Annak érdekében, hogy Önnek a legjobb élményt nyújtsuk "sütiket" használunk honlapunkon. Az oldal használatával Ön beleegyezik a "sütik" használatába.

Ha új terméket vezetsz be, ezekre mindenképpen figyelj oda!

  •  Vállalkozz!
  • 2015-07-24 11:00:00
Az új termékek piacra dobása sokkal nehezebb, mint amilyen pár éve volt. A fogyasztókat naponta árasztják el az innovatív, világrengető szolgáltatások és termékek, ami miatt őket. Vagyis, szükséged lesz egy jó üzleti tervre és az összes kimenetel elemzésére.

Hiába vagy meggyőződve arról, hogy a terméked sikerre született, a vevőjelöltek a nagy termékválaszték miatt nem tudják kiválasztani a lehető legjobbat. Nem a legjobbat veszik meg, hanem amiről azt gondolják, hogy a legjobb.

Ahhoz, hogy a termékedet a nehéz körülmények közepette is sikerrel add el, az alábbi 7 lépésre figyelj oda:

1. Marketing nélkül ne vágj bele!

Amint megszületett az új szolgáltatás vagy termék ötlete, abban a pillanatban be kell vonni a marketinges kollégákat is a siker érdekében.

A jól eladható termékhez nem csupán a gyártást és terjesztést kell felépíteni, hanem azt a stratégiát is, amivel a fogyasztói piacon megjelenik és profitot termel.

Ez pedig nem megy egyik napról a másikra, ugyanannyi időt vesz igénybe, mint a folyamat többi része, vagyis minél előbb neki kell állni.

2. Rugalmasan kezeljük a termék bevezetését!

Nem sok olyan termékről hallottunk, amit az eredeti terv szerint sikerült volna bevezetni… Vagy a gyártással voltak gondok, vagy a nyersanyag minőségével, vagy a szállítással, vagy természeti katasztrófa szólt közbe… Vagyis legyen biztonsági zónád és B terved arra, ha valahol probléma történne.

Ne fuss bele abba, hogy a reklámozás már halad (a büdzsé napról napra csökken), miközben a termék meg sehol sincs…

3. Legyen felelőse az operatív feladatoknak!

A kis vállalkozások kivételével nem jó megoldás, ha a tulajdonos, vagy vezető küzd a termékbevezetés során felmerülő teendőkkel.

A vezetők jó esetben mással foglalkoznak, tehát a sikerhez kell valaki, aki csak a termék bevezetését menedzseli. Ő lesz az, aki mindig tudni fogja, hogy éppen hogy halad a projekt, ő lesz az, aki működteti a gépezetet.

4. Minél több munkatársat vonj be!

A saját márkát leginkább az elkötelezett dolgozók tudják reklámozni.  Szájreklámmal (Word of mouth marketing) a konverziót meg lehet többszörözni, és kik azok, akik ezt a legjobban tudják végezni, ha nem éppen az alkalmazottak?

Ezért minél inkább vonjuk be őket a folyamatba, tegyük őket anyagilag is érdekeltté a sikerben.

5. Ne csak a termék legyen kreatív, hanem a marketing is!

Ahogy a bevezetésben írtuk, napról napra több termék jelenik meg a boltok polcain, és ezzel együtt az elérhető reklámfelületek száma is csökken.

Biztasd arra a marketingesedet, hogy kutasson az új kommunikációs eszközök után, és ne ragadjon le a hétköznapi kommunikációs mixnél!

6. Ne csak a jelenlétre fókuszálj!

Attól, hogy a terméked a polcokra kerül, még nem lettél sikeres… a puszta jelenlétnél több kell ahhoz, hogy a célpiac vásároljon is. Törekedni kell arra, hogy a boltvezetők a többi terméknél jobban kínálják termékedet, ez pedig szintén pénzbe kerül (vagyis a büdzséből ezt se hagyd ki).

7. Készülj fel a nehézségekre, sőt akár a veszteségekre is!

Aki fél szembenézni a bukás lehetőségével, és a várva várt siker elmaradásával, az jobb, ha nem is vág bele termékbevezetésbe, hiszen számtalan olyan változás történhet, ami tőled független, de mégis ráfizetéshez vezet.

Tehát ha számítasz arra, hogy rosszul is elsülhet a projekt (vagy egy-egy lépés), akkor előre tervezheted a megoldást is.

A legfontosabb: egy új termék bevezetésénél legyél rugalmas, lendületes, és készülj fel alaposan az akadályokra is!

Sikeres termékbevezetést!

Megosztás
Tudd meg Bojár Gábortól, mitől lesz jó egy főnök? Tanulságos sztori, amiből sokat tanulhatsz
A Profession HR Konferencián Bojár Gábor, a Graphisoft alapítója, az Aquincum Technológiai Intézet igazgatója arról beszélt, hogy mitől lesz valaki jó vezető.
   2015-06-25    Vállalkozz!
Kell valakinek a termékem? Piackutatás 1.0
A piackutatás komoly, nehéz munka, de tanulható. Alkalmazása pedig létfontosságú egy vállalkozás beindítása előtt, vagy egy új termék bevezetésénél. Cikkünkben az alapokat vesszük át, hogy a későbbiekben fejest ugorhassunk a mélyvízbe.
   2015-06-18    Vállalkozz!
Útmutató a feladatok delegálásához.
Vállalkozóként az egyik legfontosabb célod a hatékonyság fenntartása, illetve folyamatos növelése. Ez a leggyakrabban nem érhető el csak a feladatok átütemezésével, a prioritások megváltoztatásával, ugyanis gyorsan átcsaphatnak a fejed felett a hullámok.
   2015-02-06    Vállalkozz!