Annak érdekében, hogy Önnek a legjobb élményt nyújtsuk "sütiket" használunk honlapunkon. Az oldal használatával Ön beleegyezik a "sütik" használatába.

Négy tanács egyenesen Henry Fordtól

  •  Lifestyle
  • 2015-05-19 13:05:00
A nyár tökéletes időpont, hogy fejlesszük a cégünket, és vele együtt saját magunkat is. Így gondolkodott 1899 nyarán Henry Ford is, mikor otthagyta az Edison Illuminating Company vezető mérnöki állását azért, hogy minden idejét álma megvalósításának, az automobil prototípus kifejlesztésének szentelje.

Ahogy közeledik a nyár, a legtöbben már tervezik a vakációjukat, az emberek egy kicsit kezdenek lelassulni, mindenki a pihenésre gondol. De nem a vállalkozók, hiszen ők tudják, érzik, hogy bár az idő egyre forróbb, belső tűz is jobban ég.

Henry Ford is tudta, hogy el kell hagynia a biztonságot és kiszámíthatóságot jelentő állását és annak ellenére, hogy mindenki csak feltalálóként gondol rá, le kell borulnunk a vezetői képességei előtt is.

Ugyanis nem mindenki születik vezetőnek attól függetlenül, hogy saját cégében ő a főnök. Felügyelhetsz akármennyi folyamatot, beleszólásod lehet mindenbe, ez még nem jelenti azt, hogy valóban jó vezető vagy. Attól, hogy alapítottál egy céget, nem biztos, hogy el is tudod azt vezetni… Vezetőnek lenni ugyanis nem jelent mást, mint a tekintély és együttérzés; jutalmazás és szigorúság vékony határán egyensúlyozni. Hidd el, az egyik legkeményebb feladatod a megfelelő emberek kiválasztása, alkalmazása és irányítása lesz! És nehogy abba a hitbe ringasd magad, hogy ha van egy jó ötleted, akkor egyből „vezér” is leszel, mert keserűen csalódni fogsz. Ehelyett inkább képezd magad, hogy képességeid felnőjenek az üzletedhez. Hogy hogyan? Henry Ford idézetei segítenek:

A hallgatás művészete

„Ha van valami titkos összetevője a sikernek, akkor az az a képesség, hogy képesek vagyunk megérteni a másik fél nézőpontját is, és úgy látjuk a dolgokat, ahogy ő”

Az igazi vezető többet hallgat, mint beszél. Ha elfelejted azt a tényt, hogy nem csak a te állításod lehet igaz, és másnak is lehet egy jó ötlete, vagy véleménye, ha úgy gondolod, hogy csakis neked lehet igazad és ezért másokat már meg sem hallgatsz, akkor vezetőként elbuktál!

Hallgass többet és beszélj kevesebbet! Nem biztos, hogy a másiknak van igaza, de ha figyelsz rá, és megérted a nézőpontját, az téged is tovább vihet a probléma megoldásában. Az igazi vezetők meghallják mások szavait.

A területek fontosságának felbecsülése

„Az az üzlet, ami a pénzen kívül nem teremt semmi mást, tévútra visz”

Egy jó vezető a nap minden percében tudja, hogy mi az igazán fontos vállalkozásában. A pénz pedig egy sarkalatos pontja a világnak, szükséged van rá a növekedéshez, életben maradáshoz és céged mindennapi működéséhez. Fantasztikus dolog, azonban, ha a cégedből pénzt nyomdát csinálsz, akkor a vállalkozás igazi lényege veszik el, hiszen nem arra fogod használni, hogy valami jót alkoss, és ezáltal tedd szebb hellyé a Földet. Igen, tudjuk, hogy ez mennyire rossz duma, de hidd el, akármennyire is fennkölten hangzik, nagyon is elevenedbe vágó kérdés ez. Ha csak a pénzzel törődsz, elveszíted a fókuszt, munkatársaid morálja a nullával fog megegyezni, és szépen lassan azt fogod észrevenni, hogy kifogyott az üzemanyag a nyomtatóidból…

Egy igazi vezető fel tudja mérni, hogy cége melyik dimenziójában a legkevésbé hatékony, és ezek alapján határoz pénzügyi kérdésekben, mert a pénz soha nem lehet az egyetlen értékmérő! Muszáj meghúznod egy morális minimumot, és olyan értékek mentén kell döntéseket hoznod, mint a becsületesség és etikusság.

Fejlődj és cselekedj!

„Nem azért tisztelnek, amit később tenni fogsz”

Egy igazi vezető, ha már felmérte, hol kell cégének fejlődnie, akkor nem halogatja a dolgokat tovább és munkához lát. Ha tudja, hogyan mehetnének a dolgok még jobban, cselekszik, nem vár semmire. És itt körbe is értünk: Mérd fel, fejlődj, cselekedj, kezd újra! Ugyanakkor ezt nem csak vállalkozásánál alkalmazza, hanem saját magánál is. Hogyan lehetne meggyőzőbb egy tárgyalás során? Hogy lehetne még jobb a pénzügyek terén? Hogyan lehetne igazi vezető?

A cégvezetés egy folyamatos fejlődési irány vállalkozásodnak és persze saját magadnak is. Ha ezt nem érted meg, akkor ne számíts túl sok jóra…

Elvárások

„A minőség azt jelenti, hogy akkor is jól csinálod a dolgokat, amikor senki nem várja”

Egy jó vezetőnek magas elvárásai vannak a többiekkel szemben, de saját magával még nagyobbak. Aki vezetésre termett, az jó példát mutat a többieknek, és inspirálja őket. Ugyanakkor tudja, hogy néha egyes emberek egyszerűen nem tudnak felnőni a feladathoz, és ilyenkor képesek meghozni a kemény döntéseket is, vigyázva, hogy ezek ne személyes indokokból fakadjanak, sokkal inkább az egész csapat érdekében történjenek. Tudják, hogy vannak szituációk, mikor muszáj változtatni, és nem is haboznak.

Te ilyen vezető vagy?

Megosztás
Helyes időbeosztás
Az idő mára a legfontosabb erőforrássá vált: véges tudata miatt az egyik legnehezebben beosztható erőforrásként jelentkezik, pedig úgy teszünk, mintha végtelen lenne. A nap csak 24 órából áll, a teljesítőképességed pedig jó esetben is 12 órán keresztül aktivizálható – utána...
   2015-11-05    Lifestyle
A siker kulcsa a piros nyakkendő!!!
Az Oxfordi Egyetem tudósai egy nemrégiben végzett kutatásra hivatkozva azt közölték a Daily Mail olvasóival, hogy a piros nyakkendős cégvezetők és főnökök a legsikeresebbek egész Nagy-Britanniában.
   2015-09-11    Lifestyle
Milyen tényezők hatnak a fogyasztói viselkedésre?
A vásárlók márkaválasztással összefüggő döntéseire nemcsak az érintett termék vagy az „akkor és most” vásárlási körülményből származó tényezők vannak hatással. Nagyon sok további, látszólag indirekt hatás határozza meg, hogyan reagál és vásárol végül a fogyasztó.
   2015-07-16    Vállalkozz!