Annak érdekében, hogy Önnek a legjobb élményt nyújtsuk "sütiket" használunk honlapunkon. Az oldal használatával Ön beleegyezik a "sütik" használatába.

Székhely, telephely fióktelep... Mit is jelentenek?

  •  Vállalkozz!
  • 2016-02-09 14:00:00
  • Gál Andrea
Vállalkozás megalapítása előtt vagyunk és felmerül a kérdés, hogy hol legyen a céged székhelye? Egy vállalkozás székhelye a cég levelezési címe, azaz az a hely, ahol a cég üzleti és hivatalos iratainak átvétele és őrzése zajlik.

 

A céged székhelyét cégtáblával kell megjelölnöd. Amikor az alapítás során megadod leendő céged székhelyét, figyelj arra, hogy az csak olyan ingatlanban lehet, amely a céged tulajdonát képezi, vagy amelynek használatára bérleti, használati, illetve egyéb jogcímen jogosult vagy. Fontos, hogy erről legalább az ügyvezetőnek nyilatkoznia is kell, a nyilatkozatot pedig a többi okirattal együtt kell benyújtani a Cégbírósághoz (a jogosultságot természetesen az ingatlan tulajdoni lapjával, illetve bérleti, használati szerződéssel is igazolhatod).

 

Neked, mint egy frissen alakuló kisvállalkozás fejének hasznos végiggondolnod, hogy mindenképpen saját székhelyet akarsz-e: semmi sem tiltja, hogy a költségek csökkentése érdekében más cégekkel együtt tartsátok azt fenn vagy, hogy székhelyszolgáltatást vegyél igénybe.

 

1. De mit jelent a telephely?

A cég telephelye a tevékenység gyakorlásának a cég társasági szerződésében, alapító okiratában, alapszabályában (a továbbiakban együtt: létesítő okiratában) foglalt olyan tartós, önállósult üzleti (üzemi) letelepedéssel járó helye, amely a cég székhelyétől eltérő helyen található. Ez a szabály irányadó a külföldi vállalkozás magyarországi fióktelepe, illetve a külföldiek közvetlen kereskedelmi képviselete esetében is. Amennyiben a cég telephellyel vagy fiókteleppel rendelkezik, úgy azt a cégjegyzékben fel kell tüntetni.

 

2. Mit jelent a fióktelep?

A cég fióktelepe olyan telephely, amely más településen – magyar cég külföldön lévő fióktelepe esetén más országban – van, mint a cég székhelye. Ez a szabály irányadó a külföldi vállalkozás magyarországi fióktelepe, illetve a külföldiek közvetlen kereskedelmi képviselete esetében is. Amennyiben a cég telephellyel vagy fiókteleppel rendelkezik, úgy azt a cégjegyzékben fel kell tüntetni.

 

3. Mit értünk a székhelyhasználati jogcím alatt?

Cég székhelye, telephelye és fióktelepe olyan ingatlan lehet, amely a cég tulajdonát képezi, vagy amelynek használatára a cég jogosult.

 

Amennyiben a cég nem tulajdonosa a székhelyül szolgáló ingatlannak, úgy egyéb jogcímen kell használati joggal rendelkeznie. Ez bármilyen jogcím lehet, amely magában foglalja az ingatlan székhelyként történő használatának jogát: akár bérleti jog, haszonbérlet, ingyenes használat joga stb.

 

3. Milyen fontos körülményre figyeljünk a cég székhelyének meghatározása során?

A cég székhelye a cég bejegyzett irodája. A bejegyzett iroda a cég levelezési címe, az a hely, ahol a cég üzleti és hivatalos iratainak átvétele, érkeztetése, őrzése, rendelkezésre tartása, valamint ahol a külön jogszabályban meghatározott, a székhellyel összefüggő kötelezettségek teljesítése történik. A cégnek a székhelyét cégtáblával kell megjelölnie. A céglétesítő okirata úgy is rendelkezhet, hogy a cég székhelye egyben a központi ügyintézés (döntéshozatal) helye. Amennyiben a cég székhelye nem azonos a központi ügyintézés helyével, a központi ügyintézés helyét a létesítő okiratában és a cégjegyzékben fel kell tüntetni. A cégeljárás szempontjából székhelynek minősül a külföldi vállalkozás magyarországi fióktelepe, a külföldiek közvetlen kereskedelmi képviselete, valamint az európai gazdasági egyesülés telephelye is.

 

Cég székhelye olyan ingatlan lehet, amely a cég tulajdonát képezi, vagy amelynek használatára a cég jogosult. A cég a használat jogszerűségéről nyilatkozni köteles.

 

Ha a cégbíróság tudomást szerez arról, hogy a cég a székhelyén, illetve telephelyén, fióktelepén sem található, és a cég képviseletére jogosult személyek lakóhelye is ismeretlen vagy kézbesítési megbízottja nem fellelhető (a továbbiakban: ismeretlen székhelyű cég), a cégbíróság a megszüntetési eljárást megindítja és a cég cégjegyzékbe bejegyzett tagjait közvetlenül megkeresi vagy szükség esetén a Cégközlönyben közzétett hirdetményben felhívja, hogy a cég törvényes működéséhez szükséges intézkedéseket hatvan napon belül tegyék meg. A törvényes működés helyreállítása érdekében a tagok (részvényesek) a cég legfőbb szervének összehívására is jogosultak.

 

Ha további kérdésed van, keress bennünket!

 

Gál Andrea

Vállalkozz Itthon!

Megosztás
Nyilvántartásba vételhez kötött tevékenységek: Rapid poszt
A vállalkozás alapításával egy időben, meg kell választani a vállalkozásunk fő tevékenységét, melyet meg kell jelölnünk a cégbízósághoz beadásra kerülő dokumentációban.
   2016-02-05    Vállalkozz!
Vállalkozó akarsz lenni? Bejelentéshez kötött tevékenységek
Nagyon sok cikkel segítettünk Neked, ami a vállalkozás elindításához nyújt mankót. Természetesen számos cégforma választáshoz, adózáshoz, üzleti tevhez kapcsolódó anyaggal segítettük az ismereteid bővítését, de van még néhány dolog, ami elkerülhetetlen vállalkozás alapítása...
   2016-02-04    Vállalkozz!