Annak érdekében, hogy Önnek a legjobb élményt nyújtsuk "sütiket" használunk honlapunkon. Az oldal használatával Ön beleegyezik a "sütik" használatába.

Most komolyan: kinek van kedve ma dolgozni?

  •  Lifestyle
  • 2015-04-24 09:55:00
Flow állapot
Lassan mindenkinek világossá válik, hogy a csütörtök "kispéntek", ami annyit tesz, hogy pontosan annyira van kedvünk dolgozni, mint a hét utolsó napján. Semennyire. Főleg egy ilyen csütörtökön, amikor már a hosszú hétvégét tervezgetjük. Ennek azonban nem kell feltétlenül így lennie...

Néha órákig csak ülünk és bámulunk a papírra, és nem történik semmi. Máskor minden megy, mint a karikacsapás. Amikor nem látunk, nem hallunk magunk körül semmit, és egy szempillantás alatt elvégezzük a feladatunkat. Ez a „flow” állapota. A Kinnarps tanulmányozta a legújabb kutatási eredményeket!

A tanulmányok azt mutatják, hogy amikor a „flow” állapotában vagyunk, ötször hatékonyabban dolgozunk, mint általában. Számos nagyvállalat, beleértve a Facebookot és a Google-t is, jelenleg azon dolgozik, hogy alkalmazottai elérjék ezt a koncentrált, lenyűgöző érzést, amikor minden megy magától. Ezzel az állapottal rengeteg időt lehet megtakarítani.

Képzeljük el, hogy 20 százalékkal hatékonyabban dolgozunk! Egy munkahéten akár egy egész napot is nyerhetnénk. Mi történik az agyban a „flow” állapot elérésekor? Orvosi kifejezésekkel élve az endorfin-hormon koktél azonnal „beüt”. A „flow” állapot tipikus példája a sportoló, aki hirtelen túlszárnyalja a saját teljesítményét, és utána alig emlékszik rá, hogy mi történt. Vagy amikor dolgozunk, és úgy érezzük, hogy akármennyi információt be tudnánk fogadni. Amikor ez történik, mindenképpen tovább akarunk dolgozni, hogy ne szakítsuk félbe a koncentrációt. A „flow” állapothoz azonban szükségesek a megfelelő körülmények

„A sportolóknak gyakran bizonyos mértékig kockáztatniuk kell” – mondja Steven Kotler kutató, a The Rise of Superman (A szuperhős felemelkedése) című könyv szerzője. A munkahelyen viszont más történik. Éreznünk kell a kihívást, hogy a feladat nehéz, de sikerülni fog, ha mindent megteszünk érte. „Egy tapasztalatlan szónoknak talán az jelenti a legnagyobb kihívást, hogy felálljon, és tartson egy prezentációt. Másnak egy új projekt kezelése jelenthet gondot. De ha a feladat túl nehéz vagy lehetetlen megvalósítani, pont az ellenkezője történik, aminek hatására passzívak és gondterheltek leszünk.” Steven Kotler szerint rendkívül fontos, hogy a környezetünk serkentse a kreativitást és a koncentrációt. Csak ekkor érhetjük el a „flow” állapotot.

 

Megosztás
A sikerre vivő cselekvés 9 aranyszabálya
Siker: minden ember vágyik rá, mindenkinek szüksége van rá, és mindenkinek mást jelent. Sikereket el lehet érni a családban, a konyhában, sportolás közben, de akár a hétköznapi élet legapróbb részleteiben. Nem mellékesen pedig a szakmai életben is.
   2015-08-07    Lifestyle
Így lesz tökéletes a reklámajándékod: 10 tipp a sikerhez!
Reklámtárgynak azok a reklámeszközök nevezhetők, melyeket ellenszolgáltatás nélkül adunk oda üzleti partnereinknek, célpiacunk tagjainak, megrendelőinknek, potenciális vásárlóinknak. A
   2015-07-23    Vállalkozz!
Telített piacon is naggyá nőni
A világháló igazi szépsége abban rejlik, hogy fáradhatatlan és alázatos munkával akkor is sikeressé válhatunk, ha nem a miénk az úttörő szerep.
   2015-07-20    Sikersztorik