Annak érdekében, hogy Önnek a legjobb élményt nyújtsuk "sütiket" használunk honlapunkon. Az oldal használatával Ön beleegyezik a "sütik" használatába.

Minden a Telephely engedélyről!

  •  Vállalkozz!
  • 2016-02-01 12:00:00
  • Gál Andrea
Bizonyos gazdasági tevékenységek folytatásához hatósági engedélyre van szükség. Az adott tevékenység tehát kizárólag az engedély birtokában végezhető. A gazdasági társaságok vonatkozásában a cégeljárásról szóló törvény kötelezően előírja, hogy a tevékenység gyakorlásához szükséges hatósági engedélyt az engedélyköteles tevékenység megkezdésekor a cégbírósághoz kell benyújtani.

 

Ennek elmulasztása törvényességi felügyeleti eljárást, a működési engedély beszerzésének az elmulasztása pedig egyéb hatósági eljárást vonhat maga után.

 

Telepengedély

A telepengedélyezés rendjéről szóló 358/2008. (XII. 31.) Kormányrendelet különbséget tesz csak bejelentéshez kötött és telepengedély-köteles ipari tevékenységek között, melyre tekintettel számos bejelentés-köteles ipari tevékenység létezik.

 

Ezen tevékenységek folytatása előtt tehát a gazdasági társaság képviselője (az ipari tevékenység folytatója) a telep fekvése szerint illetékes település jegyzőjénél köteles írásban bejelenteni a folytatni kívánt ipari tevékenységet. A bejelentést az erre a célra rendszeresített formanyomtatványon kell megtenni. A bejelentést követően a jegyző meggyőződik arról, hogy a bejelentésben feltüntetett telepen az adott tevékenység végezhető-e. Ha igen, akkor a telepet haladéktalanul nyilvántartásba veszi. Ha nem, akkor az ipari tevékenység végzését megtiltja és a telepet bezárhatja.

 

Hol végezhető ipari tevékenységek?

 

  1. jogszabály által ipari területként meghatározott területen folytathatók, illetve
  2. nem ipari területen is folytathatók akkor, ha a telepként szolgáló építmény vagy építményen önálló rendeltetési egység a tevékenység végzésének megfelelő rendeltetéssel 6 hónapnál nem régebbi jogerős használatbavételi vagy végleges fennmaradási engedéllyel rendelkezik.

 

Egyéb esetekben ezen tevékenységeket csak jogerős telepengedély birtokában lehet folytatni.

 

A telepengedély kiadására irányuló kérelmet az erre a célra rendszeresített formanyomtatványon kell a jegyzőhöz benyújtani, melyet követően az illetékességgel rendelkező jegyző köteles meggyőződni arról, hogy a helyi építési szabályzat, szabályozási terv, meghatározott övezeti besorolás, illetőleg azok hiányában az épített környezet alakításáról és védelméről szóló törvény szerint a kérelemben feltüntetett telepen az adott tevékenység végezhető-e.

 

Lényeges szabály, hogy az eljárás „nem íróasztal mögött” történik, hanem a jegyző köteles a telepen helyszíni szemlét is tartani, az érintett szakhatóságok közreműködésével.

 

A szemlét követően telepengedélyt csak akkor adja ki a jegyző (ebben az eseten azonban kötelessége!), ha – a szakhatósági hozzájárulásokat is figyelembe véve – megállapítja, hogy a telep megfelel a vonatkozó jogszabályi előírásoknak.

 

A jegyző megfelelő határidő kitűzésével kötelezheti a telepengedély jogosultját meghatározott átalakítások vagy változtatások elvégzésére, illetve intézkedések megtételére.

 

A jegyző a telepet a telepengedély megadásával egyidejűleg nyilvántartásba veszi.

 

A jegyző az általa vezetett nyilvántartást az interneten is köteles közzétenni.

 

Telepengedély-köteles tevékenység esetén a szükséges okmányok:

Ugyanazok a dokumentumok szükségesek, mint a bejelentés-köteles tevékenységeknél, azaz:

 

  1. a dohánytermékek;
  2. a kémiai biztonságról szóló törvény szerinti veszélyes anyagok és készítmények;
  3. az egyes festékek, lakkok és járművek javító fényezésére szolgáló termékek szerves oldószer tartalmának szabályozásáról szóló kormányrendelet hatálya alá tartozó termékek;
  4. állatgyógyászati készítmények és hatóanyagaik;
  5. fegyver, lőszer, robbanó- és robbantószer, gázspray, pirotechnikai termék (a játékos pirotechnikai termékek, valamint a kis és a közepes tűzijáték termékek kivételével);
  6. növényvédő szerek és hatóanyagaik;
  7. nem veszélyes hulladék;
  8. “A” és “B” tűzveszélyességi osztályba sorolt anyag (kivéve a tüzelőolaj, a propán vagy propán-bután gáz és az üzemanyag).

 

továbbá a hatályos ingatlan-nyilvántartási térképi adatbázisnak a 57/2013. (II. 27.) Korm. rendelet 4. melléklet II. pont 3. alpont a)–e) alpontjában felsoroltakkal kiegészített példánya.

 

Bízom, hogy a cikk számodra is hasznos volt!

 

Vállalkozásra fel!

Gál Andrea

Vállalkozz Itthon!

Megosztás
Vállalkozás vs. Működési engedély
Bizonyos gazdasági tevékenységek folytatásához hatósági engedélyre van szükség. Az adott tevékenység tehát kizárólag az engedély birtokában végezhető.
   2016-02-02    Vállalkozz!
Milyen adatok szükségesek a cégalapításhoz?
Mi a teendőnk, ha úgy döntünk, hogy nem egyedül, hanem társsal/társakkal vállalkozunk? Egyáltalán milyen papírokra van szükségem a cégalapításhoz? Egyedül vagy társsal vállalkozzak?
   2016-01-27    Vállalkozz!
5 tény, amit mérlegelj vállalkozás indítása előtt
Azonban, ezt a mondatot és kijelentést a valóságban számos dolog előzi meg, de most nem a vállalkozás indításához kapcsolódó bürokratikus útról vagy az adózási módok választásáról beszélnék/írnék.
   2016-01-22    Vállalkozz!