Annak érdekében, hogy Önnek a legjobb élményt nyújtsuk "sütiket" használunk honlapunkon. Az oldal használatával Ön beleegyezik a "sütik" használatába.

Új év új kezdet! Vállalkozás indításhoz kapcsolódó 8 válasz!

  •  Vállalkozz!
  • 2016-01-05 17:05:00
  • Gál Andrea
Ha a 2016-ra tett fogadalmad egyike az, hogy vállalkozó leszel, akkor IGEN, JÓ HELYEN JÁRSZ!
Bizonyára most pihenjük ki az elmúlt év eszem-iszom fáradalmait, ugyanakkor sokan megfogadtuk, hogy 2016-ban másképp csináljuk ezt vagy azt! Ezeket a fogadalmakat pedig érdemes leírni, nehogy a feledés homályába kerüljenek, mert az év hátralévő részének sikeréhez nagyban hozzá járulhatnak.

 

Mi segítünk Neked, hogy 2016-ban sikeres vállalkozó váljék belőled, azonban néhány Benned is felmerült kérdést is érdemes tisztázni az átgondolt döntésért!

 

1. Milyen formában lehet ma elindítani egy vállalkozást és melyek azok a dolgok, amiket érdemes előtte megfontolnunk?

Vállalkozási tevékenységet több formában lehet végezni. Ahhoz, hogy megtaláljuk a számunkra legmegfelelőbbet, előre át kell gondolnunk néhány dolgot:

 

  • milyen tevékenységet vagy tevékenységeket fogunk végezni?
  • termékekkel fogunk kereskedni vagy szolgáltatást fogunk nyújtani?
  • mekkora nagyságrendű bevételre számítunk?
  • a tevékenységgel kapcsolatban mennyi költségünk lesz?
  • lesznek-e alkalmazottaink?

 

de ezekről, már tavaly írtunk...

 

A vállalkozási tevékenység egyik legfontosabb eleme, hogy a bevételeinkről számlát (illetve nyugtát) szükséges adnunk, amihez adószám szükséges. A két fő vállalkozási forma ma Magyarországon az egyéni vállalkozás és a társas vállalkozás.

 

2. Hogyan működik az egyéni vállalkozás?

Egyéni vállalkozó bármely belföldi természetes személy lehet, aki állandó lakhellyel rendelkezik és valamilyen okból nincs kizárva az egyéni vállalkozás jogából. Az egyéni vállalkozó fő szabályként vállalkozói igazolványt kap, de nem kötelező ezt kiváltani.
Aki egyéni vállalkozásba kezd, azt vállalja, hogy haszonszerzés céljából rendszeres gazdasági tevékenységet végez saját nevében és kockázatára. Az egyéni vállalkozó teljes magánvagyonával is felel a vállalkozásáért, ami némi kockázatot is hordoz magában. Ezért, ha az egyéni vállalkozás az, ami passzol az elképzeléseinkhez vagy a profilunkhoz, akkor erre külön is figyeljünk oda.

 

3. Hogyan lehet elindítani az egyéni vállalkozást?

Az egyéni vállalkozói tevékenység megkezdésének feltétele a tevékenység bejelentése, de nem szükséges az egyéni vállalkozói igazolvány kiváltása. Az egyéni vállalkozói tevékenység megkezdésének bejelentése személyes megjelenés esetén az ország bármely okmányirodájában kezdeményezhető, meghatalmazotti eljárásra azonban nincs lehetőség. De egyéni vállalkozást lehet indítani az interneten, ügyfélkapus elérhetőség létrehozásával is lehet. Az elektronikus úton történő ügyintézéshez saját ügyfélkapu szükséges.

 

4. Mennyibe kerül az egyéni vállalkozás elindítása?

Az egyéni vállalkozói igazolvány közokirat, amely hitelesen igazolja a kiállítás napján érvényes – az egyéni vállalkozók nyilvántartásában szereplő – adatokat. Az egyéni vállalkozói igazolvány kiváltása 10.000 Ft-ba kerül. Ha nem kérjük az igazolványt, akkor kérhetünk hatósági bizonyítványt, ami egyfajta igazolásként szolgál, hogy egyéni vállalkozók vagyunk. A hatósági bizonyítvány határozat jellegű közokiratnak minősül, de kiállítása nem kerül pénzbe.

 

5. Milyen további teendők vannak, ha megvan a vállalkozói igazolványunk vagy a hatósági bizonyítványunk?

Következő lépésként be kell jelentkeznünk az Adóhatósághoz, a területileg illetékes önkormányzathoz a helyi iparűzési adó miatt, és regisztrálnunk kell a területileg illetékes Kereskedelmi és Iparkamaránál, ahol a regisztrációs díj 5.000 Ft. Felmerül még a bankszámla nyitás költsége (változó, de kb. 10.000 Ft-ra lehet számítani).

 

6. Egyéb adókat és járulékokat mikor kell először fizetnünk?

Amennyiben valaki megkapta az engedélyt a tevékenység indítására, rögtön kell számolni és fizetni a járulékokat, függetlenül attól, hogy megkezdte-e a tevékenységét volt-e bevétele. Alapvetően csak abban az esetben mentesül valaki a járulékok fizetése alól, ha van máshol bejelentett 36 órát meghaladó munkaviszonya, más cégben vállalkozó, vagy hallgatói jogviszonya van, illetve nyugdíjas, ezekben az esetben csak a járulékalapot képező jövedelem után kell adókat és járulékokat fizetnie.

 

7. Mennyire kell részt vennie a vállalkozás életében az egyéni vállalkozónak és vehet-e fel alkalmazottakat?

Az egyéni vállalkozó köteles személyesen is közreműködni a tevékenységei folytatásában (közreműködés alatt értjük a konkrét szakmai alap-tevékenységen kívül a vállalkozás megszervezését, irányítását is, könyvelést, stb.). Az egyéni vállalkozó akár több telephelyen, többféle tevékenységi területen, létszámkorlátozás nélkül tevékenykedhet. Ha viszont a vállalkozó bármely tevékenysége engedélyhez kötött, akkor legalább egy olyan személynek közre kell működnie a vállalkozásban, aki az adott tevékenységhez megfelelő képesítéssel rendelkezik.
Az egyéni vállalkozó foglalkoztathat például: alkalmazottat, szakmunkás tanulót, egyszerűsített foglalkoztatásban alkalmi munkavállalókat is foglalkoztathat (persze a szabályokat betartva), megbízási szerződéssel bárkit

 

8. Mi a legnagyobb előnye az egyéni vállalkozásnak?

Az egyik legnagyobb előnye az egyéni vállalkozásnak, hogy bármikor szüneteltethető. Tehát amikor úgy látjuk, hogy huzamosabb ideig nem tudunk a vállalkozással foglalkozni, vagy a szezonalitás miatt nem várható bevétel, akkor nagyon egyszerűen lehet szüneteltetni. A szüneteltetést a hatóságokhoz be kell jelenteni, ez alatti időszakban nincs járulékfizetés, de költségek sem számolhatóak el. Viszont bármikor újra indítható, tehát a rendszer rugalmas.


 

Bízunk, hogy segítettünk! Vállalkozásra fel!

 

Gál Andrea

Vállalkozz Itthon!

Megosztás
Az egyéni cégről többet
Az egyéni cég gyakorlatilag egy természetes személy vállalkozása, ami mégis a társas vállalkozásokhoz közelítő feltételekkel működhet. Az egyéni céget a cégbíróságon kell bejegyezni, és fontos tudni, hogy egyéni céget kizárólag egyéni vállalkozó alapíthat.
   2016-01-15    Vállalkozz!
13+1 tanácsom, ha kezdő vállalkozó vagy
Én most végtelenül egyszerű leszek. Filozofálhatnék arról, hogy a sikeres vállalkozók miért lettek sikeresek, elemezhetném a siker-üzleti terv-piaci igény háromszögét is, de nem ezt teszem.
   2015-12-17    Vállalkozz!
7 kritérium, amiről nem szabad elfeledkeznek Vállalkozási formák választása kapcsán
Amikor eldöntjük, hogy vállalkozunk, a legelső dolgunk annak meghatározása, milyen formában szeretnénk működni.
   2015-12-15    Vállalkozz!