Annak érdekében, hogy Önnek a legjobb élményt nyújtsuk "sütiket" használunk honlapunkon. Az oldal használatával Ön beleegyezik a "sütik" használatába.

Bejegyzés arról, hogy hogyan spóroltunk meg 2 millió forintot

  •  Tippek
  • 2015-10-27 18:30:00
  • deluxedollz.hu
Nem is olyan rég már örvendeztünk és elcsodálkoztunk a lányok ötletességén és kreativitásán, ahogy a cirkusz világát szinte szó szerint életre keltik. Most viszont arra is rájöttünk, hogy "webfejlesztőknek" sem utolsók... Ha nem hiszitek, olvassátok el a blogbejegyzésüket!

 

Egy éve működött a WIX-en készített webshopom, amikor beláttam, hogy ez nem mehet így tovább, látogatottság van, de megrendelés ahhoz képest lelombozóan kevés.

 

A WIX-szel belefutottam abba a hibába, amibe szerintem sok vizuális és kísérletező ember elkövet...beszippantottak a grafikai megoldások lehetőségei, ide-oda pakoltam a menüket és galériákat a drag and drop módszerrel, pillanatok alatt átláttam hogy mennyi lehetőségem van egy nagyon klassz (illetve klasszul kinéző) weboldalt felépíteni és belevetettem magam.

 

Menetközben megnéztem, van webshop funkció, közösségi média integráció, pikk-pakk megoldottnak tűnt a kérdés.

 

A bonyodalom ott kezdődött, mikor már vizuálisan lenyűgöző oldal webshop funkcióiban elmélyedtem, és rájöttem, nagyon korlátozottak a lehetőségek. Persze eddigre már annyi időt és energiát öltem bele, hogy meggyőztem magam, hogy jó lesz ez így, elég lesz ennyi funkció.

 

Pl egyetlen egy fizetési és szállítási módot választhatok mindössze (és a fizetési módok között nem szerepel a bankkártya például),  nem kapok email értesítőt a rendelésről, a megrendelő SEM kap email megerősítést a rendelésről, és így tovább…. de első webshopom lévén azt gondoltam, olyan szép lett, majd biztos imádni fogják. 

 

Mondanom sem kell, nem így lett.  (régi oldalunk, összehasonlításképpen itt  látható)

 

Ezután kutatni kezdtem, hogy mi lenne a legmegfelelőbb.

 

Kezdő tervező koromban mindig fel akartam találni valami teljesen újat, amit még senki sem látott, ami teljesen másképp működik. Mostanra hálistennek eljutottam oda, hogy tudjam, a webes tervezésben nem érdemes, (talán nem is szabad) ilyesmire törekedni, ha a cél az, hogy a felhasználó lehető legegyszerűbben eljusson A-ból B-be, megtalálja, amit keres, és az legyen az érzése, hogy ‘ismeri a járást’ az oldalon. Mert ha valami nem egyértelmű vagy túl komplikált, akkor azonnal lelép. (Magamon azt vettem észre, hogy ami nincs a google search első 5 találata között, az számomra nincs is, nincs türelmem tovább keresni, nem vagyok hozzászokva már. Szörnyű...) (Itt ajánlom mindenki figyelmébe a Steve Krug: Don’t Make Me Think - A Common Sense Approach to Web Usability című könyvét- amit egy információtervező barátomtól kaptam, mint abszolút alapművet, és tényleg.)

 

Szóval kiválasztottam egy hazai designert, akinek nemcsak a munkáit tartom nagyra, hanem azt is tudom róla, hogy remekül megy neki a biznisz és full profi a marketing területén is.

 

Megnéztem a webshopját. Regisztráltam & vásároltam, hogy mindent szemügyre vegyek, aztán úgy  döntöttem, én is ilyet akarok. Nem megjelenésében, de funkcióiban mindenképp.

 

Lecsekkoltam a fejlesztő céget, fullos portfólió, nagy cégek oldalai - igazi profizmus. Még volt a pályázati pénzemből valamennyi, gondoltam jó lesz.

 

Írtam is azonnal:

 

  • -van egy webshopom, ami arculatában, grafikájában és képi anyagában teljesen kész van és kerek
  • -viszont szeretném ezt úgy megcsinálni, hogy működjön is.

 

Azonnal jelentkeztek egy száznál több kérdéses kérdőívvel, amit legyek szíves kitölteni, hogy felmérhessék, mire van szükségem, elmondták, hogy Magento motorral dolgoznak (ez még nekem akkor nem sokat mondott) csak töltsem ezt ki, aztán mondanak egy árat.

 

Pár nap múlva valóban jelentkeztek is (tényleg, nagyon profi csapat, hibátlan, kedves, gyors kommunikációval).

 

Gondoltam, annyira nem lehet megfizethetetlen a dolog, ha a grafikai tervezés és a képi anyag mind megvan már és nem saját fejlesztésű, hanem ingyenes, nyílt forráskódú motorral dolgoznak. (közben kicsit utánanéztem, hogy mi a Magento.)

 

Ehhez képest a 2-4 millió forint ami az árajánlatban állt (minimum 2, de ha mindenhez ragaszkodom, amit a kérdőívben megfogalmaztam, akkor 4, ezekből alább adhatok), teljesen váratlanul ért, és abszolút kizárta, hogy ezzel a céggel csináltassam meg az oldalt, ugyanis nem volt rá ennyi pénzem.

 

Közben viszont egy programozó barátom, Kázmér (aki egyébként Pál György, az Mstudió programozója) is belenézett, hogy mi is igazán a Magento, és amit találtunk, az nagyon szimpatikus volt. A  legnagyobb e-commerce platformok egyike, stabilan egyre növekszik a népszerűsége az elmúlt években, ingyenes, és nyílt forráskódú, . (Ez nekem új fogalom volt: olyan rendszer, amihez bárki bárhol hozzáépíthet bármilyen bővítési modult. Így aztán a világ minden pontján élő programozók folyamatosan fejlesztik és minden felmerülő új problémára készülnek a megoldások, Amazon integrációtól hírlevél küldő rendszerekkel való összekapcsolás, magyar banki fizetési modul, és bármi más, gyakorlatilag).

 

És ingyenes!!! Ahhoz képest, hogy a WIXen évi 70 000 Ft-ot fizettem, és egyáltalán bármilyen webáruház üzemeltető cég havi fix összegeket kér el azért, hogy használhassam a motort. Arról nem is beszélve, hogy ha több nyelvű webshopot szeretnék, egyből a legdrágább kategóriába kerülök, ami sokszorosa az alapdíjnak.

 

Szóval Magento lesz, ezt már eldöntöttük, de hogy nézzen ki? (designerként ez az első és legfontosabb szempont, nem a gyorsaság, amint kéne...)

 

A Themeforest  és a TemplateMonster böngészése következett napokon át.

 

Bár utánaolvastam, van aki nem tartja jó ötletnek az előre gyártott template-ek használatát, nekünk igazából idő és forrás hiányában nem volt más választásunk 85 dollárért találtam jónéhány olyat, ami nagyon tetszett és teljesen megfelelt.

 

Utóbb, most, hogy elkészültünk, már nem ezt a template-et választanám. Nem a kinézete miatt, azzal elégedett vagyok, viszont vadonatúj volt és kevés értékelés volt még fenn róla (igaz, az mind pozitív) viszont nem volt eléggé kidolgozott, hibák voltak a kódban és így tovább, ami nehezítette a munkát jócskán. Programozó segítsége nélkül teljesen meg lettem volna lőve.

 

Mostmár ugyanennek a csapatnak a régebbi templatejét választanám, amit már 200 an teszteltek, a hibákat javították, gyors és garantáltan működik. Legközelebb.

 

Admin felület. Első látásra nagyon bonyolult. Másodikra is. Két hónapja dolgozom vele, mostmár jobb, de még mindig vannak rejtett zugai, amik még megfejtésre várnak.

 

600 oldalt olvastam és jegyzeteltem ki hozzá (Robbert Ravensbergen & Sander Schoneville: Magento Beginner’s Guide és Bret Williams: Mastering Magento) és temérdek fórumot, youtube tutorialt böngésztem át. Kázmér még sokkal többet.

 

Számomra ez a hihetetlen komplexitás megnyugtató volt. Úgy éreztem, hogy ha ezt egyszer megértem, akkor mindenre képes lesz a boltom, minden apró működési folyamatot kontrollálhatok majd. És azt hiszem, így is lesz.

 

Biztos, hogy van, akinek elég egy ennél egyszerűbb megoldás is…. de itt van néhány dolog, amit pl a WIX-szel szemben biztosan a Megnto csinal jobban. Többnyelvűség, több pénznem használata, különböző árak ugyanarra a termékre különböző weboldalakon, többféle szállítási és fizetési mód, akármennyi szállítási cím egy felhasználási fiókhoz, vásárló kívánságlistája, testre szabható automatizált emailek, kuponkódok, összetett keresés az oldalon belül… és még sok sok más dolog.

 

Két hónap alatt készültünk el, nem volt egyszerű,  de ha még egyszer neki kellene állnunk, már sokkal gyorsabban menne.

 

Hálistennek az angol nyelvű dokumentációban, fórumokon mindenre van válasz és egy nagyon nagy közösség dolgozik Magentoval, akik mindig készek megosztani a tapasztalataikat - magyarul már kicsit nehezebb dolgunk lett volna, jóval kevesebb az info és sokan csak félig árulják el a megoldást, inább arra terelgetve a kérdezőt, hogy megbízással forduljon hozzájuk és fizessen a probléma megoldásáért. (szintén érthető, de nagyon örültünk azért Kázmérral, hogy mind a ketten tudunk angolul …)

 

Szóval rengeteg munkával így spóroltunk meg 2-4 milló forintot és nyertünk rengeteg tapasztalatot, meg lett egy webshopunk, amivel elégedettek vagyunk. Persze most jön a puding próbája.... hogy a vásárlóink szeretik-e, nemsokára kiderül...:)

 

Négyessy Nedda

http://www.deluxedollz.hu

Eredeti blogbejegyzés ITT

Megosztás
ÓÓÓÓ, már megint az Üzleti terv...
Az újévi fogadalmak megvalósítása gyakran kudarcba fullad, mert az első akadálynál meghátrálunk. Esetleg el sem kezdjük a változtatást, mert túl gyengének érezzük magunkat. Vagy a másik oka a kudarcnak, hogy nem tudjuk, hogyan fogjunk hozzá.
   2016-01-06    Vállalkozz!
Hasznos tippek az eredménytervezéshez!
Az eredménytervezés célja, hogy adott időpontra megvizsgáljuk a vállalkozási tevékenység egésze nyereséges-e vagy sem.
   2015-12-01    Vállalkozz!
Szükséged van egy üzleti tervre. Ez kijelentés, és nem kérdés!
Mielőtt beindulna egy vállalkozás, ajánlatos előtte csinálni egy jó üzleti tervet. Ha vállalkozásod már van, de terved még nincs, akkor a vállalkozás működése közben is érdemes egyet létrehozni.
   2015-09-07    Tippek