Annak érdekében, hogy Önnek a legjobb élményt nyújtsuk "sütiket" használunk honlapunkon. Az oldal használatával Ön beleegyezik a "sütik" használatába.

Hogyan növeljük weboldalunk látogatottságát?

  •  Webes varázslatok
  • 2015-06-12 09:50:00
  • Rácz-Akácosi Attila
Az interneten rengeteg pénzt lehet keresni, azonban nem mindenkinek jön össze elsőre a dolog. Ahhoz, hogy az interneten sikeresen tudjuk megkeresni a kenyérre/homárra/luxusnyaralóra valónkat, mindenképp szükségünk van arra, hogy a saját weboldalunkat sokan látogassák.

Azonban ez – milliónyi ok miatt – nem mindig jön össze úgy, ahogy mi szeretnénk, hiszen a siker receptje nem olyan egyszerű, mint az 1×1. Csak hogy egy példát hozzunk, nem árt hogyha tudjuk, hogy a létező weboldalak 90%-át egy hónap alatt alig 50 látogató nézi meg, ebbe beleszámolva magának a tulajdonosnak a látogatásait is.  

Ez többnyire azért van így, mert mind a tulajdonos, mind pedig egy kezdő weboldalkészítő is azt hiszik, hogyha elkészítenek egy ütős lapot, akkor már megtettek mindent a siker érdekében. A weblap elkészítése után a látogatók érkezéséért többnyire nem sokat tesznek, sőt ez gyakran eszükbe sem jut, pedig ez lenne a kulcsfontosságú dolog.

Ez persze nem csak a weboldal tulajdonosának a hibája, viszont azt látni kell, hogy amikor megbíz egy weboldal készítő céget, hogy hozzon létre számára egy oldalt, akkor a cég az igénylő kívánságai szerint meg is csinálja azt, azonban ennyi és kész… Arról általában nincs tájékoztatás, hogyan lehet a weboldalra ügyfeleket vonzani, látogatókat csalogatni, akik később vissza is járnak és bevételt generálnak.

Olyan is előfordul, hogy már a weboldal tervezésénél sem veszik figyelembe azokat az igényeket, hogy az oldal keresőbarát legyen. Jó tanács az lenne, hogyha a weboldal tulajdonosa már a weboldal elkészítésénél tervezze meg azt, hogy milyen módszerekkel kíván majd látogatókat szerezni, és ez alapján építtesse fel az oldalát.

De nem kell elkeseredni, hiszen számos olyan garantált módszer van, aminek a segítségével növelhetjük az honlapunk/weboldalunk látogatottságát, látogatókat vonzhatunk oda, és tarthatunk meg, így jó kis haszonra tehetünk majd szert.

Szöveges, banneres hirdetések

Az első módszer, amellyel garantáltan csábíthatunk látogatókat az oldalunkra, az nem más, mint hogy internetes hirdetéseket adunk fel különböző tartalomszolgáltató oldalakon.

Ez valójában egy olyan látogatószerzési módszer, amivel már mindenki találkozott. Ez tulajdonképpen a legegyszerűbbnek, és egyben a legdrágább módszernek tartott taktika is.

Amennyiben valakinek mégsem ugrana be, hogy miről is van szó, akkor konkrétan: ide tartoznak az interneten található bannerek, és szöveges hirdetések. Ezek lehetnek bármekkora méretű hirdetések, egészen a kicsi mérettől a nagyobbakig, a leggyakoribb esetekben gif, jpeg, png vagy flash formátumúak. Ezekért természetesen fizetni is kell, méghozzá megjelenésenként, vagy kattintásonként.

Azt elmondhatjuk, hogy főleg a multinacionális cégek hirdetik ilyen módon magukat a magas költségek miatt. Azt is kijelenthetjük erről a típusról, hogy nem lehet velük olyan értékes látogatókat szerezni, akik rendszeresen fogják megnézni később is a hirdetett oldalt. Tehát, ezzel a módszerrel nem elsősorban visszatérő látogatókat szerezhetünk, azonban kétségkívül nagy számú látogatottságra tehetünk így szert. Viszont hosszú távon nagyon költséges, és a sikere azon múlik, hogy mennyire vastag a pénztárcánk.

Interaktív hirdetések

A második típusa a látogatók szerzésének az interaktív hirdetések alkalmazása. Ezen hirdetési formának nagyon sok előnye van: csak hogy egy példát említsünk, a látogatót többnyire játékra csalogatják az ilyen típusú hirdetések, és még szórakoztatják is valamilyen látványos animációval.

Az érdeklődőket, akik rákattintanak a hirdetésre, egyfajta játék közben szerzik meg. Mivel a felhasználó (a valósággal ellentétben) úgy gondolja, maga irányítja a dolgot, ezért boldog lesz, amikor a weboldalra érkezik, hiszen azt gondolja, hogy megtalálta amit keresett, és nem is sejti, hogy ezt kezdettől fogva mi akartuk elérni.

Példa: egy banneren sorban jelennek meg poharak, amit egy célkereszetet irányítva ki lehet lőni. Az első 2 lövés valóban működik, vagyis a poharak széttörnek, ám a harmadik lövés (vagyis kattintás) már a hirdetett oldalra visz át.

Az ilyen hirdetés jellemzője, hogy többnyire flash animációban jelenik meg. Egyetlen hátránya, hogy az előállítási költsége magas, azonban sokkal nagyobb a hatékonysága, mint egy hagyományos banneres hirdetésnek. Emellett pedig sokkal jobban segít abban is, hogy az így szerzett látogatóinkat meg is tartsuk, hiszen a témában releváns (jelen esetben játékos, kreatív) látogatók érkeznek csak a weboldalra.

Email marketing

Jó módszer a látogatószerzésre az úgynevezett email marketing. Ez tulajdonképpen az úgynevezett direkt marketing forma, ami nem a SPAM levelek küldését jelenti. A módszer lényege, hogy olyan látogatóknak küldünk email leveleket, akik a weboldalunkat rendszeresen látogatják és feliratkoztak, regisztráltak, vagyis mindenképp relevánsak.

Ezzel lehetőségünk nyílik arra, hogy a korábbi látogatókkal is tartsuk a kapcsolatot, valamint az érdeklődésüket is folyamatosan fenntartjuk a weboldalunk iránt. Ebbe a formába még az is belefér, hogy reklámokat küldjünk saját termékeinkről, illetve szolgáltatásainkról is.

Amennyiben az email marketinget kellene összehasonlítanunk az eddig említett módszerekkel, akkor elmondhatjuk, hogy ez a módszer jóval olcsóbb, és amennyiben hatékonyan csináljuk, egy stabil látogatói/vásárlói kört is kiépíthetünk általa.

Ez a módszer arra nem ad lehetőséget, hogy új látogatókat szerezzünk, azonban arra kiváló, hogy az eddigieket megtartsuk. Gondoljunk csak bele: sokkal nehezebb, hogy visszatérő látogatókat szerezzünk, mint hogy újonnan érkezőket toborozzunk! Ami fontos ennél a módszernél, hogy kezdetben a weboldal indulásánál egy olyan címlistát hozzunk létre, amely megbízható. Összességében elmondhatjuk, hogy közepes idő-, és anyagi ráfordítást igénylő módszer ez.

Partner oldalak szerzése

Ezzel a módszerrel igazán értékes látogatókat szerezhetünk, azonban csak akkor, hogyha igazán megfelelő partner oldalt tudunk találni. Itt arról van szó, hogy egy weboldal kiteszi a mi weboldalunk linkjét/bannerét, és mi is az övét. Így látogatókat szerezhetünk. Létrehozhatunk kölcsönös partnerkapcsolatot, vagy fizethetünk is érte, vagy esetleg jutalékos rendszerben is gondolkodhatunk. A kulcs a megfelelő partneroldal megtalálása, mert e nélkül nem ér az egész semmit.

Katalógusokba való regisztráció

Egy katalógusba többnyire ingyenes a bekerülés, bár léteznek fizetős katalógusok is. Innen értékes látogatókat szerezhetünk, hiszen releváns katalógusba kerülünk be, vagy legalábbis tematika szerint sorolják csoportokba az oldalakat a katalógusban.

Blog, fórum

A lényege, hogy blogokban, vagy fórumokon megjelentetjük a weboldalunk címét, vagy olyan cikkeket írunk (akár vendégbloggerként), amelyben egy link a weboldalunkra mutat. A látogatók szerzése szempontjából mindenképp lényeges, hogy releváns látogatókat szerezhetünk így is, mindenképp érdemes megpróbálkozni vele. Nem szpemmelésről van szó, hanem arról, hogy maga a tulajdonos járul hozzá a megjelentetéshez.

SEO/SEM

A SEO (keresőoptimalizálás) és a SEM (keresőmarketing) együttes módszerének a lényege, hogy olyan megoldásokat alkalmazunk, amelyek segítségével a keresők (főleg a Google) a weboldalunkat minél többször jelentetik meg a találati listában (vagy felette a hirdetési mezőben), így mi is több látogatót szerzünk.

Tulajdonképp több szakasza is van ennek a folyamatnak: a keresőoptimalizálás tevékenysége, fizetett hirdetések elhelyezése keresőkön, valamint tartalmi oldalakon.

A keresőoptimalizálás gyakorlatilag annyit jelent, hogy az internetes keresőkbe beírt szavakra, kifejezésekre kidobott találati listán a weboldalunk is megjelenik. Természetesen, minél előbb szerepel, annál jobb, és annál több látogatót szerezhetünk vele, értelemszerűen releváns, és többnyire visszatérő látogatókat szerezhetünk így.

Sok sikert, kitartást!

 

Lájkold és oszd meg Facebook bejegyzéseinket, ha tetszett!

Rácz-Akácosi Attilától

Web: motivator.ma

Telefon: 06-20-277-3889

Mangó Média Kft..

3900, Szerencs, Ságvári utca 3.

Linkedin.com/raczakacosi

 Google Plusz profilom

Megosztás
Az internetes pénzkeresés, avagy hogyan indítsunk internetes vállalkozást?
A vállalkozások számára az internet remek hely, hiszen napjainkban ez a legnagyobb olyan terep, ahol a kis és nagy cégeknek is komoly jövője lehet. És nem mellesleg nagyobb profitot is lehet elérni, mint bárhol máshol.
   2015-07-07    Webes varázslatok
Példaértékű: a LEGO tudja, hogyan kell használni a közösségi médiát!
A LEGO-t mindenki ismeri, bizonyára neked is volt legalább egy kis doboznyi műanyag kockád, melyekből elmélyülten építettél fel babaházat, autót, puskát.
   2015-07-01    Webes varázslatok
Facebook marketing: 8 típushiba, amit elkövethetsz!
„A legtöbb Facebook oldaltulajdonos azt másolja le, amit a többi oldal csinál. Teszik ezt anélkül, hogy megértenék a háttérben megbújó okokat vagy azt, hogy mi is az igazi célja ennek” – írja a Top Dog Social Media.
   2015-07-01    Webes varázslatok