Annak érdekében, hogy Önnek a legjobb élményt nyújtsuk "sütiket" használunk honlapunkon. Az oldal használatával Ön beleegyezik a "sütik" használatába.

NFM: ambiciózus EU-vállalás a párizsi klímacsúcson

  •  Tippek
  • 2015-11-13 20:35:00
Az Európai Unió (EU) tervezett kibocsátás-csökkentési vállalása rendkívül ambiciózus, ugyanis az EU célul tűzi ki, hogy 2030-ig az üvegházhatású gázok kibocsátását 40 százalékkal mérsékli az 1990-es évek szintjéhez képest - mondta el Lukács Ákos, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) munkatársa a Budapesti Klímakonferencián csütörtökön.

 

 Lukács Ákos jelezte: az EU által vállalt kibocsátás csökkentés főként az ipari és energetikai szektort érinti. Ismertetése szerint az EU a globális kibocsátás 9 százalékáért, Magyarország pedig 1,4 százalékáért felelős.

Emlékeztetett arra, hogy Magyarország már aláírta a II. Kiotói egyezményt, amely az üvegházhatású gázok 20 százalékos csökkentését irányozta elő a 2013-2020 közti időszakra. Az Európai Unió még nem ratifikálta ezt az egyezményt - jegyezte meg.                 

Tájékoztatott arról, hogy november 30-án, a párizsi klímacsúcs kezdetén, az államfők tárgyalásán részt vesz majd Áder János köztársasági elnök is.

 

Az Európai Parlament (EP) Tájékoztatási Irodája által rendezett Budapesti Klímakonferencián Lővei Andrea irodavezető az Európai Parlament hivatalos álláspontját ismertetve elmondta: az EU-nak 40 százalékkal kell csökkentenie az üvegházhatású gázok kibocsátását 2030-ra az 1990-es évekhez képest. Vállalást fogalmaznak meg emellett az energiahatékonyság 40 százalékos, a megújuló energiaforrások részarányának 30 százalékos növelésére. 

 

Jávor Benedek európai parlamenti képviselő a konferencián felhívta a figyelmet arra, hogy az EU vállalása nem elegendő ahhoz, hogy meggátolja a Föld átlaghőmérsékletének további 2 Celsius fokos emelkedését az évszázad végéig. Az átlaghőmérséklet emelkedésének elkerüléséhez az uniónak 50 százalékos kibocsátását kellene vállalnia - mutatott rá.

 

Deák Zoltán, az Európai Bizottság Magyarországi képviseletének politikai és gazdasági részlegvezetője elmondta: a párizsi klímacsúcs feladata, hogy keretrendszerbe foglalja a megállapodást, és a további klímavédelmi lépéseknek irányt szabjon. Hangsúlyozta: a találkozón egy hosszú távú, mindenkire érvényes célkitűzést kell elfogadni. Ennek tartalmaznia kell az üvegházhatású gázok kibocsátásának 60 százalékos mérséklését 2050-re a 2010-es szinthez képest, mert csak így érhető el, hogy a Föld átlaghőmérséklete 2 Celsius foknál kisebb mértékben növekedjen az évszázad végére.

 

Forrás: MTI

Megosztás
NFM: 14,65 százalékkal növeli Magyarország a megújuló energia felhasználását 2020-ig
Magyarország 2020-ig 14,65 százalékkal javítja a megújuló energiaforrások felhasználását, valamint 10 százalékkal növeli az energiahatékonyságot - mondta a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium fejlesztés- és klímapolitikáért felelős államtitkára a párizsi klímakonferencia magyar...
   2015-11-26    Aktuális
Hatékony klímavédelmet követelnek a világ buddhista vezetői
Nyílt levelet írtak a világ buddhista vezetői a november 30-án kezdődő párizsi ENSZ-klímacsúcsra, hatékony klímavédelmet követelve a Föld vezető politikusaitól - közölte A Tan Kapuja Buddhista Egyház pénteken az MTI-vel.
   2015-11-02    Aktuális
Prioritást kap a klímaváltozáshoz való alkalmazkodás a KEHOP-ban
A Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program (KEHOP) keretén belül 1153 milliárd forintnyi forrás lesz elnyerhető a 2015. végéig megjelenő pályázatokon, de már most szűkösnek látszik a keret az abszolút elsőbbséget élvező klímaváltozásra történő felkészülésre...
   2015-10-21    Tippek