Annak érdekében, hogy Önnek a legjobb élményt nyújtsuk "sütiket" használunk honlapunkon. Az oldal használatával Ön beleegyezik a "sütik" használatába.

Hogy mi a vállalkozásod kudarca? Ez a 6 dolog biztos

  •  Vállalkozz!
  • 2016-01-18 13:15:00
  • Gál Andrea
Rengeteg féle kutatást olvashatunk arról, hogy a frissen alakult vállalkozások hány százaléka éli meg az 1, 3 illetve az 5 évet. A vállalkozások sikertelenségéhez vezető okok mellett számos sikertörténeteket is olvashatunk.

 

Felvetődik jogos a kérdés, hogyan tartozhatok én is a siker sztorikhoz? Milyen tényezők vezetnek a sikerhez? Szervezetünk rengeteg vállalkozóval találkozik, köztük olyanokkal akik, kimagasló eredményt értek el rövid idő alatt és olyanokkal is, akik az útjukat keresik a sikerhez. A tapasztalataink szerint összefoglaljuk Nektek a leggyakoribb 5 hibát, mely a vállalkozásod kudarcához vezetnek!

 

1, Nem rendelkezel vállalkozásvezetési készéggel

Hogy ez mit jelent? Kemény Dénes nyilatkozta egyszer: "Vezetőként az a legfőbb dolgom, hogy ebben a csapatban mindenkit jobbá tegyek.„

 

Be kell látnod, hogy lehet, a vállalkozásod indítása utáni első időszakban lehetsz a marketinges, értékesítő, asszisztens, stb is egyszerre, de ha sikeres akarsz lenni, a fejlődés elkerülhetetlen, mely nemcsak bevétel növekedésével jár, hanem a szervezet növeldésével is.

 

Hogy ez mit jelent? A vállalkozásod bővül, a betöltendő pozíciókra a megfelelő embereket kell felvenned, és elkerülhetetlen e mellett saját magad fejlesztése is, hogy megfelelően tudd a feladatokat delegálni, tudd motiválni a csapatot, ugyanakkor megfelelő tárgyalástechnikákat sajátíts el.

 

Fontos a tudás és a képességeid fejlesztése a siker érdekében.

 

És még egy jó tanács: tanulmányozd a különböző vállalkozások sikerét, és a jó ötleteket, módszereket ültesd át a saját vállalkozásodba is!

 

2. Nincs üzleti terved- még a fejedben sem

Sokan mondják, felesleges üzleti tervet írni, mivel minden változik! Én viszont azt mondom: szükséges az üzleti terv írása, mert a pénzügyi terveden túl szembesülsz és átgondolod, hogy kik a konkurenciáid, hogyan árazd be a termékedet/szolgáltatásodat, melyek a gyengeségeid, adott esetbe milyen pozícióra keressél munkatársat, hogyan szeretnél kampányokat felépíteni, milyen időütemezéssel, stb…

 

Az üzleti terv a vállalkozó lelkiismerete is egyben, mert ha valami nem sikerül, azt is nyomon tudjuk követni, és ha nem a saját lustaságunk, hanem a piaci viszonyok változtak, lehetőségünk van a beavatkozásra. Nem baj, ha üzleti tervünk folyamatosan változik, mert a végeredmény a fontos, azaz a meghatározott CÉL elérése, avagy túlszárnyalása!

 

3. Az ügyfél a Vállalkozásod gyermeke! Avagy, ha nem foglalkozol velük……

Vállalkozásod sikerének kulcsa a Megrendelő/fogyasztó/ügyfél... Ha figyelmen kívül hagyod az igényeiket, visszajelzéseiket, hidd el, ők is csak idő kérdése és másik partnert találnak, ahol ugyanazt a szolgáltatást/terméket megvásárolhatják!

 

Az ügyfeleiddel törődni, gondoskodni kell, hogy elégedettek legyenek!

 

4. Szimplán csak egy termék/szolgáltatás vagy!

Hogy ez mit jelent? Manapság nehéz vadonatúj terméket/szolgáltatást kitalálni/piacra dobni, így egy sikeres vállalkozás titka az egyediség és az, hogy a piacon felmerülő egyedi igényeket kiszolgálja, ezzel értéket ad! Hiába van klassz terméked, ha nincs hozzá „arc” a tömegbe olvadsz, és senki nem fog észrevenni!

 

Elengedhetetlen a vállalkozás és saját magad márkaépítése! A Brand jelenti az árkülönbséget közted és a versenytársad között!!!! Jó, jó, joggal teszed fel a kérdést, hogy kezdőként hogyan versenyezhetek a több éve piacon, erősebb tőkeháttérrel rendelkező cégekkel?

 

A nagy előnyöd, hogy kezdőként nagyon lelkes és kreatív vagy! Hogy ez mit jelent? Pl. csomagold a termékeidet másként, színesebben, mint a versenytársaid, legyen folyamatos ügyfélszolgálatod, hirdess akciókat - pl. ha hozol egy ügyfelet, ajándékot kapsz vagy levásárolható százalékos kedvezményt -. A lehetőségek száma végtelen, neked egy dolgod van, legyél kreatív, ötletes és különleges!

 

5. Pénzügy

Magam részéről a vállalkozás alapítása előtt 5 legfontosabb kérdések egyike a könyvelő választása. És ebből adódik a másik kérdés, hogyan találom meg az IGAZI JÓ Könyvelőt? Ami biztos, abba a hibába ne essél, hogy olcsó! Felejtsd el! Keress olyan könyvelőt, aki széles referenciával, jó ajánlásokkal rendelkezik, vezet pl. szakmai blogot, vagy szokott előadást tartani….

 

Ha megvan a jó könyvelő, elengedhetetlen, hogy TE magad is kövesd a pénzügyeidet! Hogy ez mit jelent? Vezess táblázatot a várható bevételeid, kiadásaidról azok esedékességeiről!

 

Köved kintlévőségeidet, házipénztáradat….

 

Egy tanács: minden hónapban szánj néhány órát a vállalkozásod pénzügyeinek átnézésére! Apropó! A vállalkozásod és a magánjellegű pénzügyeidet soha, de soha ne keverd össze!

 

Bízom, hogy a fenti lista hozzásegít téged ahhoz, hogy Te is a sikere vállalkozók táborát gyarapítsd!

 

Sok sikert!

 

Gál Andrea

Vállalkozz Itthon!

Megosztás
5 elkerülhetetlen feladatod egyéni vállalkozás működtetése esetén
Az egyéni vállalkozó több tevékenységet folytathat, tevékenységét több telephelyen, fióktelepen végezheti. Még mielőtt belefogna, vállalkozásának megalapításába fogadjon fel könyvelőt, hogy segítségével, szaktudásával segíthesse az Ön majdani sikeres vállalkozását.
   2016-01-20    Vállalkozz!
Ha csúcsokat akarsz mászni, meg kell birkóznod a völgyekkel is!
A vállalkozói élet kihívásokkal és változásokkal teli. Ehhez kell alkalmazkodnunk és ezt kell elfogadnunk ahhoz, hogy képesek legyünk szembenézni az aktuális változásokkal.
   2016-01-19    Vállalkozz!
HR: Profi vezetővé válás
Egy munkahelyen nagyon fontos, hogy tiszták legyenek a viszonyok, mindenki tudja, ki tartozik neki elszámolással és ő maga kinek felel. Ennek megfelelően kell viselkedni, a kölcsönös tisztelet és a ranglétrán való helyek elfoglalásának elfogadása, tiszteletben tartása alapvető fontosságú...
   2016-01-14    Vállalkozz!