Annak érdekében, hogy Önnek a legjobb élményt nyújtsuk "sütiket" használunk honlapunkon. Az oldal használatával Ön beleegyezik a "sütik" használatába.

Betéti társaságról 1 perces poszt

  •  Vállalkozz!
  • 2016-01-19 19:20:00
  • Gál Andrea
Bizonyára kapkodod a fejedet, hogy hány féle vállalkozási forma közül választhatsz, de valld be, nem igazán tudod, hogy melyik milyen előnnyel, avagy hátránnyal jár a Te megalapítandó vállalkozói tevékenységedhez.

 

Előzőleg már az egyéni vállalkozásról már több cikkünket is olvashattad, most a Bt. – azaz a betéti társaságról – szeretnénk megosztani egy rövid posztot.

 

Hogy mi is a Betéti Társaság?

Olyan társasági forma, melynek alapításához minimum két tag szükséges, egy beltag, akinek a felelőssége korlátlan és egyetemleges a többi beltaggal szemben, és egy kültag, akinek a felelőssége korlátolt.

 

Az egyetemleges felelősség azt jelenti, hogy ha a vállalkozás vagyona nem fedezi a tartozásait, akkor bármelyik beltagtól behajtható a tartozás teljes összege.

 

Ha betéti társaságot alapításán gondolkozol, a lentiek figyelembe vételével dönts:

 

  • alapításához minimum két tag szükséges, egy beltag és egy kültag
  • a tagok felelőssége különböző
  • a beltagok felelőssége korlátlan és egyetemleges a többi beltaggal szemben
  • a kültag(ok) felelőssége korlátolt, csak a társaságba bevitt vagyonuk erejéig tartoznak felelősséggel a vállalkozás tartozásaiért
  • nincs kötelező alaptőke
  • üzletvezetésre és a cég képviseletére a beltagok jogosultak
  • a szokásos üzleti tevékenységbe nem tartozó ügyekben, például tevékenységi kör megváltoztatása a kül,- és beltagok együttesen döntenek.

 

Ha pedig a Betéti társaságod megszüntetésén gondolkozol?

 

Az alábbiakat tudnod kell!

 

  • Ha a kültagok kiválnak, ilyen esetben átalakulhat közkereseti társasággá.
  • Ha a beltagok kiválnak, ilyen esetben átalakulhat korlátolt felelősségű társasággá, ha a kültagok rendelkeznek megfelelő alaptőkével.
  • A tagok kiválását 3 hónapon belül be kell jelenteni a cégbíróságnak, különben a társaság megszűnik.

 

Bízom, hogy hasznos volt a poszt, kérdés esetén keress bátran bennünket!

 

Sikerre fel!

 

Gál Andrea

Vállalkozz Itthon!

Megosztás
Az egyéni vállalkozás létrehozásakor felkeresendő intézmények
Tekintsük át sorrendben, melyek azok az intézmények, amelyeket az egyéni vállalkozás létrehozásakor fel kell keresnie, bejelentési kötelezettség, vagy engedély kérése miatt, azt az alaphelyzetet tekintve, hogy az egyéni vállalkozó a hatóságtól személyesen kéri a vállalkozói igazolvány...
   2016-01-28    Vállalkozz!
Adatok, mely nélkül nem alapíthatsz gazdasági társaságot
Tapasztalatom alapján, sokan azt gondolják, hogy a vállalkozás alapítás legnehezebb pontja az üzleti ötlet megtalálása és a vállalkozáshoz szükséges tőke előteremtése.Magam részéről, ezekkel a tényekkel nem is akarok vitatkozni, azonban a cégalapításnak is göröngyös útja...
   2016-01-21    Vállalkozz!
Az egyéni cégről többet
Az egyéni cég gyakorlatilag egy természetes személy vállalkozása, ami mégis a társas vállalkozásokhoz közelítő feltételekkel működhet. Az egyéni céget a cégbíróságon kell bejegyezni, és fontos tudni, hogy egyéni céget kizárólag egyéni vállalkozó alapíthat.
   2016-01-15    Vállalkozz!