Annak érdekében, hogy Önnek a legjobb élményt nyújtsuk "sütiket" használunk honlapunkon. Az oldal használatával Ön beleegyezik a "sütik" használatába.

Mi is az outsourcing? Eszik, vagy isszák? 1.rész

  •  Vállalkozz!
  • 2015-09-21 19:25:00
  • Rácz-Akácosi Attila
Tegyük fel, hogy asztalosként bútorokat készítesz. Ha másra nem szól a vállalkozásod tevékenységi köre, akkor az olyan feladatok elvégzése, mint például a könyvelés, beszámolók elkészítése nem a te feladatod (hiszen nem is biztos, hogy értesz hozzá), hanem egy könyvelőé.

 

Ha ez a könyvelő vállalkozói szerződéssel kapcsolódik hozzád, könyveli a te kiadásaidat és bevételeidet, akkor az már outsourcing. Viszont ha felveszed alkalmazottként, akkor már nem.

 

A példából jól láthatod, hogy az outsourcing mindazt a feladatkiszervezést jelöli, amely nem tartozik a vállalkozás tevékenységi körébe, viszont annak tevékenységére szüksége van.

 

Outsourcing

Az angol kifejezés olyan erőforrásokat jelent, melyekre a vállalkozásnak szüksége van, a vállalkozáson kívül esik, és akár időközönkénti, akár folyamatos feladatellátás biztosítása a cél.

 

Folyamatos feladat a könyvelés, időszakos feladat például az import. Az outsourcing igénybevétele térítési díjat is jelent egyben, így könnyen előfordulhat az – főleg egy kezdő vállalkozás esetében – hogy olyan tevékenységeket, melyeket többnyire kiszerveznek a vállalkozásból, a vállalkozó inkább maga végzi el.

 

Ha már az outsourcingnél tartasz, akkor nagy fejlődésen ment keresztül a céged, ami mind szervezeti, mind felépítésbeli változás: Már megteheted azt, hogy olyan vállalkozásokat keresel partnerként, akiknek fizetsz azokért a feladatteljesítésekért, melyeket korábban vagy te, vagy a munkatársad végzett el, ám mára már az utóbbi számára is meghaladja vagy az időbeni elfoglaltságát, vagy szellemi képességeit.

 

Sok esetben – főleg, ha időszakos feladatokról van szó – jobban megéri az ilyen jellegű szolgáltatások (tanácsadók, szakemberek) igénybevétele, mint állandó munkatársként felvenni egy embert, munkabére után fizetni a járulékokat, figyelni a munkavállaló jogaira – szóval sok problémától mentesíted magadat és a cégedet, ráadásul költséghatékonyság szempontjából is jó megoldás a feladat kiszervezése.

 

Az outsourcing leggyakoribb típusai:

  • IT
  • Pénzügy, számvitel
  • HR, bérszámfejtés
  • ügyfélszolgálat
  • Marketing

 

Az ilyen jellegű cégekre szükséged van, akár fejleszted a vállalkozásodat, akár csak költségeket takarítanál meg, de még akkor is, ha csak az idődet akarod másra fordítani – például tanulásra.

 

 

Rácz-Akácosi Attila

Web: motivator.ma

Telefon: 06-20-277-3889

Megosztás
Outsourcing: aranytojást tojó tyúk vagy méretes bukta? 3.rész
A munkák kiszervezése olyan talaj, amit jól kell ismerni ahhoz, hogy sikeres és gyümölcsöző lehessen. Hiába találunk olcsóbb munkaerőt valahol a világ mások végén, ha nem jó a kivitelezés, az outsourcing hatalmas hasra esés lehet.
   2015-09-28    Vállalkozz!
Outsourcing: mire figyelj oda? 2.rész
A céges feladatok egy részét megéri kiszervezni, mivel így jelentős költségeket tudsz megtakarítani. De vigyázz, mert nem mindig jó ez a döntés!
   2015-09-22    Vállalkozz!
Cég eladás: mikre kell odafigyelned?
Céget eladni nem egyszerű feladat, ám a vállalkozói réteg gyakran találkozik ezzel a helyzettel.
   2015-09-15    Tippek
Konfliktusok megoldása az alkalmazottakkal:12 egyszerű tipp
Sokszor nehéz konfliktusok nélkül vezetni egy céget, hiszen sok különböző ember dolgozik együtt, néha nem értenek egyet a vezető döntésével, vagy nem megfelelő a kommunikáció esetleg valamely fél hibát követ el és a másik rosszul reagál rá. Nagyon fontos, hogyan kezeld a kialakult...
   2015-08-25    Vállalkozz!