Annak érdekében, hogy Önnek a legjobb élményt nyújtsuk "sütiket" használunk honlapunkon. Az oldal használatával Ön beleegyezik a "sütik" használatába.

Testbeszéd gyorstalpaló kezdőknek, avagy így értsd meg a partnered testbeszédét!

  •  Vállalkozz!
  • 2015-09-01 18:40:00
Az emberi testbeszéd olyan egyirányú kommunikáció, amelyet önkéntelenül továbbítunk, viszont könnyedén megértünk. Az üzleti életben, ahol a tárgyalások végkimenetele sokszor apróságokon múlik, a testbeszéd is fontos szerephez jut.

 

A testbeszéd megértése által sok olyan apróságot megtudhatunk a partnerünkről, amelyek verbálisan nem hangoznak el. Ezek jelentősége lehet igen csekély, de lehet életbevágóan fontos is. Minél pontosabban megértjük ezeket a jeleket, annál biztosabban vonhatunk le következtetéseket a tárgyalópartner valódi jelleméről és szándékáról.

 

A kisgyerek füllent, a felnőtt hazudik

Sokan figyelmesek lettünk már a filmekből is jól ismert viselkedésre, amikor a kisgyerek egy hazugság kimondása után önkéntelenül a szájához emeli a kezét. Ez a viselkedésforma, illetve reflex nem tűnik el a felnőttkor beköszöntével, csupán finomodik.

Felnőttként ugyanezt a viselkedést folytatjuk, csupán finomított mozdulatokkal. Már nem kapjuk a szánkhoz a kezünket, hanem lassabban emeljük, illetve megérintjük, megsimítjuk az ajkunkat. Sokszor az orrunkat vakarjuk meg vagy épp a szemünk alatti bőrt birizgáljuk. A mozdulatok nagyban hasonlítanak egymásra; megfontoltnak és kimértnek tűnnek, noha a valóságban csupán a hazugság jeleit eltakarni szándékozó pótcselekvésről van szó.

Az arcon található testrészeink érintése rendszerint a zavarra utal, mégis a száj körüli ügyeskedés a legbiztosabb jele annak, hogy a partnerünk valamiben mesterkedik. Ha eltakarja a száját, arra következtethetünk, hogy valamit próbál elhallgatni, netalán téves információkat oszt meg velünk.

 

A kezek monológja

A kezek munkája a testbeszéd megértésének alapját képezi. Annak érdekében, hogy ezt a tudattalan kommunikációt minél jobban megfigyelhessük, érdemes olyan helyszínt választani, ami ezt lehetővé teszi. Egy étteremben vagy az irodában a tömör bútorzat eltakarhatja a kezeket, egy dohányzóasztal viszont remek rálátást biztosít rájuk.

A dohányzóasztal a legjobb választás, ha a nonverbális kommunikációt szeretnénk megérteni. Az üveglap akkor is bepillantást enged a partnerünk valódi szándékaiba, ha a kezét mélyen maga elé lógatja.

A kezek összedörzsölésének megértéséhez is segítségül hívhatjuk a rajzfilmeket. Nagyon sok gonosz és kapzsi mesefigura dörzsöli lassan a markát, közben sátánian kacag. Partnerünk sem sokban különbözik Hókuszpóktól, ha így cselekszik. Azt gondolhatja magában: Én biztos jól járok még akkor is, ha Te ráfázol.

Ha viszont a kezek összedörzsölése gyors, közben pedig nagyra nyílnak a partner szemei, esetlegesen egy őszinte visszafogott mosoly is megjelenik az arcán, akkor azt kommunikálja felénk: Remek üzlet van kilátásban, amivel mindketten jól járhatunk.

 

Lábak elhelyezése

A lábak testbeszédére vonatkozóan általában azt szoktuk mondani, hogy a vigyázzállás alárendeltséget és nagyfokú tiszteletet mutat, viszont egy megbeszélés vagy tárgyalás során általában ülünk, így a lábak elhelyezéséből vonhatunk le következtetéseket a partnerre vonatkozóan.

Akár ülünk, akár állunk, a lábak keresztezése negatív gondolatokat és védekezési reflexeket sejtet. Ülő helyzetben ezt sokszor a lábfej vagy a lábszár dörzsölése kíséri, ami az idegesség egyértelmű jele. Ha ezeket tapasztaljuk egy munkamegbeszélésen vagy egy tárgyaláson, akkor a kommunikációval és a tárgyalás folyamatával súlyos gondok lehetnek. Jobb lenne ezen minél hamarabb változtatni.

 

A szemek érintésének jelei

Előfordulhat, hogy partnerünk egyre gyakrabban érinti a szemét. Első egy-két alkalommal valószínűleg csak megérinti, esetleg picit megvakarja, majd kifejezőbb esetben hosszasan dörzsöli. Ha ilyet tapasztalunk, akkor partnerünk viselkedése arról árulkodik, hogy a terítéken lévő téma számára kellemetlen vagy frusztráló, de mindenképpen ellenérzést vált ki belőle.

Nem feltétlenül a szemek érintése hordozza azt az információt, hogy a partnerünk hallani sem akar a témáról. Ugyanezt kommunikálja felénk akkor is, ha hosszasan becsukja őket, esetleg teljesen összeszorítja a szemhéjait.

Ilyenkor nem igen tehetünk mást, mint megpróbáljuk kideríteni az ellenérzés okát, megpróbáljuk felfedezni, miért zavarja a téma, miért kellemetlen neki a beszélgetésnek ez a szakasza. Néhány udvarias és tapintatos, de célratörő kérdés segíthet ennek a problémának a megoldásában, így a tárgyalás visszakerülhet a rendes medrébe. Egy ilyen felismeréssel akár egy üzletet is megmenthetünk!

 

Az összefont karok

Az összefont karok talán a legegyértelműbb és legkönnyebben felismerhető jelzést jelentik a testbeszédben. Jelentése nem más, mint: nem értek egyet, ettől elzárkózom.

Ez a viselkedésforma valóban a legegyértelműbb nonverbális kifejezés, viszont van egy általános zavaró tényező, a hideg. Amennyiben a teremben hűvös van, előfordulhat, hogy a keresztbe tett kezek egyszerűen a test hőmegtartását szolgálják, semmi közük a véleménykülönbségekhez. Erre érdemes figyelni, de felismerése aligha jelenthet gondot.

Ha a partnerünk bizonyos mondatainkra a karjainak összefonásával reagál, figyeljük meg, mely mondataink váltották ki belőle ezt a reakciót. Mondhatnánk, ott lesz a kutya elásva. Ilyenkor mérlegelve, őszintén, de tapintatosan kérdezzünk rá az elutasítás okára! Ha kellő tapintatossággal fordulunk felé, illetve kulturáltan tesszük fel a kérdésünket, bizonyosan a magunk javára fordíthatjuk a szituációt, hiszen a figyelmünkről biztosítottuk.

A testbeszéd megértése és „beszélése” nem csak azért fontos, mert ezáltal jobban megérthetjük az üzleti partnereink valós és öntudatlan kommunikációját, hanem azért is, mert ennek a tudásnak köszönhetően képesek vagyunk jobban odafigyelni a saját testbeszédünkre. Ha tudjuk, hogy milyen mozdulatokkal és viselkedésformákkal áruljuk el magunkat, nemtetszésünket vagy nagyotmondásainkat, akkor ezekre odafigyelve előnyösebb tárgyalási pozícióba kerülhetünk.

 

Sok sikert!

Rácz-Akácosi Attila

Web: motivator.ma

Telefon: 06-20-277-3889

Megosztás
Ha háborút akarsz nyerni, veszíts el néhány csatát!
Ha az üzleti életben valakit akarata ellenére győzöl meg az igazadról, az továbbra is a saját véleményét fogja vallani. Emiatt a tárgyalásokon soha nem szabad erőszakosan vitatkoznod: a vita alkalmatlan a pozitív befolyásolásra. Vita helyett inkább hagyj veszni néhány területet,...
   2015-07-18    Tippek
Nyűgözd le a partnered!
Brit tudósok szerint… Najó ezt most speciel tényleg nem ők találták ki, de az tény, hogy ha egy addig ismeretlen személlyel találkozunk, akkor már az első pillanatokban kialakul bennünk egy benyomás a másikkal szemben, ami akár hosszútávon is meghatározó lehet.
   2015-06-02    Vállalkozz!
Szavak mögötti világ
Ha azt gondolod, hogy egy tárgyalás során a legfontosabb az, amit mondasz, akkor sajnos nagyon tévedsz…
   2014-12-17    Cégvezetés