Annak érdekében, hogy Önnek a legjobb élményt nyújtsuk "sütiket" használunk honlapunkon. Az oldal használatával Ön beleegyezik a "sütik" használatába.

Céges pénzügyes tanulságok: jó, ha elolvasod!

  •  Pénzügyek
  • 2015-09-24 09:00:00
  • Rácz-Akácosi Attila
Attól függetlenül, hogy nem feltétlenül kell zsáknyi pénz ahhoz, hogy egy vállalkozás elinduljon – gondolj csak a startup cégekre –, valamennyire azért mindenképpen szükség van. A tőke akkor válik igazán fontossá, ha már valóban szerepelsz a piacon, a kezdeti időszakban leginkább a saját forrásaidra támaszkodva fogod megvalósítani az álmaidat.

A hirtelenkedő, túl optimista gondolatok azt sugallják, hogy az eladások emelkedésének üteme képes önfenntartóvá tenni minden vállalkozást, azonban sajnos ez nem mindig valósul meg. A legtöbb esetben a kezdeti nyereség összege minimális, a folyamatos tevékenység biztosítása érdekében a haszon pedig még akkor is kevés lehet, ha növekedik az értékesítés üteme. Fizetni kell a számlákat, a beszerzéseket, a rezsiköltségeket, a munkabéreket, jöhet váratlan kiadás – még akkor is, ha egyébként semmit sem értékesítesz.

A pénzprobléma a legjobb esetben átmeneti, bár az átmeneti időszak lehet akár egy év is, így a finanszírozást külső forrásból kell biztosítanod. Ilyen források a banki kölcsönök, a hitelek, vagy üzlettárs bevonása tőkével együtt. Akármelyik idegen forrást is veszed igénybe, …

 

… a pénzszerzés is pénzbe kerül.

 

A pénzért cserébe sok esetben nem csak kamatot, hanem felügyeleti, tulajdoni jogot is hozhat a tőkebevonás, ami okozhat akár nagyon durva konfliktust is. Sok vállalkozó gondolhatja azt, hogy a pénztelenség egy állandó körforgás, így bármilyen feltételekbe belemegy, csakhogy a kiszálljon abból. Ám nem minden feltétel fogadható el, főleg úgy nem, ha a vállalkozásodat te akarod irányítani, így a hasznot is magadénak szeretnéd tudni.

Akármilyen idegen forrást veszel is igénybe, a nyakadba kapsz egy sor ellenőrzési lehetőséget is: ha pedig rajtad kívül álló okok miatt az értékesítés nem úgy sikerül, ahogy az a terveidben szerepel, máris elzárhatják a pénzcsapot. Ez pedig az egész vállalkozás kimenetelét teszi kiszámíthatatlanná. A magánbefektetők leginkább csak a befolyást akarják megszerezni a céged felett:  döntéshozó szerepet, és ki milyen habitusú, úgy akar majd dirigálni – helyetted is, neked is.

 

A bank sem sokkal jobb

A banki kölcsönök a másik végletet jelentik a problémának: ők nem is szólnak bele addig a dolgaidba, amíg a kölcsön részleteit a megbeszélt ütemezés szerint fizeted. Viszont tanácsokat sem adnak.

 

A pénzügyek terén az összegnek is van súlya

Egy kisvállalkozás esetében már egymillió forintnyi tőkebevonás is sok terhet jelenthet, egy nagyobbnak viszont nem elegendő ugyanez az összeg. Egymillió forintig a banki kölcsönök jelenthetnek megoldást, hiszen a magántőkések ennél nagyobb összegért cserébe már magasabb részesedést is akarnak a cégedből.

Fontos tisztán látni, hogy ha külső tőkére van szükséged, ne menj bele számodra előnytelen szerződésekbe, melyek csak a pénzről szólnak, mert abba beleszakadhat az egész életed.

A külső tőke bevonása nagy felelősség, és minden egyes pénzes tárgyalás – hétköznapi módon kifejezve – hasonlít a piaci kofáskodásra. Alkudozni, átgondolni kell a feltételeket!

 

Alapszabály: bárki bármit is ajánl, soha ne fogadd el az első ajánlatát!

 

Sok sikert!

Rácz-Akácosi Attila

Web: motivator.ma

Telefon: 06-20-277-3889

 

Megosztás
Matekérettségi: mennyi pénz kell?
Sok pénzt kérsz, vagy annyit, amennyit megadnak? Ne a befektető döntsön az összegről, hanem TE! Íme 8 jótanács.
   2015-05-04    Pénzügyek
Felsőoktatási támogatási megállapodás
Már a törvény kihirdetését követően bevezetésre kerül a felsőoktatási támogatási megállapodás intézménye és az ehhez kapcsolódó társasági adóalap kedvezmény.
   2015-04-18    Aktuális
A vezető egyik legfontosabb barátja, avagy a könyvelőválasztás.
Sokan gondolják úgy, hogy könyvelőt keresni elég a vállalkozás megalapítása után. Ez komoly pénzügyi veszteségeket okozhat a vállalkozónak, több okból is.
   2014-11-14    Pénzügyek