Annak érdekében, hogy Önnek a legjobb élményt nyújtsuk "sütiket" használunk honlapunkon. Az oldal használatával Ön beleegyezik a "sütik" használatába.

Vállalkozásod van vagy alapítás előtt vagy? Néhány könyvelési tudnivaló 1. rész

  •  Vállalkozz!
  • 2016-02-08 11:10:00
  • Gál Andrea
De mi is a könyvelés? Kezdjük az alapoktól, mert a könyvelő, adószakértő, könyvvizsgáló... mind-mind kicsit más és más feladatkörökkel és jogosultságokkal rendelkezik.

 

A könyvelés egy vállalkozás múltban történt gazdasági eseményeinek törvény által előírt formában történő feldolgozását jelenti. A gyakorlatban ez annyit tesz, a könyvelő rögzíti egy vállalkozás bevételének és költségeinek a számláit, kötelezettségeit és követeléseit nyilvántartja, kiszámítja az eredményt (nyereség vagy veszteség), a fizetendő adókat és  közterheket; a törvény által előírt módon és határidőre elkészíti, és beadja a szükséges bevallásokat és beszámolókat

 

De mi az ami a könyvelő csinál, mi az ő feladata és felelőssége?

 

A könyvelő felelősségi köre alapvetően az alábbi területekre terjed ki:

 

  • A számviteli és adózási szabályok betartása és - lehetőség szerinti - betartatása a vállalkozással. Ezért érdemes megfontolni a könyvelő által tett észrevételeket, javaslatokat, mert sokszor előfordul, hogy olyan dologra hívja fel a figyelmet, amely egy ellenőrzésen problémát jelenthet.
  • A bevallások és a bérszámfejtés határidőre történő elkészítése és benyújtása. Természetesen a határidő csak akkor tartható, ha a vállalkozó is időben átadja a szükséges anyagokat...
  • A vállalkozás tájékoztatása az anyagok feldolgozása során nyert információkkal és az esetlegesen tapasztalt működési szabálytalanságokról, hiányosságokról.
  • Lehetőség szerint segíteni és tanítani az ügyfelet abban, hogy mely nyilvántartásokat kell vezetnie, és ezt hogyan tudhatja megfelelően végezni. Vagyis, mint látható, a könyvelő munkája elsősorban a vállalkozások törvényi kötelezettségeinek teljesítését végzi.

 

Nem könyvelői feladat az adótanácsadás, adóoptimalizálás, befektetési és vállalkozási tanácsadás!

 

És Melyek a könyvelő által kibocsátott alapvető adatok, bizonylatok?

 

  • Mérleg: a vállalkozás vagyonát mutatja egy adott pillanatban, jellemzően az év végén, de lehet évközi is, azaz megmutatja, hogy milyen eszközei – ingatlan, gépek, berendezések, vagyoni értékű jogok, értékpapírok, készletek, követelések és pénzeszközök – vannak a vállalkozás birtokában, továbbá megmutatja, hogy ezeket a vagyontárgyakat milyen finanszírozási forrásból szerezték be – tulajdonosi hozzájárulás, banki hitel, lízing, egyéb kölcsön stb.
  • Eredmény kimutatás: a vállalkozás bevételeit és ráfordításait mutatja meg egy adott időszakban, melynek eredménye a nyereség vagy veszteség.
  • Főkönyvi kivonat és karton: a kivonat az év közben felmerült összes gazdasági esemény összesített egyenlegét tartalmazza, a karton a gazdasági események részleteit rögzíti.
  • Pénzforgalmi kimutatás: a vállalkozás pénzbevételeit és pénzkiadásait különböző szempontok szerint foglalja össze, több szempontból is kiegészítve a mérleget és az eredmény kimutatást. A pénzügyi rugalmasság megítélésében tölt be szerepet, valamint képet nyújt a társaság fizetőképességéről és jövedelemtermelő képességéről.
  • Vevő folyószámla kimutatás: a nyilvántartásban a vevők részére - értékesítéseik kapcsán - kibocsátott számlák szerepelnek; ügyfelenként kimutathatóak a ki nem egyenlített számlák, azaz cégünk követeléseit mutatja.
  • Szállítói folyószámla kimutatás: a nyilvántartásban szerepelnek a vállalkozásunk által történt beszerzések számlái; partnerenkénti bontásban kimutathatóak a kiegyenlítetlen számlák, azaz cégünk kötelezettségeit, tartozásait mutatja.

 

Vállalkozásra fel! Sok sikert!

 

Gál Andrea

Vállalkozz Itthon!

Megosztás
A vállalkozásod jövőjének 6 kulcsa, amivel nyithatod sikered ajtaját
Cégvezetőként rengeteg mindenre oda kell figyelned, és se vége, se hossza a baráti tanácsoknak, családi ötleteknek, mentori javaslatoknak. Most mi is ezt tesszük, hat olyan szempontot emelünk ki, amit szerintünk mindenkor be kell, illetve illik is betartanod...
   2016-02-10    Vállalkozz!
Siker tippek üzleti tárgyalásra
Sokan úgy tartják, hogy kizárólag érzelemmentesen, abszolút hideg fejjel lehet csak jó üzletet kötni. A valóság azonban más. Annál is inkább, mert érzelmek nélkül talán nem is létezhetnénk. Még a legpókerarcúbb, leghidegvérűbb tárgyalópartner is kijön néha a sodrából, esetleg...
   2016-01-28    Vállalkozz!
Hogyan válasszuk ki a tökéletes munkaerőt?
Egy cég, vállalkozás egyik alapja a megfelelő, hozzáértő, sokoldalú, lojális és dolgozni akaró alkalmazott. Az emberek sokfélék, nehéz kiválasztani azt, aki nem csak a megnyerő önreklámmal próbál állást találni, hanem valóban dolgozni fog és jól.
   2016-01-15    Vállalkozz!