Annak érdekében, hogy Önnek a legjobb élményt nyújtsuk "sütiket" használunk honlapunkon. Az oldal használatával Ön beleegyezik a "sütik" használatába.

Bejelentési kötelezettségek, adminisztrációs feltételek vállalkozás alapítása során

  •  Vállalkozz!
  • 2015-12-11 12:00:00
  • Gál Andrea
Engedélyeztetés: A vállalkozásoknak tevékenységük megkezdése előtt bizonyos kötelezettségeket kell teljesíteniük. Egyéni vállalkozás alapítása esetén a vállalkozónak bejelentési kötelezettsége van, a helyi önkormányzatnál kell bejelentkeznie egy erre rendszeresített formanyomtatványon, míg a gazdasági társaság alapítása esetén társasági szerződést, vagy alapító okiratot kell készíteni jogász közreműködésével.

 

Tekintsük át az induló vállalkozás közvetlen bejelentési kötelezettségeit:

 

Bankszámlanyitás

A vállalkozó legelső teendői közé tartozik, hogy a vállalkozása számára bankszámlát nyisson. Az ÁFA körbe tartozó vállalkozásoknak kötelező pénzforgalmi bankszámlát nyitniuk, melyet az adószám közlésétől számított 15 napon belül meg kell megtenni. (Bejelentenie nem kell az adóhatósághoz, mert azt a bank teszi automatikusan).

 

Azon egyéni vállalkozók, akiknek nem kötelező bankszámlát nyitni,(pl. átalányadós) saját lakossági bankszámlájukat is használhatják a vállalkozásuk részére. Természetesen, ha a havi utalások száma megnövekszik, akkor célszerű vállalkozási számlát nyitni: egyértelműbb és könnyebb a vállalkozás érdekében felmerülő tételeket nyilvántartani.

 

Kamarai nyilvántartásba vétel

Az Országgyűlés 2011. november 21-én módosította, és 2012. január 1-jén életbe lépett a gazdasági kamarákról szóló törvény, amely kimondja, hogy valamennyi gazdálkodó szervezetnek (egyéni és társas vállalkozás) kérvényeznie kell kamarai nyilvántartásba vételét a területileg illetékes kereskedelmi és iparkamaránál.

 

Regisztrációs határidő: Az újonnan alakuló vállalkozásoknak a cégbejegyzést, ill. az egyéni vállalkozói nyilvántartásba vételt követően 5 munkanapon belül kell a nyilvántartásba vételt kérvényezniük.

 

Kamarai hozzájárulás díja:

A kamarai közfeladatok ellátásához történő hozzájárulásként – a nyilvántartás mellett, illetve azzal egyidejűleg – a gazdálkodó szervezeteknek kamarai hozzájárulást kell fizetniük a nyilvántartást végző kamara részére. A hozzájárulás összege gazdasági szervezetenként évi 5.000,- Ft törvényi előírás alapján.

 

A kamara a gazdaság szereplőinek három alapszolgáltatást nyújt, mely magába foglalja a tanácsadást, üzleti partnerkeresést és pályázatfigyelést.

 

Helyi iparűzési adó alá történő bejelentkezés

 

  • A székhely, telephely szerint illetékes önkormányzat javára a vállalkozási tevékenység után a vállalkozást helyi iparűzési adó fizetési kötelezettség terheli. Ezért a vállalkozás alapításakor a helyi adó alá is be kell jelentkezni, akkor is, ha éppen adómentesség illetné meg a vállalkozást (árbevétel függő). A bejelentkezés elmulasztása bírsággal jár!
  • Nem a jövedelem, hanem alapvetően a bevétel után kell fizetni (tehát: egyfajta forgalmi adónak is tekinthető)
  • Állandó jellegű iparűzési tevékenység esetén az adó alapja: nettó árbevétel – ELÁBÉ – közvetített szolgáltatások –anyagköltség –alapkutatás, alkalmazott kutatás, kísérleti fejlesztés költségei.
  • Több önkormányzat területén végzett tevékenység esetén az adó alapját meg kell osztani.
  • Ideiglenes jelleggel végzett tevékenység esetén a tevékenység végzésének naptári napjai alapján kell számítani. (pl. piaci és vásározó kiskereskedelem, építőipari tevékenység: napi legfeljebb: 5000.-Ft.)
  • Átalányadózó egyéni vállalkozó esetén 8 millió Ft bevételi határig lehetőség van az adó egyszerűsített meghatározására: Akkor az adó alapja az átalányadó alapjának 20 %-kal növelt összege, de legfeljebb a tevékenységből származó bevétel 80 %-a.
  • Az adó mértéke: az adóalap 2 %-a lehet maximum.
  • Mentességet, kedvezményt annak állapíthat meg az önkormányzat, akinek a vállalkozási szintű adóalapja nem haladja meg a 2,5 millió Ft-ot.
  • A bejelentkezés űrlapja a legtöbb települési önkormányzat honlapjáról letölthető. A bejelentkezéskor meg kell becsülni az adóév várható bevételét (időarányosan).

 

Ha kérdésed van, keress bennünket!

 

Sok sikert!

 

Gál Andrea

Vállalkozz Itthon!

Megosztás
Inkubátorház és innovációs központ létesült Miskolcon
Inkubátorház és innovációs központ létesült egy kihasználatlan irodaépületben Miskolcon, a Trekk Invest Ingatlanforgalmazó és Kereskedelmi Kft. csaknem kétszáz millió forintból újította fel és alakította át a polgármesteri hivatal egykori ingatlanját - közölte a társaság...
   2015-12-18    Vállalkozz!
Munkahelyet váltanál? Akkor ezeket tudnod kell
Az alábbiakban egy olyan témát boncolgatunk, amely az emberek túlnyomó többségét foglalkoztatja, kit ezért, kit azért. A témánk a munkahely- és karrierváltás.
   2015-12-02    Vállalkozz!
Ó.IÓ.CIÓ.ÁCIÓ.KÁCIÓ.AKÁCIÓ.VAKÁCIÓ. Vagy mégsem
Egyre jobban belemerülünk a nyárba, mindenki erről beszél, ugyanakkor nem mindenki teheti is meg, hogy szabadságot kivéve szusszanjon egyet, és hűs italokat fogyasszon egy szívószálon keresztül. Legtöbbször két dolog miatt nem merünk szabadságot kivenni, egyrészt a munkahelyi légkör...
   2015-06-20    Tippek