Annak érdekében, hogy Önnek a legjobb élményt nyújtsuk "sütiket" használunk honlapunkon. Az oldal használatával Ön beleegyezik a "sütik" használatába.

Vállalkozás vs. Működési engedély

  •  Vállalkozz!
  • 2016-02-02 16:15:00
  • Gál Andrea
Bizonyos gazdasági tevékenységek folytatásához hatósági engedélyre van szükség. Az adott tevékenység tehát kizárólag az engedély birtokában végezhető.

 

A gazdasági társaságok vonatkozásában a cégeljárásról szóló törvény kötelezően előírja, hogy a tevékenység gyakorlásához szükséges hatósági engedélyt az engedélyköteles tevékenység megkezdésekor a cégbírósághoz kell benyújtani.

 

Ennek elmulasztása törvényességi felügyeleti eljárást, a működési engedély beszerzésének az elmulasztása pedig egyéb hatósági eljárást vonhat maga után.

 

Működési engedély

A kereskedelmi tevékenységek működési feltételeiről jelenleg a 210/2009. (IX. 29.) Kormányrendelet előírásait kell figyelembe venni.

 

A kérelmet a kereskedelmi tevékenység helye szerinti települési jegyzőhöz, Budapesten a kerületi önkormányzat jegyzőjéhez kell benyújtani, mégpedig csak ún. üzletköteles termékek forgalmazása esetén. Előfordulhat továbbá az is, hogy működési engedélyt ugyan nem kell igényelni, de bizonyos termékek forgalmazásához külön hatóság engedélye szükséges. Ilyenkor a külön engedély iránti kérelmet – a tevékenység kötelező bejelentésével egyidejűleg – a jegyzőhöz is be lehet nyújtani, aki azt továbbítani fogja a külön engedély kiadására illetékes hatósághoz.

 

A kérelemben meg kell adni a kereskedő fontosabb adatokat:

 

  • nevét, címét, székhelyét stb,
  • az üzlet adatait, (tulajdonosának nevét; az üzlet címét, helyrajzi számát, alapterületét, használatának jogcímét; az üzlet elnevezését és napi/heti nyitvatartási idejét),
  • a forgalmazni kívánt üzletköteles és egyéb termékeket,
  • a folytatni kívánt kereskedelmi tevékenység jellegét (kiskereskedelem vagy nagykereskedelem) és
  • a kereskedő nyilatkozatát arról, hogy kéri-e az engedélyezési eljárásban szemle megtartását.

 

A kérelemhez csatolni kell:

 

  • nem a kérelmező tulajdonában lévő üzlet esetében az üzlet használatának jogcímére (bérlet stb.) vonatkozó igazoló okiratot (a tulajdoni lap kivételével);
  • haszonélvezet esetében – ha nem a tulajdonos vagy a haszonélvező a kérelmező – a haszonélvező hozzájárulását igazoló okiratot;
  • közös tulajdonban álló üzlet esetében pedig, ha nem a tulajdonostársak közössége a kérelmező, a tulajdonostársak hozzájárulását igazoló okiratot.

 

Menete:

 

  • Az eljárás során a jegyző a kereskedő kérelmére a szakhatóságokkal közös helyszíni szemlét tart.
  • A helyszíni szemléről értesíti az üzlettel közvetlenül szomszédos, az üzlettel közös határvonalú, telekhatárú ingatlanok tulajdonosait (társasház esetében a közös képviselőt vagy az intézőbizottság elnökét, lakásszövetkezet esetében az elnököt) is.
  • Az értesítésben a jegyző felhívja az ügyfelek figyelmét, hogy távolmaradásuk a szemle megtartását nem akadályozza.
  • Távolmaradás esetén a szemle időpontja előtt a jegyzőhöz írásban észrevételeket lehet benyújtani, melyeket a jegyző a szemlén ismertet.
  • Ha a jegyző megadja a működési engedélyt, erről igazolást ad ki a kereskedőnek, és az üzletet nyilvántartásba veszi. A jegyző által vezetett nyilvántartás nyilvános, a jegyző a nyilvántartást az önkormányzat honlapján közzéteszi.

 

Bízom, hogy a tartalom hasznos volt!

 

Vállalkozásra fel!

Gál Andrea

Vállalkozz Itthon!

Megosztás
Nyilvántartásba vételhez kötött tevékenységek: Rapid poszt
A vállalkozás alapításával egy időben, meg kell választani a vállalkozásunk fő tevékenységét, melyet meg kell jelölnünk a cégbízósághoz beadásra kerülő dokumentációban.
   2016-02-05    Vállalkozz!
Minden a Telephely engedélyről!
Bizonyos gazdasági tevékenységek folytatásához hatósági engedélyre van szükség. Az adott tevékenység tehát kizárólag az engedély birtokában végezhető. A gazdasági társaságok vonatkozásában a cégeljárásról szóló törvény kötelezően előírja, hogy a tevékenység gyakorlásához...
   2016-02-01    Vállalkozz!
Minden panasz ajándék
Az információs társadalom korában az ügyfeleknek egyre nagyobb hatása van arra, hogy melyik cégből lesz sikeres vállalkozás és melyik fog elbukni.
   2016-01-25    Vállalkozz!