Annak érdekében, hogy Önnek a legjobb élményt nyújtsuk "sütiket" használunk honlapunkon. Az oldal használatával Ön beleegyezik a "sütik" használatába.

7 főnöktípus, amilyen Te ne legyél!

  •  Vállalkozz!
  • 2015-01-16 07:10:00
Mindenki átélte már azt a rémálmot, hogy egy szörnyű vezetővel kellett együtt dolgoznia… Azonban ez senkinek sem a szíve vágya, senki nem akar egy borzalmas alá-fölé rendelt kapcsolatban alul lenni. Ugyanakkor, ha belegondolunk, rájöhetünk, hogy a vezetők sem akarnak rossz munkakapcsolatot, gyakran egyszerűen csak nem ismerik fel, hogy a reakcióik negatívan befolyásolják a beosztottjaikkal fenntartott viszonyt.

 

A jó hír az, hogy vállalkozóként nem kell a főnököd lehetetlen viselkedésével törődnöd. Ugyanakkor most már arra kell figyelned, hogy ne válj te is a beosztottjaid rémévé, mert ezzel nem csak a munkakörnyezetet mérgezed meg, hanem vállalatod teljesítményét is negatívan befolyásolhatod. Hogy ezt elkerülhesd, bemutatjuk az általánosan idegesítő főnök típusokat.

 

1.A mikromenedzser

A mikormenedzser típus szinte árnyékként követi a perfekcionizmust. Felettesként minden bizonnyal úgy gondolja, hogy mindenre rálátással kell lennie ahhoz, hogy tökéletesen menjenek a dolgok vállalkozás életében. Ennek a rálátásnak pedig teljes körűnek kell lennie, tehát azt is tudnia kell, hogy beosztottja hogyan, mikor, milyen módszerekkel végzi el a feladatát. Semmi baj nincsen a tökéletesség keresésével, a munkatársak bátorítása pedig hasznos is lehet, ugyanakkor, ha már ott tart, hogy minden lépésük összes részletére kíváncsi, azzal már sokkal inkább árt a saját vállalkozásának, sem mint használ.

Munkatársaidnak helyre és függetlenségre van szükségük ahhoz, hogy a lehető legjobban végezzék a munkájukat, főnökként pedig elsősorban a feladatok helyes kiosztása, illetve a visszajelzés a teendőd. Amennyiben annyira nem tudsz megbízni az egyik munkatársadban, hogy tényleg minden lépését ellenőrizned kell, érdemes elgondolkodnod, hogy a megfelelő emberrel dolgozol-e együtt.  Hidd el, ha megfelelően választottad ki kollégáidat, akkor meg is bízhatsz bennük, megfelelően el tudják látni munkájukat…

 

2. A katonai parancsnok

Ők azok, akik folyamatosan megkövetelik a tiszteletet beosztottjaiktól, függetlenül attól, hogy megérdemlik-e vagy sem, mert úgy gondolják, hogy ez egyszerűen a pozícióikból adódóan jár nekik. A szavuk törvény, nincsen lehetőség megkérdőjelezni azt, hiszen ők nem csapattagok, hanem tábornokok!

Természetesen a vállalkozásodban egészséges dolog a tiszta és rendezett hierarchikus rendszer, amelyben jelen van a tisztelet. Ugyanakkor ezt paranccsal, megalázással nem lehet kikényszeríteni! Ugyanígy, kirúgással fenyegetőzni, vagy éppenséggel az alá-fölé rendelt pozícióra történő agresszív figyelmeztetés is nagy kárt okoz, miközben nincsenek előnyei.

 

3.A bürokrata

Minden munkában szükség van egy bizonyos szintű papírmunkára, hiszen a szabályok nem véletlenül születtek, követésükkel pedig el lehet érni a kitűzött célokat. Azonban a szabályok követését is túlzásba lehet vinni, ahogy ezt ez a főnök típus is teszi.

Annyira szereti a papírmunkát és a szabályokat, hogy gyakran egy jól bevált metódusra újat talál ki… A túlszabályozás pedig már sokkal inkább árt az üzletmenetnek, sem mint használ, ugyanis egy idő után az alkalmazottak nem érzik, hogy befolyásuk lenne a munkájukra, sokkal inkább egy kalitkába zárt madárnak képzelik magukat. Senki nem tud úgy dolgozni, mint egy robot a gyárban, és hamarosan el is kezdenek szállingózni az ilyen munkahelyekről egy sokkal több szabadságot ígérőhöz.

 

4.Ötletgyáros

Az életben azok az emberek (vállalkozók) a legsikeresebbek, akiknek van egy álmuk, és következetesen képesek kitartani mellette. Az „ötletgyáros” főnökből éppen ez az állhatatosság hiányzik.  Nem tud megmaradni egy mellett, szinte minden nap új ötlettel áll elő. Képes a tegnap még zseniálisnak, világmegváltónak gondolt tervet gondolkodás nélkül a kukába hajítani egy újért, majd ezzel ugyanezt csinálja két nap múlva a következőért… A vállalat eközben a folyamatos irányváltások miatt gyakorlatilag nem halad, miközben a beosztottak egyre jobban belefáradnak az újabb és újabb „Ebből leszünk milliárdosok” ötletbe.

 

Az elképzelések, víziók hasznosak, de csak akkor, ha erőfeszítéseink egy irányba vezetik vállalkozásunkat egészen a célig.

 

5.A haverkodós

Semmi baj nincs azzal, ha baráti a légkör a munkahelyen, sőt… Ugyanakkor van egy egészséges határ, amelyet nem érdemes átlépni. És kiemelten igaz ez abban az esetben, ha egy-egy személlyel van baráti kapcsolata. Ugyanis ez a beosztott számára egy nyomást jelenthet, a kollégák körében pedig féltékenységet és alulértékeltséget okoz. Legyünk barátságosak, de ez maradjon meg a professzionalizmus határain belül!

 

6. Túlóráztató

A kemény munka kifizetődő, főleg egy vállalkozó életében. Csak azok a vezetők érhetnek el sikereket, akik hisznek a munka értékében, akik képesek a célra fókuszálni, és tűzön-vízen át kitartanak mellette. Hogy miért került mégis erre a listára? Azért mert ezek az emberek hajlamosak elképesztő mennyiségű túlórát elvárni alkalmazottaiktól is, ami egy bizonyos határig inspiráló, de könnyen át is lökhetik őket a teljesítőképességük határán.

 

7.A Manipulátor

Ugyanúgy, mint az életben, a munkában is az egyik legfontosabb tulajdonság az egyenesség. Nincs demotiválóbb az olyan főnöknél, aki ahelyett, hogy személyesen jelezne vissza egy elvégzett munkáról, kétértelmű, cinikus megjegyzésekkel kommentálja azt… Gyakran jutalmazza meg a kedvenc alkalmazottját, vagy csak kénye-kedvére osztogatja „kegyeit”, a lényeg, hogy soha nem tudhatod, hogy mit várhatsz tőle, és csak azt veszed észre, hogy a munkahelyeden tábort vert a bizalmatlanság...

 

 

Nem létezik olyan, hogy tökéletes főnök, ahogy nem létezik tökéletes ember sem. Ugyanakkor vállalkozóként elemi érdeked, hogy kollégáid jó hangulatú légkörben produktív munkát végezhessenek. És ez bizony függ tőled is! Amennyiben folyamatosan figyeled önmagadat és a viselkedésedet, és próbálsz a lehető legjobb főnök lenni, akkor hidd el, beosztottjaid értékelni fogják ezt, és vállalkozásod sikere nem fog rajtuk múlni.

 

Megosztás
Vezetőválasztás: jó vezető mellett a munkatársak hatékonyabbak és kevesebbet lopnak
„Az egyik legfontosabb döntés egy vállalat működése során a vezetők kiválasztása” – állítja a Gallup felmérése. Ennek ellenére ez valahogy nem jön össze a vállalkozások több mint 80 százalékánál.
   2015-07-05    Vállalkozz!
10 módja, hogy jobb főnök legyél!
Ha elég ügyes és kitartó voltál az elmúlt időszakban, akkor mára pompás kariert futottál be, te vagy a főnök a munkahelyeden, esetleg vállalkozásba kezdtél, és ott lettél csúcsgóré.
   2015-06-29    Vállalkozz!
Amit lehetőleg soha ne mondj a beosztottaidnak
Főnökként nem csak az üzleti világgal állsz harcban, hanem cégvezetőként is helyt kell állnod, ez pedig abból is áll, hogy a beosztottjaiddal néha bizony meggyűlik a bajod… Még a legjobban összeválogatott csapatban is előfordul, hogy próbára teszi a türelmedet egy-egy kollégád.
   2015-01-28    Vállalkozz!