Annak érdekében, hogy Önnek a legjobb élményt nyújtsuk "sütiket" használunk honlapunkon. Az oldal használatával Ön beleegyezik a "sütik" használatába.

Ha csúcsokat akarsz mászni, meg kell birkóznod a völgyekkel is!

  •  Vállalkozz!
  • 2016-01-19 16:30:00
A vállalkozói élet kihívásokkal és változásokkal teli. Ehhez kell alkalmazkodnunk és ezt kell elfogadnunk ahhoz, hogy képesek legyünk szembenézni az aktuális változásokkal.

 

El kell fogadnunk, hogy a vállalkozásunknak lesznek jobb és rosszabb időszakai, lesznek fényes napjai és hullámvölgyei. Ezek a lefelé vagy felfelé ívelő szakaszon nem mindig rajtunk múlnak, sőt legtöbbször az aktuális piaci trendek és a gazdasági viszonyok alakítják.

 

A trendek változása és a gazdasági irányok befolyásolják ugyan a vállalkozásunk jelenét, de egy vállalkozást mindig hosszútávra tervezünk és építünk. Épp ezért olyan filozófiában gondolkodunk, miszerint a következő 3, 5 vagy épp 10 éves ciklusban kell a lehető legeredményesebbnek és legsikeresebbnek lennünk.

 

Ne feledd, nincs értelme sem túl rövid, sem túl hosszú periódusra tervezned. Noha úgy érheted el a maximális teljesítményt, ha mindig az aktuális feladatra összpontosítasz, a cégvezetést viszont meg kell tervezned. Előre kell látnod folyamatokat, trendeket, az ügyfélkör bővülését vagy épp apadását, a terheid növekedését vagy csökkenését.

 

Ha jól tervezel, tulajdonképpen egy gyakorlati üzleti tervet hozol létre, amely segítségedül szolgál a döntéseid meghozatalában. Talán ebben a pillanatban elképzelhetetlennek tűnik, de célszerű, ha legalább 3-5 évre tudsz tervezni.

 

Természetesen vannak olyan piaci szegmensek és vannak olyan cégek, ahol a két éves terv elkészítése, illetve a két éves periódus előrelátása is fejtörést okoz. Ez ne zavarjon, tervezz olyan időtartamra, amilyenre tudsz!

 

Ellenben túlságosan hosszú távú időszakot sem érdemes alapul venned. Nagyon kevés olyan vállalkozás létezik, amely stabilan építhet a 10 év múlva bekövetkező viszonyokra. Az aktuális változások mindig beépíthetők az egyenletbe, viszont szükséges egy előre látható üzletpolitikai „jóslat”.

 

A hosszú távú gondolkodásmód az üzleti életben a kiszámíthatóságot és a motivációs stabilitásunkat segíti. Ha azt látjuk, hogy 20 százalékkal több profitot valósítottunk meg 2013-ban, mint az azt megelőző évben, akkor fenn tudjuk tartani a vállalkozásunk iránti lelkesedésünket.

 

Ellenben ha a rövidtávú hullámvölgyeinkre fókuszálunk, elveszítjük azt a morális pluszt, ami vezet bennünket a siker felé. Ha csak a lefelé ívelő szakaszokat látjuk, egy idő után nem fogjuk tudni, miért vállalkozunk.

 

Érdemes fejben tartanunk, hogy az élet minden területén jelen van a ciklusosság. Mindig vannak jobb és rosszabb időszakok, egyszer süt a nap, máskor zuhog az eső, néha igazi mázlistának érezzük magunkat, máskor elpártol tőlünk a szerencse.

 

Ha ezt sikerül elfogadni és megérteni, akkor képesek leszünk hideg fejjel venni az akadályokat és nyugodt összpontosítás által átlendülni a hullámvölgyeken. Ehhez nem kell más, minthogy magunk előtt lássuk a csúcsokat, amit meg akarunk mászni. Ha pedig így teszünk, a hullámvölgyek egyre kisebbek, a megmászott csúcsok pedig egyre magasabbak lesznek.

Megosztás
Hogyan lehet bizonyítani, hogy nem munkaviszonyt leplez a kisadózó? 2 perces poszt
A különlegessége és egyben a „szépsége” az, hogy a tételes adózást választó kisadózó járulékait is kiváltja a havi 50.000 Ft-os adó. De ne rohanjunk ennyire előre, menjünk szépen végig a kérdéseken és a válaszokon, vagyis amit tudni kell, és amit tudni érdemes a KATA vállalkozási...
   2016-01-21    Vállalkozz!
5 elkerülhetetlen feladatod egyéni vállalkozás működtetése esetén
Az egyéni vállalkozó több tevékenységet folytathat, tevékenységét több telephelyen, fióktelepen végezheti. Még mielőtt belefogna, vállalkozásának megalapításába fogadjon fel könyvelőt, hogy segítségével, szaktudásával segíthesse az Ön majdani sikeres vállalkozását.
   2016-01-20    Vállalkozz!
Hogy mi a vállalkozásod kudarca? Ez a 6 dolog biztos
Rengeteg féle kutatást olvashatunk arról, hogy a frissen alakult vállalkozások hány százaléka éli meg az 1, 3 illetve az 5 évet. A vállalkozások sikertelenségéhez vezető okok mellett számos sikertörténeteket is olvashatunk.
   2016-01-18    Vállalkozz!