Annak érdekében, hogy Önnek a legjobb élményt nyújtsuk "sütiket" használunk honlapunkon. Az oldal használatával Ön beleegyezik a "sütik" használatába.

10 módja, hogy jobb főnök legyél!

  •  Vállalkozz!
  • 2015-06-29 09:20:00
  • Rácz-Akácosi Attila
Ha elég ügyes és kitartó voltál az elmúlt időszakban, akkor mára pompás kariert futottál be, te vagy a főnök a munkahelyeden, esetleg vállalkozásba kezdtél, és ott lettél csúcsgóré.

Bármi is a helyzet, arra már rájöttél, hogy a jó és a rossz főnök közti különbség a beosztottak/alkalmazottak teljesítményén látszik meg leginkább: ez pedig a profiton csapódik le. Érdemes tehát törekedned arra, hogy nagyon jó főnök légy.

Hogyan lehetsz jobb főnök?

1. Hallgasd meg mások véleményét is!

Ösztönözd arra a dolgozóidat, hogy legyen saját véleményük, ne bólogassanak folyton a te ötleteid hallatán, még akkor sem, ha te vagy a főnök!

Nagy a baj azon cégek esetében, ahol egyetlen dolgozó sem veszi a bátorságot arra, hogy feketén-fehéren feltárja a vezetők előtt a meglátásait.

2. Ne beszélj bele mindenbe

Serkentsd munkára a beosztottaidat, és aztán hagyd őket egyedül. Egy jó vezető tudja, hogy mikor kell egy hátat fordítani, és nem beleavatkozni minden kis apró ügybe.

3. Hibázott valaki a cégnél? Ne szégyenítsd meg nyilvánosan

A jó vezető képes okulni mások által elkövetett ballépésekből, viszont azt, aki hibázott, sohasem alázza meg a munkatársai előtt.

4. Légy érző ember

Alakíts ki magad körül érzelmileg stabil munkahelyi kapcsolatokat, és akkor biztosra veheted majd, hogy a munkatársaid is beleteszik a munkahelyi dolgaikba a szívüket, lelküket, mindenüket.

5. Tanulj folyamatosan

A vezetők tanácsadói gyakran felhívják a figyelmet a folytonos tanulás fontosságára. Minden egyes nap tedd fel magadnak a kérdést, hogy mi az, amit nem tudsz, viszont tudnod kellene.

6. Térképezd fel önmagad!

Ez eddig a legnélkülözhetetlenebb vezetői tanács. A cégek nagy részénél problémát jelent, hogy a menedzsment tagjai nem ismerik eléggé önmagukat, és ezáltal korlátaikat sem. Így nem képesek megérteni azt sem, hogy a munkatársak vajon mit gondolhatnak róluk.

A sértődékeny, mindent túlreagáló, vagy épp túl laza, hanyag főnök alul vagy túlértékeli önmagát, és helyzetét a vállalat életében. Ez megint csak a dolgozói teljesítményt csökkenti.

7. Összpontosíts!

Ugyanabban az időben csak egy lényeges dologgal törődj, csak egy célig való eljutáson fáradozz. Célravezetőbb egyetlenegy dologban nagyon jónak lenni, mint sokféle területen aprócska eredményt elérni.

8. Szabadulj meg a rossz vezetőktől!

A Continental gumigyártó elnöke Gordon Bethune gondolt egyet, és 60 topmenedzserből leváltott 40-et, mert nem bizonyultak jó csapatjátékosoknak. Fél év elteltével már megmutatkozott az eredmény, az egyes vállalati részlegek egyre jobban és jobban teljesítettek.

9. Ne hagyd a furkálódást

Gordon Bethune ezen kívül úgy véli, hogy egy tulajdonosnak sem volna szabad elviselnie a vezetői elkülönülését, vagy az ármánykodást. Fontos ugyanis, hogy egy cégnél mindenki nyerjen.

10. Alkalmazd a tanultakat

Olyan ez, mint egy hegedűkoncert. Nem elég bemagolnod a kottát, hanem gyakorolnod is kell azért, hogy csodálatosan tudj játszani. Ugyanígy ha megtanulod a helyénvaló vezetői szemléletet, csak akkor fogsz érni vele valamit, ha a napi gyakorlatodba be is illeszted.

Sok sikert!

Facebook oldalunk.

 

Rácz-Akácosi Attila

Web: motivator.ma

Telefon: 06-20-277-3889       

Megosztás
Így állíthatod át az agyadat a Sikerre!
Az emberi személyiség az „én koncepciónak” köszönhetően állandóan formálódik annak a képnek az irányában, amilyennek gondoljuk magunkat. A legerősebb vágyaink formálják a valóságot, segítenek a számunkra pozitív változás elérésében.
   2015-08-11    Lifestyle
SEO vagy fizetett hirdetés: melyiket használjam?
A legjobb internetes szakemberek is sokat vitatkoznak azzal kapcsolatban, hogy melyik a hatékonyabb: a fizetett hirdetés (pl. Adwords) vagy a SEO. Mindkét marketing eszköz rendelkezik olyan előnnyel, melyek miatt nem könnyű és nem egyértelmű a választás.
   2015-07-22    Webes varázslatok
11 tökéletes stratégia a stressz kezelésére
Ismerd meg az ellenséget: a stresszkezeléshez először is azt kell megvizsgálni, hogy a stresszt mi is okozza – mondja Kathryn Hall, az Atlantai Stressz kutatóközpont alapítója. A stressz faktor mindenkinél más. Egyesek akkor sem idegesek, amikor minden összedől körülöttük; mások...
   2015-07-11    Lifestyle
Vezető vagy? 4 ok, hogy megtartsd a három lépés távolságot
Bármelyik vezetővel megtörténhet, hogy túl közvetlenné válik munkatársaival szemben, tapasztalt vagy kezdő vezetővel is. A túlzott közvetlenségnek azonban vannak buktatói is, melyek az üzleti sikerekre, a cég imázsára is rossz hatással vannak.
   2015-06-27    Vállalkozz!
Hogyan tedd pokollá beosztottad életét
Nem vagy elégedett kollégád teljesítményével, de túl félénk vagy ezt szemtől-szembe megmondani? Amennyiben a hagyományos felmondás nálad nem lehetőség, nos, akkor mutatunk pár tippet, amelyekkel garantáltan az őrületbe tudod kergetni az embert.
   2015-02-17    Lifestyle
Amit lehetőleg soha ne mondj a beosztottaidnak
Főnökként nem csak az üzleti világgal állsz harcban, hanem cégvezetőként is helyt kell állnod, ez pedig abból is áll, hogy a beosztottjaiddal néha bizony meggyűlik a bajod… Még a legjobban összeválogatott csapatban is előfordul, hogy próbára teszi a türelmedet egy-egy kollégád.
   2015-01-28    Vállalkozz!
7 főnöktípus, amilyen Te ne legyél!
Mindenki átélte már azt a rémálmot, hogy egy szörnyű vezetővel kellett együtt dolgoznia… Azonban ez senkinek sem a szíve vágya, senki nem akar egy borzalmas alá-fölé rendelt kapcsolatban alul lenni. Ugyanakkor, ha belegondolunk, rájöhetünk, hogy a vezetők sem akarnak rossz munkakapcsolatot,...
   2015-01-16    Vállalkozz!
Vezetőnek lenni
Egy jó vállalatvezető egyik, ha nem a legfontosabb tulajdonsága, hogy félre tudja tenni az „egót”, és meghallgatja mások véleményét is.
   2014-12-12    Vállalkozz!