cím egy kicsit csal, mert 7-nek nem 7 dologról lesz szó, ugyanakkor az információ olyan, hogy minél több, annál jobb...
   2016-01-15    Vállalkozz!
Új év új kezdet! Vállalkozás indításhoz kapcsolódó 8 válasz!
Bizonyára most pihenjük ki az elmúlt év eszem-iszom fáradalmait, ugyanakkor sokan megfogadtuk, hogy 2016-ban másképp csináljuk ezt vagy azt! Ezeket a fogadalmakat pedig érdemes leírni, nehogy a feledés homályába kerüljenek, mert az év hátralévő részének sikeréhez nagyban hozzá járulhatnak.
   2016-01-05    Vállalkozz!