Annak érdekében, hogy Önnek a legjobb élményt nyújtsuk "sütiket" használunk honlapunkon. Az oldal használatával Ön beleegyezik a "sütik" használatába.

Hogyan egyesíts két céget?

  •  Vállalkozz!
  • 2015-09-09 11:05:00
  • Rácz-Akácosi Attila
Richard Branson: „Németországban 2013 márciusában ünnepeltük meg a Virgin Money első születésnapját, a 12 hónap alatt lezajlott változás szembetűnő volt. Amikor a Northern Rock bankot megvásároltuk, még érezhetőek volt rajta a gazdasági válság hatásai, ráadásul még az ügyfelek is bizalmukat vesztették. Ez meglátszott az alkalmazottakon is, akik a nehéz idők ellenére próbáltak formában maradni.

Sosem egyszerű feladat, ha meg akarjuk változtatni a vállalat kultúráját, de ha rendelkezésedre áll egy összeszokott csapat, akkor minden simábban megy. Azonban szigorúbb szabályok vonatkoznak a banki részlegre. Ezért első pillantásra úgy nézett ki, nehéz lesz megváltoztatni a Northern Rock kialakult szokásait.

Már tudtuk, hogy nagyon jelentősek az első lépések.

A restrukturálás az a folyamat, amikor mindenki eldönti, hogyan és kivel szeretne tovább dolgozni, ilyenkor sok a változás, de nagy a hibázási lehetőség is.

Tiszteletreméltóan kell bánni az ügyfelekkel és a dolgozókkal, át kell szervezni az új vállalkozást, hogy méltó legyen hírnevéhez, és persze terjeszteni kell, hogy megváltoztak a cég céljai. Ha elmúlt ez a periódus, nehéz megváltoztatni az emberek munkarutinját.

A haladást fokozatosan léptük meg, külön alakítottunk át minden fiókot belsőépítészeti szempontból is. Pihenő helyiségeket hoztunk létre, ahol lehet kávézni, újságot olvasni, és esetleg online bankolni. Ha végrehajtottuk a külalakbeli változást, már a munkatársaknak is van elképzelésük arról, milyen a napi rutin.

Életbe lép a második fázis, amikor támogatjuk a fiatal vállalkozókat, és arra ösztönözzük a helyi lakosokat, vegyék igénybe helyiségeinket.

 

Érezzük, hogy valami különleges van készülőben, ha besétálunk egy fogadóhelyiségbe. Nagy a nyüzsgés, és ez érződik embereink munkamoráljából is. Azért változtunk ekkorát, mert büszkék voltak a Virgin Moneyra, mint munkaadóra, ezáltal jobban teljesítettek.”

 

A Virgin nem az egyedüli cég, mely szerint fontos, hogy az új részeket kreatívan integráljuk. Például a Twitter és a Google nagy szabadságot biztosít az alkalmazottainak. A Twitter sokat megvett a kis start-upok közül, míg a Google inkább nagyobb vállalatokat vásárolt, viszont fontos neki a vállalati kultúrára, ezért minden simán megy.

Az sem véletlenül van úgy, hogy azoknak a vállalatoknak van a legtöbb profitjuk, akik jól bánnak alkalmazottaikkal.

Ha már belefektettünk a helyes üzleti kultúrába, akkor jó megfigyelni, hogyan fog ez egyre jobban elterjedni. Ilyen példa a Virgin Media, melynek vezetője megvett két rosszul álló kábeltévé szolgáltatót. A területek számunkra ismeretlenek, viszont a márkára mindig lehet számítani.

Amikor azon töröd a fejed, hogy a vállalkozásodba be kéne olvasztanod egy másik céget, akkor első sorban ne a profitra gondolj, hanem azon gondolkozz, mennyire illik bele az adott cég a te cégedbe, és valóban az hozza majd a nagy bevételt, hogy a két cégből sikerül létrehozni egy újat?

 

Rácz-Akácosi Attila

Web: motivator.ma

Telefon: 06-20-277-3889

Megosztás
A kedves főnök egyenlő az eredményes, vidám alkalmazottal
Az amerikai Journal of Social Psychology című szaklap nemrég egy olyan kutatási eredményt közölt le, amiben azt taglalja, hogy a rosszkedvű, és negatív hangulatú főnökök rossz hatással vannak az összes cégen belül dolgozó személyre.
   2015-09-13    Vállalkozz!
Hogyan lehet az egyéni vállalkozást szüneteltetni?
2010. január elsejétől van lehetőség arra, hogy ha az egyéni vállalkozás, mint vállalkozási forma nem hozta meg a várt eredményeket, akkor a vállalkozó a vállalkozási tevékenységét szüneteltesse.
   2015-07-29    Vállalkozz!
Győzni szeretnél az üzleti tárgyalásokon: Pár apróság, amire figyelj oda!
Hála az internetnek, napi szinten akár 5-10 tárgyalást is le lehet bonyolítani anélkül, hogy akár csak kitennénk otthonról a lábunkat. Több emberrel, cégvezetővel, potenciális vevővel, és sokféle témakörben tárgyalhatunk.
   2015-07-20    Vállalkozz!