Annak érdekében, hogy Önnek a legjobb élményt nyújtsuk "sütiket" használunk honlapunkon. Az oldal használatával Ön beleegyezik a "sütik" használatába.

Ekképpen kellene motiváljon egy profi vezető

  •  Cégvezetés
  • 2015-12-11 16:20:00
Egy jó vezetőnek többféle képességgel kell rendelkeznie ahhoz, hogy jól tudja irányítani a beosztottjait és sikeresen össze tudja fogni a munkájukat. Ezen kívül a vezető feladata az is, hogy motiválni tudja a csapat tagjait, ezzel jobb eredményekre sarkallva és segítve őket a mindennapi munkavégzésben.

 

Nehéz viszont megtalálni, hol van a vékony határvonal a motiválás és a stresszt okozó viselkedés, szavak között. Íme, 5 viselkedésforma és mozzanat, amivel a vezető sikeresen motiválja a csapatát.

 

Nem fél dicsérni

Több munkahelyen az éves program része a rendszeres teljesítményértékelés, amikor a vezető különféle szempontok alapján értékeli a beosztottakat külön-külön, és részletesen kifejti nekik, hogyan dolgoztak az elmúlt időszakban. Ez az értékelés és összegzés többnyire négyszemközt történik, és önmagában nem feltétlenül elég ahhoz, hogy motiválja is a csapattagokat.

 

A jó vezető nyilvánosan is dicsér, nem csak akkor szól, amikor hiba van, hanem az egész csapat előtt elmondja, ha valaki kimagasló eredményeket ért el, de nem felejti el méltatni a csapat közös eredményeit sem. Motiváló hatású, ha a vezető részletesen és nyilvánosan is elmondja, miért volt sikeres a csapat vagy egy-egy alkalmazott egy aktuális feladat megoldásában.

 

Pontos eredmények

Vannak olyan munkahelyek, ahol az alkalmazottaknak fogalmuk sincs arról, mennyire eredményes a cégük, milyen árbevételük volt, mennyit fejlődtek egy év alatt, vagy milyen helyet foglalnak el a piacon. Ez visszavehet a motivációból, hiszen az emberek nem látják a munkájuk eredményét, így azt sem tudják pontosan, honnan hova jutottak, vagy milyen célokat kellene elérniük a továbbiakban.

 

Éppen ezért motiváló hatású, ha a vezető szán arra is időt, hogy bizonyos időközönként részletesen tájékoztassa a beosztottjait az elért eredményekről, a közös sikerekről, de a közös célok megfogalmazása is serkentőleg hathat a munkatársakra.

 

Karrierlehetőségek

Van, akit a pénz motivál a munkájában, másokat a szakmai sikerek tudnak jobb eredményekre ösztönözni, de sokan vannak, akiket az előrelépés lehetősége visz előre. Éppen ezért fontos motivációs eszköz, ha a vezető reális karrierlehetőségeket mutat a munkatársaknak, és nem azt érezteti velük, hogy ő azt szeretné, ha a csapattagok örökre az ő irányítása alatt dolgoznának.

 

Egy jó vezető képes elengedni azokat a fontos munkatársakat is, akiket szíve szerint szeretne mindig a csapata tagjaként látni. Ezért fontos motivációs eszköz a munkatársak tájékoztatása a belső álláslehetőségekről, ahogyan az is, hogy tudjanak a lehetséges karrier utakról.

 

Lehetőség a vélemények kifejtésére

Egy jól dolgozó és figyelmes alkalmazott átlátja a cég működését, és az újításokról is van véleménye. Sokszor ők jobban látják azt, milyen eredmények várhatók egy új eljárás bevezetésétől, viszont ez gyakran nem merik „hangosan” is kifejteni.

 

Kevésbé motiváló egy olyan munkakörnyezet, ahol az emberek nem mernek hangosan véleményt alkotni a munkafolyamatokról, a változásokról, ahol nem mernek szólni a problémákról. Sokkal ösztönzőbb egy olyan munkahely, ahol meghallgatják a munkatársak meglátásait is, ahol nyitottak a véleményükre, szakmai észrevételeikre.

 

Ezért fontos, hogy a vezető teret engedjen a kritikának is, és ne vegyen mindent támadásnak, elégedetlenségnek. Ha egy alkalmazott azt érzi, hogy számít a véleménye, akkor sokkal inkább azonosulni tud majd a cég céljaival, ezáltal pedig motiváltabbá válik.

 

A kedvencek szerepe

Minden vezető pozícióban lévő ember szereti azt mondani, hogy nincsen kedvence, ő mindenkit egyformán kezel. A motiváló környezet egyik alappillére az, hogy ne legyen semmilyen megkülönböztetés a csapattagok között, a vezető próbáljon meg mindenkit valóban egyformán kezelni.

 

Ha van is kedvence, akkor tudatosan figyeljen magára, hogy ezt ne mutassa ki, illetve ha mégis kiemel valakit, akkor azt szigorúan szakmai alapon tegye. Ezzel azt sugallja, hogy minden csapattagnak van lehetősége előrejutni, ha jól dolgozik és megfelel ez elvárt szintnek, egyben csökkenti azt az érzést, hogy felesleges hajtani, mert úgyis mindig ugyanaz az egy-két ember van kiemelve.

 

Te ilyen vezető vagy????

 

Eredeti cikk

Megosztás
Kötelező belső szabályzatok
A Számviteli Törvény a vállalkozások részére kötelezővé tette a Számviteli szabályzatok elkészítését, amelyeknek meglétét és szabályosságát az Adóhatóság ellenőrzései során vizsgálja, és azok hiánya mulasztási bírságot von maga után.
   2016-01-07    Vállalkozz!
Delegálás művészete 8 pontban
Mindnyájunk életében napi szinten kerülnek elő olyan helyzetek, amikor döntéseket kell hoznunk, és gyakran több, egymásnak ellentmondó információ alapján kell ezt tennünk. Van, hogy a hideg ráció, van, hogy a jó intuíció segít meghozni ezeket a döntéseket.
   2016-01-05    Vállalkozz!
Ó.IÓ.CIÓ.ÁCIÓ.KÁCIÓ.AKÁCIÓ.VAKÁCIÓ. Vagy mégsem
Egyre jobban belemerülünk a nyárba, mindenki erről beszél, ugyanakkor nem mindenki teheti is meg, hogy szabadságot kivéve szusszanjon egyet, és hűs italokat fogyasszon egy szívószálon keresztül. Legtöbbször két dolog miatt nem merünk szabadságot kivenni, egyrészt a munkahelyi légkör...
   2015-06-20    Tippek
Nem játék - Pókerleckék vállalkozóknak /II./
Az előző cikkünkben a világ egyik legjobb pókerese és sikeres vállalkozó David Daneshgar adott tanácsokat vállalkozóknak. A cikk második részében az újrakezdésről és a vesztségek minimalizálásáról árul el titkokat.
   2015-05-07    Vállalkozz!