Annak érdekében, hogy Önnek a legjobb élményt nyújtsuk "sütiket" használunk honlapunkon. Az oldal használatával Ön beleegyezik a "sütik" használatába.

Közös cég: szakíts bátran, ha szakítanod kell

  •  Vállalkozz!
  • 2015-07-19 17:55:00
  • Rácz-Akácosi Attila
A vállalkozások alapítását egy olyan álom, olyan látomás előzi meg, amit minden áron szeretnél beteljesíteni. Ebben a fázisban minden szép és jó, tetszenek a körülmények, és maximálisan megbízol az üzlettársadban is.

Viszont kevés vállalkozás mondhatja el magáról, hogy a partnerségi viszony az indulástól kezdve végig felhőtlen, és mindenben ugyanaz az érdek vezérli a feleket, mint eleinte. Legyen szó tőkepartnerségről, üzletpartnerségről, vagy éppen alkalmazotti viszonyról.

Üzletben tényleg nincs barátság, még akkor sincs, ha egyébként az iskolában osztálytársak, vagy a főiskolán/egyetemen évfolyamtársak is voltatok, és megmaradt a kapcsolat az üzleti életben is.

Nincs baj azzal, ha a céljaitok idővel eltérnek

Változnak az emberek, változnak az elképzeléseik, így korántsem biztos, hogy rosszat teszel azzal, ha szétválnak útjaitok. Ha az üzlettársadnak megváltozik a hozzáállása a közös céljaitokkal kapcsolatban; ha a munka nagy részét például már te végzed (ő pedig csak a hasznot húzza); ha a döntéshelyzetekben magadra hagy, utána pedig reklamál – akkor el kell gondolkodnod azon, hogy ez így folytatható-e tovább, vagy változtatni kellene rajta.

Persze millió dolog lehet, amiben eltér a véleményetek:

  • Te már inkább pihennél, és eladnád a tulajdonrészedet, a partnered viszont szerelmes a vállalkozásba.
  • Nem bíztok már meg egymásban.
  • Az új ötletekre csak egyikőtök nyitott.
  • A cég bővítésében nem értetek egyet.
  • A piaci változásokra teljesen másként reagálnátok.
  • Az alkalmazottakhoz teljesen másként álltok, más a vezetési stílusotok és ez a teljesítmény rovására megy.
  • és így tovább.

A változtatás nem könnyű (soha nem az), de ha az üzlet és a megélhetésed ezen múlik, akkor változtatnod kell!

Pont ezért nem tanácsos baráttal vagy rokonnal üzletelni, de ha ez már megtörtént, akkor a konfrontálódástól sem szabad elzárkózni! Vagy meg tudjátok beszélni az üzlettársaddal a problémát és megoldjátok közösen, vagy szakítsatok és lépjetek tovább mindkettőtök érdekében! Ennyi.

Dönts okosan és megfontoltan! Nézz a jövődbe!

Facebook

 

Rácz-Akácosi Attila

Web: motivator.ma

Telefon: 06-20-277-3889

 

Megosztás
Céges generációváltás: a magyar családok összetartása példaértékű
A magyar családi vállalkozások tekintetében a vezető személyek átlag életkorában közeleg a nagy generációváltás hulláma.
   2015-07-22    Vállalkozz!
5 céges tipp, hogy pluszkiadások nélkül is növekedhess
A korlátozott anyagi lehetőségek világában a piacon való helyzetünk megtartásához, és a növekedéshez nagy adag hatékonyságra és kreativitásra van szükség. Kevés anyagi tőkével szeretnéd növelni a vállalkozásod? Lehetséges, ha megfogadod a következő tanácsokat.
   2015-06-22    Pénzügyek
13 szabály, amit a győztesek soha nem szegnek meg!
Ha az életben a győztesek táborát szeretnéd gyarapítani, akkor bizonyos szabályokat be kell tartanod, és soha ne lépj át felettük. Abayomi Jegede (a Leaders Hub alapítója) 13 olyan határvonalat állapított meg, ami a győztesek életében jól megfigyelhetően sosem kerül átlépésre....
   2015-06-18    Vállalkozz!
Cégindítás: 5 lépés a nullától a siker kezdetéig
Ugye Te is szeretnéd kimondani a bűvös mondatot: “Beindítottam a saját cégemet!”? Nos, mire idáig eljutsz, meg kell küzdened a kételkedő ismerőseiddel, a keményszívű befektetőkkel, a saját lustaságod és gyengeségeid ingoványával.
   2015-06-12    Vállalkozz!