Annak érdekében, hogy Önnek a legjobb élményt nyújtsuk "sütiket" használunk honlapunkon. Az oldal használatával Ön beleegyezik a "sütik" használatába.

Így kezeld a konkurenciádat!

  •  Vállalkozz!
  • 2015-10-12 17:40:00
  • Rácz-Akácosi Attila
Biztos voltál már úgy, hogy egy-egy konkurensed reklámjaitól falnak mentél: “Mit hirdet ez a kókler? Ez egy csaló! Hazudik itt össze vissza!” vagy “Ezz??? Ez egy kontár! Az ESZEM MEGÁLL!!!!” vagy “Mit kamuzza, hogy jobb mint mások?!! Honnan veszi ezt? Nem is ért hozzá” vagy “Na majd, ha a NAV-ot rájuk küldöm, akkor vigyorogjon!”…

 

Namármost… ha a figyelmet szentelsz néhány rossz vetélytárs kezelési beidegződésednek, hamarosan nem lesz olyan konkurens cég, aki méltó ellenfél lesz számodra. Vegyünk végig 10 jól bevált tippet a konkurenciakezeléssel kapcsolatban.

 

1. Sose támadd a vetélytársaidat!

Hatékonyabban lehagyhatod a konkurenciát, ha a versengés nem fajul személyes ellentétté. El kell kerülnöd a kisstílű módszereket, például a feljelentgetést, mert ezek csak visszahúznak lelkileg.

 

Vagy ha beszólogatnak, ne válaszolj sértegetéseikre! Hagyni kell, hogy vetélytársaid úgy érezzék, hiába ütik az ellenfelet, mert így hülyének fogják érezni magukat, és a tapasztalatok alapján abbahagyják az eredménytelen küzdelmet.

 

2. A konkurenciát alulról kell támadni, felülről felesleges

Felülről támadsz akkor, ha minden eszközzel azt a látszatot akarod kelteni, hogy te vagy a nagyobb, komolyabb és olcsóbb, de ezzel csak tovább élezed a versenyt. Érdemesebb alulról bomlasztani, csendesebb eszközökkel, és így nem növeled a versenyt. Mindössze meg kell őket fosztani az ügyfeleiktől! A közös célpiacotok számára adj jobb ajánlatot, légy segítőkészebb, állj jobban rendelkezésre, legyen igényesebb a weboldalad, vedd fel a telefont, ha hívnak az ügyfelek, és így tovább…!

 

3. Az egész iparágat uralnod kell, nem elég csupán egyetlen vetélytársat célba venned

Magasra kell tenned a lécet, különben könnyű célponttá válasz, nem szabad kis céllal megelégedni! Sok cég létezik, akik egy rövid, sikertelen próbálkozás után lelassulnak, nem tudnak többé visszakapaszkodni, és már leginkább csak túlélni akarnak.

 

Az alulteljesítés a tervek velejárója: általában ha 10% bevételre számítasz, akkor 5% jön össze. Pont emiatt a terveidet szorozd be néggyel, hogy a te vállalkozásod legyen az ország legjobbja! Mivel magasra tetted a lécet, azt fogod látni, hogy pont ugyanannyi ötleted lesz a nagy célokhoz, mint a kicsikhez. Ugyanis más ötlet kell, ha egy repülőtérről, vagy egy kis kertből kell elzavarni a madarakat.

 

4. Óriási hiba, ha figyelmen kívül hagyod az új és szokatlan dolgokat

Sok olyan módszerrel találkozhatsz a médiában, amelyek itthon még nem túl népszerűek. Arra kell figyelned, hogy meglásd bennük a lehetőséget, mert ha nem sikerül megtalálnod bennük a fantáziát, egy dörzsöltebb vetélytársad megtalálja helyetted. Ha nem te mutatsz utat az ellenfeleidnek, akkor téged fognak megelőzni az új eszközöket alkalmazó kis cégek. Az idők változnak, folyton új cégek jelennek meg, akik új ügyfélszerzési technikákat fognak alkalmazni. Ezeket a módszereket jobb mielőbb alkalmazni, hiszen rá leszel kényszerítve, hogy használd őket. Jobb előbb, mint utóbb.

 

5. Az árversenyt kerülnöd kell, amennyire csak lehet

Sok megoldást ismerünk, hogy ezt kikerüljük. Csak akkor veszik figyelembe a vásárlók az árat, ha már nincs semmi más, ami miatt kihagyhatatlan ajánlat megvenni egy terméket. A mai világban nem azok a cégek a legsikeresebbek, akik a legolcsóbban adják termékeiket (lásd Apple), és nagyon jó a minőség (lásd Háda), hanem azok, akik a legjobban megtalálják a hangot a vásárlókkal, és sikerül meggyőzniük őket. Ha ennek módszerét megtanulod (ugyanis tanulható), le fog esni az állad, hogy milyen hatékony fegyver került a kezedbe.

 

6. Ne utánozd a versenytársakat!

Ha az ellenfél új terméket dobott a piacra, azt érzed, hogy neked is így kell tenned? Ugyanott és ugyanúgy hirdetsz, mint a hasonló termékek forgalmazói? Ha hirdetésírásra kerül sor, először konkurenseid hirdetéseit böngészed? Ugye nem a versenytársaktól lopod az ötleteket?

 

Általában a szakmabeliek egymást másolják. Ha te is így teszel, akkor semmivel sem leszel kiemelkedőbb, mint a többiek, akik egymást utánozzák, mert ebben sosem te leszel a legjobb! Nem ebből áll az élre kerülés! Olyan módszereket kell találnod, amiket senki más nem használ a szakmádban, vagyis újítanod, innovatívnak kell lenned! Ha nem így teszel, akkor beleszürkülsz a mezőnybe, és ügyfeleid az ügyesebb cégek könnyű prédájává válnak. Rengeteg módszer van arra, hogy kitűnj a mezőnyből, és magad mögött tudd a nagy tömeget.

 

7. Ismerd fel a régi vevőkörödben rejlő profit-lehetőséget

Azt hiszed, egy vevő megveszi a termékedet, és majd magától önállóan visszajön, ha megint szüksége lesz rá? Na, ilyen csak a mesékben létezik! Azonban komoly bevételeket nyerhetsz a régi vásárlódtól, hogyha rájössz, hogyan is kell őket újra vásárlásra csábítani. Ezzel folyamatosan jön a bevétel, és az olcsóbb konkurencia nem veheti fel veled a versenyt.

 

8. Gondoskodj róla, hogy a vásárlóid a jövőben is csak a te cégedet válasszák

Volt már olyan, hogy egy törzsvásárlód, akiről nem hitted volna, hogy rajtad kívül másnál soha nem vásárolna, végül a vetélytársaknál költötte el a pénzét? Nem minden a jó kiszolgálás és a baráti hangnem, ha a vásárlóid könnyen elpártolnak tőled. Érdekeltté kell tenned az ügyfeleket abban, hogy minden alkalommal tőled vásároljanak, építs ki elszakíthatatlan szálat hozzájuk, vésd be neved a tudatukba!

 

9. Ne vedd természetesnek, hogy a vevők maguktól keresnek meg

Gondolhatod azt, hogy neked a legjobbak az áraid és a termékeid, ezt a vásárlóknak is tudniuk kell, és valahogy el kell juttatnod hozzájuk ezt az információt! Például hiába vagy nagyon ügyfélközpontú, ha nincsenek is ügyfeleid, és csak naphosszat az üres boltban üldögélsz. Azok az idők elmúltak, amikor már attól megvolt a siker, ha csak nyitottál egy üzletet… Manapság ez a túléléshez sem elég. Nem baj, hogy a versenytársaid ezt gondolják, vagy pénzt pazarolnak felesleges hirdetésekre, de te ne tedd! Ha te akarsz lenni a piacvezető, legtöbb ügyféllel bíró vállalkozás, akkor olcsón és radikális módokon kell ügyfeleket szerezned!

 

10. Ne panaszkodj, inkább legyen megfelelő a hozzáállásod!

“Az emberek nincs pénzük vásárolni!”

“Ma már nem kell minőségi áru az embereknek!”

“A versenytársaknak kedvezőbb áraik vannak!”

“Ilyen versenyben nem lehet az élre kerülni!”

 

A gyenge forgalmat bármire rá lehet fogni, az emberekre, a politikára, a versenytársakra, stb… bárkire át lehet hárítani a felelősséget.

 

Ezzel csak az az egy baj van:

 

“aki mást hibáztat, kibújik a felelősség alól, és ezzel kicsúszik a kezéből az irányítás.”

 

Nagyon kényelmes dolog mindig másra kenni a dolgokat, de ezzel csak azt éred el, hogy nem vállalod hosszú távon a felelősségedet az üzleted sorsáért. Értsd meg, hogy Te vagy a felelős!” Az, hogy vállalod a felelősséget, IGAZI cselekvésre késztet, míg a hibáztatás alatt csak belenyugszol a jelenlegi rossz helyzetbe.

 

Hajrá, előre!!!!

 

Rácz-Akácosi Attila

Web: motivator.ma

Telefon: 06-20-277-3889

Megosztás
Az okos startup mások hibáiból tanul 1. rész
A startUp-ok népszerűsége évek óta töretlen, egyre többen döntenek úgy, hogy saját vállalkozásba kezdenek vagy startup-ot építenek, egy Bill Gates-et is iriggyé tevő, világra szóló sikerben reménykedve. Statisztikai adatok azonban azt mutatják, hogy 20-ból csak 1 éli túl a kritikus...
   2015-09-28    Vállalkozz!
Túl erős a konkurenciád? Fordítsd ellene a saját fegyverét!
Amikor betörsz egy piacra, mindenképpen lesznek konkurenseid: tapasztaltabbak, jobbak, nagyobbak, tőkeerősebbek nálad. Ezért neked okosabbnak kell lenned: a saját fegyverüket kell ellenük fordítanod!
   2015-08-26    Vállalkozz!
Mérföldkövek a sikeres vállalkozók világában
„A sikeres vállalkozó képes arra, hogy a kínálkozó helyzetekben felismerje a potenciális üzleti lehetőségeket, és az előtte álló kihívásokból és álmokból egy jól menő céget kovácsoljon.”
   2014-11-18    Vállalkozz!