Annak érdekében, hogy Önnek a legjobb élményt nyújtsuk "sütiket" használunk honlapunkon. Az oldal használatával Ön beleegyezik a "sütik" használatába.

Ne állj be a sorba, és előzd meg ezt az 5 tipikus hibát cégindításkor!

  •  Tippek
  • 2015-07-02 11:00:00
  • Rácz-Akácosi Attila
Az induló vállalkozások sokszor elkövetik azt a hibát, hogy eleinte félretolják a "nemkívánom feladatokat", csak mert azok fárasztónak, vagy dögunalmasnak ígérkeznek.
Sajnos a „ej, ráérünk arra még” hozzáállás később megbosszulja önmagát, és a "kötelező feladatok" kihagyása a céges roló lehúzását is eredményezheti.
S hogy milyen hanyagságokat követ el a legtöbb frissen született vállalkozás? Megmutatjuk!

Fiatal vállalkozóként új üzletbe kezdtél? Alig várod, hogy belegabalyodhass fantasztikus ötleteid kidolgozásába és a profit számolgatásába? Izgalmas, és egyben nagy odaadást kívánó feladatba vágtad a fejszédet. 

Valószínűleg már a kezdet kezdetén elodáznád a papírmunkát, de ehelyett inkább ess rajta túl gyorsan, de lelkiismeretesen, hiszen a jogi kérdések rendezése nem várhat.

Ha halogatod a hatóságok simán kihúzhatják céged lába alól a talajt. Ahhoz, hogy ezt elkerülhesd, olvasd el az öt leggyakoribb hibáról, amit fiatal vállalkozók  hajlamosak elkövetni ezzel kapcsolatban.

1) Hiányzik a papírra vetett jogi háttér.

Ahogy mondani szokás, üzletben nincs barátság. Lehet, hogy a legjobb barátaiddal alapítasz céget, viszont ilyenkor is vigyáznod kell arra, hogy már a kezdetek kezdetén elkészítsétek a részletes szerződést és alapító okiratot.

Különben honnan is tudnátok, hogy mi történik abban az esetben, ha valamelyikőtök ki szeretne lépni a cégből, vagy éppen együtt adnátok el?

A vitás helyzetek elkerülése végett még az elején fektessétek írásba a következőket is: kik az alapítók; hány százalékban cégtulajdonosok; milyen feladatokkal és felelősségi körökkel rendelkeznek a cégben; a pénzbeli és más hozzájárulások hogyan kerülnek jóváírásra a cégben.

2) Rossz cégformát veszel fel.

Bizony ha belevágsz, óriási egyéni felelősség rakódik a válladra az üzlet ügyeivel kapcsolatban. Például a betéti társaságnál (Magyarországon ez a leggyakoribb vállalkozási típus) a beltag saját személyes vagyonával felel a cég ügyeiért, sőt az újt Ptk. szerint már a Kft-k vezetője is.

A Kft. alapítása több pénzedbe kerül, de jogilag azért mégis csak stabilabb helyzetben vagy akkor, ha belefutsz például egy alkalmazotti perbe, vagy ha egy hibás termék vagy a felhalmozódott számlák miatt csődbe mész.

Márciustól ráadásul a vezető tisztségviselők felelőssége is megnőtt, ezt is tartsd szem előtt! (Megjegyzés: itthon egy Kft. komolyabb hangzású, mint egy Bt., megbízhatóbb benyomást kelt)

3) Nem vigyázol a szellemi tulajdonodra.

A kezdetekben még a szellemi tulajdon képezi a cég legnagyobb vagyonát, így logikus, hogy védened kell azt. Egy nagy ötlet hozta szép profit a versenytársaknak is szemet szúr, és alig várják, hogy elkezdhessék azt lemásolni.

A másolás ellen viszont a jog a barátod lesz, mindenféleképpen kérd a segítségét! Nézz utána, hogyan működik a szabadalmi oltalom, és a védjegyoltalom is!

4) Alkalmatlan alkalmazottakat veszel fel

Ismerd meg a  foglalkoztatás minden csínját-bínját, ne engedd, hogy a fiatalságod, és a lelkességed tapasztalatlansággal társuljon. Fontos kérdés, hogy külsősöket foglalkoztatsz majd szerződéssel, vagy rendes alkalmazásba veszed fel az embereket?

Egyáltalán nem mindegy, hiszen a két foglalkoztatási formának mások a kötöttségei, más lehetőségek rejlenek benne, plusz az adó- és járulékbeli vonzatai is nagymértékben különböznek egymástól.

Persze ehhez tudnod kell például, hogy mennyi időre, milyen mértékű rugalmassággal szeretnél foglalkoztatni valakit, stb...

Akadályozd meg, hogy a munkavállaló vissza tudjon élni a céged szellemi tulajdonaival! Nem is egyszer esett már meg az, hogy egy kirúgott dolgozó átsétált a versenytárshoz, és kiteregetve a cég bizalmas adatait, óriási károkat okozott volt munkahelyének.

5) Nincs saját ügyvéded

Sokba kerül egy ügyvéd? Meglehet. Viszont megment a rengeteg jogi ügy végzésétől, az ezzel járó fárasztó, unalmas és fejfájdító papírmunkától, valamint az adóhatóság, vagy a konkurencia adta nagy pofonoktól is.

Ezért fogadj fel egy jó ügyvédet, ha nem vagy jártas a cégek jogi ügyeinek kezelésében!

Sok sikert!

Facebook oldalunk

Rácz-Akácosi Attila

Web: motivator.ma

Telefon: 06-20-277-3889       

Megosztás
A Fő oka annak, hogy nem vásárolnak tőled: nem, nem a Te hibád...
Hiszed, vagy sem,: legfőbb oka annak, hogy nem vásárolnak és nem rendelnek tőled a potenciális ügyfelek, az nem a Te hibád, hanem az ő kudarctól való félelmük miatt van.Rövid és elgondolkodtató cikk következik
   2015-07-10    Tippek
Új Ptk.: az okozott károkért nem csak a céged felel, hanem Te is. Mit tudsz tenni?
Miután az új Polgári törvénykönyv 2014. márciusában hatályba lépett, veszélyesebb feladat lett a cégvezetés. A törvény kimondja ugyanis, hogyha a vezető tisztségviselő mulasztásával károkat okoz, akkor nemcsak a vállalkozása, hanem ő maga is felelőssé tehető – akár teljes...
   2015-07-08    Vállalkozz!
Indulj el!
Vállalkozóvá válás 6 lépésben                                                             
   2014-11-11    Vállalkozz!