Annak érdekében, hogy Önnek a legjobb élményt nyújtsuk "sütiket" használunk honlapunkon. Az oldal használatával Ön beleegyezik a "sütik" használatába.

Ki mondta, hogy a megújuló energia a nagyvállalatok kiváltsága?

  •  Tippek
  • 2015-04-01 14:15:00
  • uzletresz.hu
Világszerte egyre több kisvállalkozás használ megújuló energiát. A fejlődő országokban évtizedes, évszázados lemaradást tudnak így áthidalni, a fejlett államokban pedig stratégiai, főként környezetvédelmi okokból támogatják a zöld energiát. A trend a lokális megoldásoknak kedvez, amelyekben robbanásszerű növekedés várható.

A kkv-knak érdekes mini rendszerekben már el is indult a boom, véli Pozsonyi Imre, a Rentenergie Kft. ügyvezetője. Olyan hatékonyak, hogy a vállalkozásoknak is megéri bevezetni főként az 50 kilowattos méretig kiserőműnek minősülő napelemes rendszereket. Ilyenkor az áramszolgáltatónak bizonyos technikai feltételek megvalósulása esetén kötelező átvenni az áramot, így a beruházás helyén nem kell akkumulátorokban raktározni. A raktár vagy puffer maga a hálózat, és a rendszerhez mérőóra is tartozik.

 

Már​ 5 millió forintból megoldható a váltás

A kkv-k számára is elérhető, háztartási méretű 50 kW kapacitású rendszer nagyjából egy család éves áramfogyasztását tudja fedezni. Az alsó mérethatár nettó 3-5 millió forintból megvalósítható, míg egy klasszikus 50 kW kapacitású rendszer kiépítése mintegy 17-19 millió forintba kerül. Pozsonyi Imre szerint a megtakarítás azonnal látszik, a teljes megtérülés akár 5 évre is rövidülhet, és ritkán haladja meg a 10 évet. Természetesen árnyalják a képet az áramfogyasztó berendezések, a nyílászárók, a hőszigetelés, az energiafogyasztási szokások különbségei. Mivel a napelemes rendszerek egyre olcsóbbak, a jelenlegi 5-10 év megtérülés a jövőben tovább csökkenhet.

Ráadásul nem kell már a többnyire szűkös keretből megoldott, bizonytalan támogatásra várni, a magánfinanszírozás nagyon is járható út: a kkv-projektméretre specializált operatív lízing drámaian bővítheti a piacot. Ebben a modellben élesen elválik a finanszírozó és a kivitelező személye, az üzemeltetést pedig maga a beruházó végzi a kivitelező műszaki támogatásával.

 

 

A cikk többi részéért KATTINTS!

 

Megosztás
Egészséges, zöld iroda: 10 tipp amivel anyagilag is jól jársz
Napról napra több vállalkozás életében jelenik meg a zöldiroda iránti igény. Azt már több szakember is bebizonyította, hogy az irodai alkalmazottak teljesítményére jó hatással van a zöld környezet, és szerencsére egyre nagyobb igény is jelentkezik eziránt.
   2015-07-25    Vállalkozz!
Sellőlányokkal az óceánok védelméért!
"A világ erőforrásai elegendőek ahhoz, hogy kielégítsék mindenki szükségleteit, de nem elegendőek ahhoz, hogy kielégítsék mindenki mohóságát." (Mahatma Gandhi)
   2015-04-03    Tippek
GREENWILL: Egy magyar kezdeményezés zölden hódítja a világot
A fenntarthatóság évtizedében élünk, amely kiváló alkalom, hogy meggyőzzük a világot a zöld mozgalom valós értelmének és céljának fontosságáról. Megoldást kell találnunk arra, hogyan tudjuk lépésről lépésre enyhíteni az emberiség felelőtlen magatartásának következményeit.
   2013-08-16    Zöld zóna