Annak érdekében, hogy Önnek a legjobb élményt nyújtsuk "sütiket" használunk honlapunkon. Az oldal használatával Ön beleegyezik a "sütik" használatába.

Hogyan lehet bizonyítani, hogy nem munkaviszonyt leplez a kisadózó? 2 perces poszt

  •  Vállalkozz!
  • 2016-01-21 11:15:00
  • Gál Andrea
A különlegessége és egyben a „szépsége” az, hogy a tételes adózást választó kisadózó járulékait is kiváltja a havi 50.000 Ft-os adó. De ne rohanjunk ennyire előre, menjünk szépen végig a kérdéseken és a válaszokon, vagyis amit tudni kell, és amit tudni érdemes a KATA vállalkozási formáról:

 

Ki választhatja?

 

  • Egyéni vállalkozó,
  • Egyéni cég és
  • a kizárólag magánszemély tagokból álló Bt., Kkt.

 

Ki nem választhatja?

 

  • TEAOR 68.20 - Saját tulajdonú, bérelt ingatlan bérbe adása, üzemeltetése, és
  • Akinek a megelőző 2 évben az adószámát felfüggesztették, törölték.

 

Ki a kisadózó?

Akit kötelező kisadózóként bejelenteni: A személyesen közreműködő tag BT, Kkt. esetén, és természetesen az egyéni vállalkozó, aki nem munkaviszonyban látja el teendőit.

 

Mikortól választható?

2013. január 1-től indul. Ez azt jelenti, hogy december 1. és december 20. között kell bejelenteni annak, aki év elejétől választja. Egyébként, a bejelentést követő hónap elsejétől lép életbe a változás – azaz, év közben is folyamatosan választható. Új cégek is választhatják.

 

Mennyit kell fizetni?

A kisadózó vállalkozásnak, a tételes adózást választása esetén, a főállású kisadózó után havi 50.000 Ft-ot kell fizetnie (a hónapot követő 12-ig) évi 6 millió forintos árbevételig (havi 500.000 Ft bevétellel kell számolni tört év esetén!). Másodállású kisadózó után (akinek 36 órát meghaladó főfoglalkozása van) 25.000 Ft-ot kell fizetni, havonta!

 

Fontos tudni:

 

  • Ha átlépi a 6.000.000 Ft-ot, a meghaladó részre +40%-os adót kell fizetnie, de nem „esik ki” a tételes adózás alól!
  • Ha átlépi a 6.000.000 Ft-ot, - az alanyi mentesség határát -, kötelezően ÁFA körbe kerül, és 2 éven belül nem válthat vissza alanyi (áfa) adómentes körbe!
  • Az adót minden megkezdett hónapban meg kell fizetni, ha egy napot dolgozott, akkor is!!!

 

„Fúú de jó, akkor majd így számlázok a cégembe!” - Vigyázat!

 

Ezt a gondolatot megelőzvén, egy jelentési kötelezettséget is von magával a kisadózói lét. Ha ugyanazon cégnek az adott évben 1 millió forintot meghaladó összegű számlát állít ki (összesen), akkor ezt mindkét félnek jelenteni kell! A kisadózónak kell bizonyítani, hogy a tevékenysége nem munkaviszonyt leplez.

 

Oké, hogyan lehet bizonyítani,  hogy nem munkaviszonyt leplez a kisadózó?

Munkaviszony leplezés alatt arra gondolnak, hogy a dolgozót nem alkalmazottként bejelentve foglalkoztatják, hanem például kiváltja az egyéni vállalkozói igazolványt, és számláz a cégnek – azaz kényszervállalkozó. Ennek kivédése úgy működik, hogy állításokat soroltak fel 6 pontban, amelyből ha kettőt igazolni tud a kisadózó, ezzel bizonyítást nyer, hogy nem munkaviszony leplezésről van szó. Lássuk a pontokat:

 

  1. A kisadózó a tevékenységet nem kizárólag személyesen végezte vagy végezhette;
  2. A kisadózó a naptári évi bevételének legalább 50 százaléka máshonnan származott;
  3. Az adatszolgáltatásra köteles cég alkalmazottja nem adhatott utasítást a tevékenység végzésének módjára vonatkozóan;
  4. A tevékenység végzésének helye a kisadózó birtokában áll;
  5. A tevékenység végzéséhez szükséges eszközöket és anyagokat nem a számlát befogadó cég bocsátotta a kisadózó rendelkezésére;
  6. A tevékenység végzésének rendjét a kisadózó határozza meg.
  7. 2015-ben kibővült egy 7. ponttal, a kiegészítő tevékenységet folytató adóalanyok javára: Nem főállású, és a bevételének kevesebb, mint 50%-a van a munkahelyétől.

 

Bízom, hogy a cikk hasznos volt. Sok sikert, és ha kérdésetek van, vagy észrevételetek, bátran írjatok Nekünk!

 

Gál Andrea

Vállalkozz Itthon!

Megosztás
Siker tippek üzleti tárgyalásra
Sokan úgy tartják, hogy kizárólag érzelemmentesen, abszolút hideg fejjel lehet csak jó üzletet kötni. A valóság azonban más. Annál is inkább, mert érzelmek nélkül talán nem is létezhetnénk. Még a legpókerarcúbb, leghidegvérűbb tárgyalópartner is kijön néha a sodrából, esetleg...
   2016-01-28    Vállalkozz!
5 elkerülhetetlen feladatod egyéni vállalkozás működtetése esetén
Az egyéni vállalkozó több tevékenységet folytathat, tevékenységét több telephelyen, fióktelepen végezheti. Még mielőtt belefogna, vállalkozásának megalapításába fogadjon fel könyvelőt, hogy segítségével, szaktudásával segíthesse az Ön majdani sikeres vállalkozását.
   2016-01-20    Vállalkozz!
Ha csúcsokat akarsz mászni, meg kell birkóznod a völgyekkel is!
A vállalkozói élet kihívásokkal és változásokkal teli. Ehhez kell alkalmazkodnunk és ezt kell elfogadnunk ahhoz, hogy képesek legyünk szembenézni az aktuális változásokkal.
   2016-01-19    Vállalkozz!