Annak érdekében, hogy Önnek a legjobb élményt nyújtsuk "sütiket" használunk honlapunkon. Az oldal használatával Ön beleegyezik a "sütik" használatába.

Akiktől soha ne kérj kölcsön: A barátok

  •  Lifestyle
  • 2015-11-07 10:15:00
Épp Richard Templar azon könyvét olvasom, amiben 100 olyan szabályt foglal össze, amit érdemes azoknak betartani, akik jobb életet és több pénzt szeretnének. Nem rossz könyv, viszont az egyik bejegyzés annyira jó, hogy úgy döntöttem, megosztom veletek a lényegét.

 

Egy barát sokkal többet ér, mint a pénz. Elsőként azt kell tisztázni, hogy miért is vannak körülöttünk a barátok, és mi miért vagyunk nekik.

 

A barátok ezért vannak:

törődjenek velünk, és mi is törődjünk velük,

szeressenek minket, és mi is szeressük őket,

támogassanak minket, és mi is támogassuk őket,

gondoskodjunk róluk, és ők is gondoskodjanak rólunk,

vigasztaljuk őket, és ők is vigasztaljanak minket,

tanácsot adjunk nekik, és ők is tanácsokkal segítsenek,

jól érezzük magunkat együtt,

megosszuk egymással az élményeinket.

 

És amire nem valók a barátok:

pénzt kéregessünk tőlük kölcsön.

 

A kölcsön adások/kéregetések nagy része ugyanis rosszul sül el, lelkiismeret furdaláshoz, szégyenérzethez, haraghoz, gyanúsítgatáshoz, vádaskodáshoz, bizalmatlansághoz vezet. A pénz kölcsönkérés sok értékes kapcsolatot tett már tönkre eddig is, így legyél óvatos. Itt most nem néhány száz, vagy ezer forintól van szó, és nem arról, amikor meghívod a többieket egy körre, hanem arról …

… amikor a kölcsönnel a saját anyagi körülményeidet terheled meg.

 

Baráti kölcsön esetében ugyanis nem lesz semmiféle jogos kárpótlási igényed arra az esetre, ha a pénzt nem kapod vissza és ettől frusztrálttá válhatsz.

 

Ez fordítva is igaz: ha “rajtad kívülálló okok” miatt nem tudod visszafizetni a kölcsönt időben (márpedig “rajtad kívülálló ok” mindig történhet), akkor ezzel a barát elvesztését kockáztatod meg, és egy barát sokkal többet ér, mint a pénz. (és akkor arról nem is esett szó, hogy a családon belül kölcsönök hova szoktak vezetni)

 

Szóval, ha nem szeretnél mások segítségére szorulni, legyen ez mindig ez az aranyszabályod:

 

“Költs kevesebbet mint amennyit keresel!”

 

Rácz-Akácosi Attila

Web: motivator.ma

Telefon: 06-20-277-3889       

Megosztás
Vérbeli vállalkozók 6 hatékony időgazdálkodási tippje
Akár vállalkozó vagy, akár nem, valld be, sokszor rohansz magad után! Sokszor mondod, hogy milyen kár, hogy egy nap csak 24 órából áll, különben mindent el tudnék végezni. És valószínűleg állandó problémád, hogy a munkádat megszakítja a telefoncsörgés, egy új e-mail érkezése,...
   2015-11-11    Lifestyle
Business etikett 2.rész
Szerdai cikkünkbe már szó esett az üzleti etikett alapjairól, amelyet a mai napon folytatok. Hogy miért? És miért fontos erre nagy hangsúlyt fektetni? Azért mert TE VAGY MAGA A CÉG!
   2015-10-30    Lifestyle
Bussiness etikett 1.rész
Nem! Ha Te nem a start up világába mozogsz, rossz hírt mondok, felejtsd el az említett öltözéket az üzleti partnereid előtt, és a cégedhez méltó öltözékbe bujtasd magad! Hogy miért? Azért mert TE VAGY MAGA A CÉG!
   2015-10-28    Lifestyle