Annak érdekében, hogy Önnek a legjobb élményt nyújtsuk "sütiket" használunk honlapunkon. Az oldal használatával Ön beleegyezik a "sütik" használatába.

Tényleg fiatalon kell vállalkozni?

  •  Vállalkozz!
  • 2015-03-16 15:10:00
  • uzletresz.hu
Az ideális korú vállalkozó kicsit olyan, mint az okos lány a népmesében. Tűzről pattant, lendületes, energikus, becsvágya felfalná az egész világot, miközben megfontolt, dörzsölt, tapasztalt és tőkeerős is. Légy a levesben, hogy az előbbi csoport a fiatalságra, az utóbbi az érett korosztályra jellemző.

Mitt Romney egykori republikánus alelnökjelölt és kurrens üzletember nemrég egy ohioi egyetemen vállalkozói tapasztalatait osztotta meg a hallgatókkal. Az eseményen mintegy Jimmy John Liautaud előzenekaraként lépett fel, aki 1983-ban indította el szendvicsláncát, de mindezt nem tudta volna megtenni az édesapja 20 ezer dolláros támogatása nélkül (amiért cserébe 48 százalékos üzletrészt adott át).

Romney ettől nem egészen függetlenül fogalmazhatott úgy, az olyan „amerikai dolog”, hogy a fiatalok számíthatnak a társadalom biztatására, próbálják meg, kockáztassanak, vágjanak bele, ha másképp nem megy, vegyenek fel hitelt a szüleiktől.

 

Nem lehet mindig Zuckerberggel jönni

Felhördültek erre a demokraták, ugyan miféle kapcsolatban lehet a valósággal az, aki szerint az a jellemző és gyakori, hogy a fiatal vállalkozók szüleinél csak úgy elhever egy talicskányi fölös pénz, amit aztán lazán továbbadnak üzletalapításra.

Ennél azonban lényegesebb kérdés, vajon mennyire helytálló gondolat, hogy a vállalkozás természetes életszakasza a fiatalság.

Egy tematikus alapítvány, a Kauffman Foundation egy kutatója szerint is ez az általános nézet: vállalkozni a felnőtt életút elején kell. Ott vannak például az örök ikonok, Bill Gates vagy Mark Zuckerberg, akik egészen zsenge korukban léptek porondra, és lám, örökre átrajzolták a piacot.

 

A jártasság nem bagatell

Jóval tipikusabb azonban, hogy valaki 10 év iparági tapasztalattal, tehát úgy a negyvenes éveiben szánja el magát az önállóságra. Amerikában ehhez az átlagéletkor 43 év, és bár azt hinnénk, a startupok eleve fordítva ülnek a lovon, a techvilágban sem kevesebb 39-nél. De tény, hogy ha David Karpra gondolunk, aki nemhogy diplomát nem szerzett, de egyenesen 15 évesen szállt ki az intézményes oktatásból, vagy arra, hogy Michael Dell 27 évesen került a Fortune magazin 500 leggazdagabbja közé, és azóta sem termett CEO, aki megelőzte volna, mind a 43, mind a 39 kövületnek hangzik.

 

A cikk többi részéért KATTINTS!
 

 

Megosztás
Lábad alatt a kincs , avagy mese a gyémántmezőről
A gyémántmező meséje egy olyan idős farmerről szól, aki miután eladta a farmját, fogta minden holmiját, és elindult Afrikába gyémántot keresni. A történet szomorúan ér véget, hiszen az öreg farmer gyémánt nélkül, szegényen, és magányosan halt meg valahol Afrika mélyén.
   2015-11-10    Tippek
5 biztos jel, hogy TE vállalkozónak születtél!
A hegymászók azt mondják, hogy olyan mámorító érzés felérni a csúcsra, és körülnézni ott, ahogy a világ szó szerint a lábaid előtt hever, mintha drogoztál volna. Újra és újra ezt akarod érezni, ez hajt a következő és következő csúcstámadásra. Ilyen érzés vállalkozóként...
   2015-11-06    Vállalkozz!
Kezdd el ezt a 12 dolgot, és légy végre boldog!
Úgy érzed, hogy a múltadból számtalan dolog visszahúz? Ne engedj annak a csábításnak, hogy a múltban élj: az elmúlt időszakot már nem, de a jelent még módodban áll megváltoztatni. Vess véget mindennek, ami visszahúz nagyszerű terveid megvalósításától!
   2015-10-06    Tippek