Annak érdekében, hogy Önnek a legjobb élményt nyújtsuk "sütiket" használunk honlapunkon. Az oldal használatával Ön beleegyezik a "sütik" használatába.

Készen állsz a vállalkozásra? Most megtudod!

  •  Vállalkozz!
  • 2015-06-04 13:25:00
Nincs több kérdés
Most szép sorban 15 állítást fogsz olvasni. Ha ezek mindegyike, de legalábbis nagy százaléka illik Rád, akkor nincs mese, most azonnal el kell kezdened vállalkozni.

Saját céget vezetni egy igazi kaland, ráadásul az a tény, hogy a saját főnököd lehetsz, a Földön megvalósuló legszebb mennyországnak tűnhet. De mindig legyen az eszedben, hogy semmi sem fekete, vagy fehér, mert ebben a paradicsomban bizony dolgozni is kell néha-néha.

Könnyű késznek érezned magad a „bevetésre” mikor nem vagy az, és a félelem az ismeretlentől ugyanígy tart vissza a sikerektől. Egészen idáig nehéz volt megtalálni a tökéletes időzítést a kezdésre, de „hála nekünk”, minden egyszerűbb lesz.

Ha mind a tizenöt felvetésünket igaznak gondolod, akkor ne vacakolj tovább!

1.Szenvedélyed a kaland.

Annak ellenére, hogy ez a szenvedély dolog nem kicsit van túlhype-olva, nagyon fontos dolog, hogy meg legyen a tűz, ami a nehezebb időszakokon fog átsegíteni.

2. Nagyon hiszel az ötletedben.

Rengeteg bevágott ajtóval és nemleges válasszal fog találkozni utad során, és ha egy szemernyi kétség is felmerül benned az ötleteddel kapcsolatban, akkor már vesztettél. Őrült módon ragaszkodnod kell hozzá!

3. A termékednek piaca is van.

Ideális esetben az, amit szeretsz, találkozik azzal, amiért az emberek még fizetnének is. Ha ez megvan, akkor lényegében nincs miért tovább haboznod, hiszen az egyik legfontosabb tényező már a rendelkezésedre áll.

4. Már ismered a játékosaidat.

Ha már tudod, hogy kiket szeretnél alkalmazni, esetleg már meg is van az elvi egyezség köztetek, akkor máris egy újabb akadály hárult el előled. Ha egyelőre nem szeretnél alkalmazottat, akkor ugyancsak nincs gátló tényező...

5. Van egy terved.

A 2-es pontot is figyelembe véve, érdemes azért felkészülnöd a legtöbb (némely esetben nem túlságosan pozitív) eseményekre is, ezért mindig legyen a kezed ügyében egy üzleti terv.

6. Van „brand” ötleted is.

Fontos az is, hogy tudd, milyen képet akarsz kialakítani magadról a világnak. Fesztelen? Vicces? Profi esetleg klasszikus? Legyél biztos a brandedben és abban, hogyan fogsz a vásárlóiddal kommunikálni!

7. Kész vagy tanulni. Sokat.

A cég indítása és futtatása sokkal többet fog tanítani neked, mint azt valaha is képzelted. Ha nem vagy képes befogadni az új ismereteket, ha nem tudsz lépést tartani a fordulatos vállalkozói élettel, akkor jobb, ha bele se fogsz!

8. Képes vagy egyaránt szembe nézni a hibás döntésekkel…

Ahogy a törpök élete sem csak játék és mese, úgy te is szembe fogsz kerülni azzal, hogy valamit nagyon benéztél. A bukástól való félelmeid természetesek, mindenki fél az ismeretlentől és a legrosszabb eshetőségektől. Ez normális. Ha azonban nem tudod ezt a félelmet legyőzni, akkor ez a terep nem neked való.

9. … és a sikerrel is.

Furcsán hangzik, de valakit éppen az esetleges siker gyámoltalanít el, mivel magasabbról nagyobbat lehet esni… Ha nem tudod kezelni a két véglet egyikét, akkor nincs helyed a vállalkozók közt.

10. Van tőkéd hozzá.

Miközben igaz, hogy minimális tőkével is el lehet indulni, jó, ha van egy kis megtakarításod, vagy tisztában vagy azzal, honnan tudsz pénzt szerezni a növekedés érdekében. Ha nem úszol az adósságban és van némi felhasználható tőkéd, akkor téged vár az üzleti világ.

11. Nem állsz nagy változások közepén.

Az emberi élet ciklikusságából adódóan természetes, hogy néha nagy változások történnek az életben, új életcélt, kihívásokat keresünk magunknak. És ez így is van jól. Azonban, ha ezek a történések nem tisztázódtak le benned végérvényesen, ha nem látod az egyetlen és helyes utat, akkor megéri várni egy keveset addig, míg biztos nem leszel benne, hogy valóban ezt akarod csinálni.

12. Van már némi tapasztalatod az üzletágadban.

Ha rendelkezel vele, akkor ne is olvasd tovább ezt a pontot, irány a cégalapítás. Ha nem, érdemes elgondolkodnod egy kis tapasztalatszerzésen.

13. Sokat tudsz az üzletről.

Ne legyél annyira elbizakodott, hogy azt gondolod, mivel pék voltál, akkor már egy pékséget is el tudsz vezetni! Hiszen rengeteg olyan háttérfolyamathoz kell értened egyszerre (marketing, HR, stb…), amire elsőre talán nem is gondolnál. Ha már van ezekben tapasztalatod, akkor sokkal erősebb pozícióból indulsz, mint a nagy átlag.

14. Jól menedzseled az idődet.

Sokan csak azért akarnak vállalkozni, mert utálják a főnökeiket. Ők nem gondolnak arra, hogy vezetőnek lenni, saját maguknak beosztani az időt, nagy önfegyelmet és rutint igényel. Ha nem vagy képes jól strukturálni az időd, akkor annak csak kapkodás lesz a vége.

15. Megértetted a kockázatot.

Reméljük, hogy tisztában vagy azzal, hogy egy saját üzlettel bizony komoly kockázatot vállalsz. Lehetséges, hogy céged soha nem fog profitot termelni és az is megtörténhet, hogy vállalkozásod a képességeidhez mérten túlságosan is gyorsan fog fejlődni.  Ha késznek érzed magad erre, és felkészültél a veszélyek kezelésére akkor nem szabad tovább haboznod!

Tisztában vagyunk azzal, hogy a lista nem teljes, de nem is ez volt a célunk. Egy olyan támpontot akartunk adni, ami segít elmozdulnod a holtpontról, akár bátorítást nyertél ebből, akár elbizonytalanítottunk. A lényeg, hogy cselekedj, hiszen, ha nem is indulsz el egyből megalapítani a céged, legalább tudod, hogy merre kell tovább menned. És ez az igazán fontos.

Sok szerencsét és hajrá!

Megosztás
10 briliáns Mérő László idézet, amelytől biztosan bölcsebb leszel!
Dr. Mérő László matematikus, publicista, pszichológus, egyetemi tanár és még sorolhatnánk. Egy a lényeg, hogy Mérő az a kaliberű ember, akit olvasni kell. Ő az a fajta író, aki ezernyi inspiráló gondolattal ösztönöz, és lelkesít minket új ötletek irányába.
   2015-12-04    Tippek
Hogyan változtatja meg az életedet a dolgok leírása?
Szoktál írni? Ha igen, akkor miket? A legtöbb ember számára az írás az emailezést, bevásárlólistát, sms-t, Facebook chat-et, esetleg a munkahelyi teendőket, adminisztrációkat jelenti. Az írásban azonban ezeknél sokkal NAGYOBB ERŐ rejlik, mivel a helyesen alkalmazott írás gyakorlata...
   2015-10-20    Tippek
Hogyan lehet sokkal sikeresebb a cégem? Egyszerűen átlátható esettanulmány
Egy jó cégnél is fény derülhet a rejtőzködő problémákra a teljesítményértékelés bevezetésével egyetemben. A felszínre bukkanhat, hogy a munkatársak egy része nem eléggé jó vagy nem eléggé ösztönzött, és az ilyen esetekben váratlanul a produktivitás is leeshet. Mit lehet...
   2015-08-04    Vállalkozz!