Annak érdekében, hogy Önnek a legjobb élményt nyújtsuk "sütiket" használunk honlapunkon. Az oldal használatával Ön beleegyezik a "sütik" használatába.

Vállalkozó akarsz lenni? Bejelentéshez kötött tevékenységek

  •  Vállalkozz!
  • 2016-02-04 10:40:00
  • Gál Andrea
Nagyon sok cikkel segítettünk Neked, ami a vállalkozás elindításához nyújt mankót. Természetesen számos cégforma választáshoz, adózáshoz, üzleti tevhez kapcsolódó anyaggal segítettük az ismereteid bővítését, de van még néhány dolog, ami elkerülhetetlen vállalkozás alapítása előtt!

 

 

Hát ismerkedjünk meg a Bejelentéshez kötött tevékenységekkel!

A vállalkozás alapításával egy időben, meg kell választani a vállalkozásunk fő tevékenységét, melyet meg kell jelölnünk a cégbízósághoz beadásra kerülő dokumentációban.

 

  • A gazdasági társaságokról szóló törvény a vállalkozások tevékenységét három nagy csoportra osztja:
  • tiltott tevékenység
  • korlátozás nélkül, szabadon folytatható tevékenység
  • feltételekhez kötött tevékenységek.

 

De mit jelentenek a fentiek? Az első két pont mindenki részére egyértelmű, de a harmadik? A feltételhez kötött tevékenységet, csak azon gazdasági társaság folytathat, ha bizonyos feltételeknek meg tud felelni.

 

Bejelentéshez kötött tevékenységek

Egyes tevékenységek megkezdését a vállalkozásnak kötelessége bejelenteni a gazdasági társaság székhelye szerinti illetékes közigazgatási szervhez. Pl. a játék-automaták üzemeltetése, vagy időszaki lap kiadása is ilyen bejelentéshez kötött tevékenység. (polgármesteri Hivatal, Jegyző)

 

A bejelentés folytatása előtt viszont a gazdasági társaság képviselője (az ipari tevékenység folytatója) a telep fekvése szerint illetékes település jegyzőjénél köteles írásban bejelenteni a folytatni kívánt ipari tevékenységet.

 

Engedélyköteles termékek:

 

  • a dohánytermékek;
  • a kémiai biztonságról szóló törvény szerinti veszélyes anyagok és készítmények;
  • az egyes festékek, lakkok és járművek javító fényezésére szolgáló termékek szerves oldószer tartalmának szabályozásáról szóló kormányrendelet hatálya alá tartozó termékek;
  • állatgyógyászati készítmények és hatóanyagaik;
  • fegyver, lőszer, robbanó- és robbantószer, gázspray, pirotechnikai termék (a játékos pirotechnikai termékek, valamint a kis és a közepes tűzijáték termékek kivételével);
  • növényvédő szerek és hatóanyagaik;
  • nem veszélyes hulladék;
  • “A” és “B” tűzveszélyességi osztályba sorolt anyag (kivéve a tüzelőolaj, a propán vagy propán-bután gáz és az üzemanyag).

 

Bejelentés köteles tevékenység mindazon termékek forgalmazása, amely a fenti kitételeken kívül esik. Előfordulhat természetesen, hogy működési engedélyt ugyan nem kell igényelni, de bizonyos termékek forgalmazásához külön hatóság engedélye szükséges. Ilyenkor a külön engedély iránti kérelmet – a tevékenység kötelező bejelentésével egyidejűleg – a jegyzőhöz is be lehet nyújtani, aki azt továbbítani fogja a külön engedély kiadására illetékes hatósághoz.

 

Bízom, hogy a cikk hasznos volt, tarts velünk a héten!

 

Gál Andrea

Vállalkozz Itthon!

 

Megosztás
Székhely, telephely fióktelep... Mit is jelentenek?
Vállalkozás megalapítása előtt vagyunk és felmerül a kérdés, hogy hol legyen a céged székhelye? Egy vállalkozás székhelye a cég levelezési címe, azaz az a hely, ahol a cég üzleti és hivatalos iratainak átvétele és őrzése zajlik.
   2016-02-09    Vállalkozz!
Az egyéni vállalkozás létrehozásakor felkeresendő intézmények
Tekintsük át sorrendben, melyek azok az intézmények, amelyeket az egyéni vállalkozás létrehozásakor fel kell keresnie, bejelentési kötelezettség, vagy engedély kérése miatt, azt az alaphelyzetet tekintve, hogy az egyéni vállalkozó a hatóságtól személyesen kéri a vállalkozói igazolvány...
   2016-01-28    Vállalkozz!