Annak érdekében, hogy Önnek a legjobb élményt nyújtsuk "sütiket" használunk honlapunkon. Az oldal használatával Ön beleegyezik a "sütik" használatába.

Egészséges, zöld iroda: 10 tipp amivel anyagilag is jól jársz

  •  Vállalkozz!
  • 2015-07-25 17:05:00
  • Rácz-Akácosi Attila
Napról napra több vállalkozás életében jelenik meg a zöldiroda iránti igény. Azt már több szakember is bebizonyította, hogy az irodai alkalmazottak teljesítményére jó hatással van a zöld környezet, és szerencsére egyre nagyobb igény is jelentkezik eziránt.

Zöldíts!

Ha nem így tervezted az irodádat, érdemes vele megvárni a bútorcserét, a selejtezést. A zöld gondolkodást már ilyenkor is gyakorolhatod, hiszen ha felajánlod valamelyik civil szervezetnek (és nem a szeméttelepre jutnak a dolgaid), máris sokat tettél a bolygóért és az ökogondolkodás népszerűsítéséért.

Az iroda egy olyan hely, ahol életed nagy részét töltöd.

Ezért a zöldítésnek nem csak az a célja, hogy környezetbarátabb munkahelyet teremts, hanem az is, hogy a teljesítményed nagyobb legyen, a kreativitásod erősödjön, így egy kis odafigyeléssel egyrészt spórolhatsz a fenntartási költségeken, másrészt olyan környezetet is teremtesz magad köré, ahol te és a kollégáid még jól is érzik magukat!

Jöjjön 10 olyan zöld lehetőség, amikkel anyagilag is jól jársz!

  1. Légkondicionáló helyett inkább szellőztess sűrűbben. Az ablaknyitogatás és a levegő ingyen van, a légkondi viszont zabálja az áramot és egy idő után egészségtelen is – könnyen megfáznak tőle a munkatársak. Neked sem hiányzik egy miattad betegállományban kerülő kolléga. Kapcsold ki a légkondit és nyisd ki az ablakot, így jussatok friss levegőhöz! (Persze mostanság azért néha be lehet kapcsolni a légkondit is... :) )
  2. Legyen minél több cserepes növény az irodában, hiszen ez jót tesz a páratartalomnak! A száraz levegő hajlamosít az allergiára, ami senkinek sem jó: se a vállalkozásodnak, se a kollégádnak.
  3. Ha a bútorokat is cserélned kell, akkor olyat vásárolj, ami természetes anyagból, hosszan tartó daraboknak készülnek!
  4. Figyeljetek oda, hogy mennyi papírt használtok el feleslegesen. A papír csak papír – gondolhatnád, de a papír fából készül. Így, ha pazarolsz, akkor a fákat vágatsz ki, ráadásul feleslegesen! Ha nem megy az odafigyelés, vagy olyan vállalkozásod van, ahol a papírt szinte „eszitek”, akkor térj át a újrahasznosított papírra!
  5. Papíron kívül az irodaszerek fogynak még nagyon az irodában. Grafit ceruzák helyett használjatok rotringokat, a filctollak legyenek víz bázisú filcek, a ragasztók ne tartalmazzanak oldószert! A tollak esetében érdemes a cserélhető betétes tollakat előnyben részesíteni. Ezekkel a megoldásokkal nem csak a termelt szemetet csökkentheted, hanem a költségeket is, hiszen olcsóbb egy tollbetétet megvásárolni, mint egy egész tollat.
  6. Ne használd feleslegesen az áramot: éjszaka ne fűtsd az irodát, nappal pedig ne fűtsétek túl!
  7. A lámpák esetében inkább a helyi világítást részesítsétek előnyben, mint a központi világítótestet használjátok! Sokszor a plafonvilágítás nem elég, ezért az asztali lámpák is világítanak.
  8. Ha tudod, hogy huzamosabb ideig nem leszel a helyeden, akkor kapcsold ki a számítógépet, kapcsold le a világítást, vedd le a fűtést! Nagyon sok pénzt tudsz megspórolni, ha mindenki így tesz a cégednél.
  9. Gyűjtsd szelektíven a hulladékot és így helyezd el a szemétgyűjtő konténerekbe!
  10. Minél kevesebb porfogó berendezés legyen az irodába! A por mindent tönkretesz: elektromos berendezést, egészséget.

Sok sikert és jó egészséget!

És ha hasznos volt az írás, oszd meg másokkal is -nyomj egy lájkot!

 

Rácz-Akácosi Attila

Web: motivator.ma

Telefon: 06-20-277-3889

Megosztás
Sellőlányokkal az óceánok védelméért!
"A világ erőforrásai elegendőek ahhoz, hogy kielégítsék mindenki szükségleteit, de nem elegendőek ahhoz, hogy kielégítsék mindenki mohóságát." (Mahatma Gandhi)
   2015-04-03    Tippek
Ki mondta, hogy a megújuló energia a nagyvállalatok kiváltsága?
Világszerte egyre több kisvállalkozás használ megújuló energiát. A fejlődő országokban évtizedes, évszázados lemaradást tudnak így áthidalni, a fejlett államokban pedig stratégiai, főként környezetvédelmi okokból támogatják a zöld energiát. A trend a lokális megoldásoknak...
   2015-04-01    Tippek
GREENWILL: Egy magyar kezdeményezés zölden hódítja a világot
A fenntarthatóság évtizedében élünk, amely kiváló alkalom, hogy meggyőzzük a világot a zöld mozgalom valós értelmének és céljának fontosságáról. Megoldást kell találnunk arra, hogyan tudjuk lépésről lépésre enyhíteni az emberiség felelőtlen magatartásának következményeit.
   2013-08-16    Zöld zóna