Annak érdekében, hogy Önnek a legjobb élményt nyújtsuk "sütiket" használunk honlapunkon. Az oldal használatával Ön beleegyezik a "sütik" használatába.

Hatékony klímavédelmet követelnek a világ buddhista vezetői

  •  Aktuális
  • 2015-11-02 09:25:00
  • MTI
Nyílt levelet írtak a világ buddhista vezetői a november 30-án kezdődő párizsi ENSZ-klímacsúcsra, hatékony klímavédelmet követelve a Föld vezető politikusaitól - közölte A Tan Kapuja Buddhista Egyház pénteken az MTI-vel.

 

A nyílt levelet a világ tizenöt buddhista vezetője írta alá, köztük a dalai láma. A Tan Kapuja Buddhista Egyház elnöke, Mireisz László közölte: a legnagyobb támogatásnak örvendő hazai buddhista egyházként csatlakoztak a felhíváshoz, és felkérték a többi magyarországi buddhista közösséget is a csatlakozásra - tudatták.

 

A közleményben azt írták, a nyílt levél konkrét célokat fogalmaz meg a klímaváltozás megállításáért. Az emberiség és a többi földi faj védelme érdekében a szénhidrogének elégetésén alapuló gazdaság helyett a megújuló energia használatát helyezik előtérbe.

 

"Válaszúthoz érkeztünk, ahol a tetteink következményeként a túlélésünk és a többi faj túlélése a tét" - fogalmaznak a buddhista vezetők a nyílt levélben. Ugyanakkor hangsúlyozzák az állampolgárok, a fogyasztók személyes felelősségét is. A vegetarianizmust, az újrahasznosítást és a közösségi közlekedést helyezik előtérbe, és a fogyasztás visszafogására buzdítanak.

 

A buddhista nyilatkozat támogatásáról biztosította más vallási hagyományok hasonló törekvéseit. Csatlakozott Ferenc pápa júniusi "zöld" enciklikájához, valamint a muszlim és hindu világszervezetek klímaváltozás ügyében született hasonló nyilatkozataihoz - írták a közleményben.

 

Forrás: MTI

Megosztás
NFM: ambiciózus EU-vállalás a párizsi klímacsúcson
Az Európai Unió (EU) tervezett kibocsátás-csökkentési vállalása rendkívül ambiciózus, ugyanis az EU célul tűzi ki, hogy 2030-ig az üvegházhatású gázok kibocsátását 40 százalékkal mérsékli az 1990-es évek szintjéhez képest - mondta el Lukács Ákos, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium...
   2015-11-13    Tippek
Tudomány világfóruma, UNESCO-főigazgató: a világnak egyre nagyobb szükség van a tudományra
A világnak egyre nagyobb szüksége van a tudományra, az innovatív megközelítésekre a különböző ágazatokban, emellett pedig határozott kapcsolatokra a tudomány és a politika között - mondta Irina Bokova, az UNESCO főigazgatója a Tudományos világfórum szombati záróülésén.
   2015-11-09    Tippek
PwC: 2014 fordulópont a G-20 szén-dioxid-kibocsátásának csökkentésében
A vezető gazdaságok (G20 országok) szén-dioxid-kibocsátásának csökkenésében fordulópont lehet 2014, amikor a globálisan 3,2 százalékos gazdasági növekedést az üvegházhatású gázok energiához kapcsolható kibocsátásának mindössze 0,5 százalékos emelésével sikerült elérni...
   2015-10-26    Tippek