Annak érdekében, hogy Önnek a legjobb élményt nyújtsuk "sütiket" használunk honlapunkon. Az oldal használatával Ön beleegyezik a "sütik" használatába.

Business coaching: a mentális "Edzés" az Üzleti Sikered növeléséért. 1. rész

  •  Vállalkozz!
  • 2015-07-06 14:00:00
  • Rácz-Akácosi Attila
Sokak számára talán nem világos, mit jelent a Business Coaching, azonban, akik egy kicsikét jártasabbak a sportban, talán ismerősen hangzik a coaching, mint fogalom. Az eredeti jelentése szerint a “coach” az “edző”, a “coaching” pedig az edző által végzett támogató tevékenység.

 Az üzleti élet pedig az 1980-a években a sportpszichológiából vette át a kifejezést, a módszer fejleszti a vezetői kompetenciákat, az ügyfelet rávezeti a helyes megoldásra.

Ez a technika olyan eredményeket mutat fel, melyeket bárki kreatívan használhat a hétköznapi életben is, hiszen új ötletek, megoldások születnek, akár életmódváltás is lehetséges általa. A lényeg, hogy minden a kliensen múlik, saját döntései, elképzelései és persze rejtett tartalékai felfedezésével.

Kiknek ajánlott a coaching?

A coach nem csak a szakmában bevethető eszközöket, hanem a magánéletben is használható kompetenciákat ad, ezért gyakorlatilag bárkinek merem ajánlani, végeredményben bármikor, bármilyen élethelyzetben akkor, ha valahol, valamitől vagy valakitől fennakadás keletkezik az élet bármely szakaszán, bármely szintjén.

Külön ajánlanám

  • vállalkozóknak,
  • orvosoknak,
  • pedagógusoknak,
  • pszichológusoknak,
  • jogászoknak,
  • HR-eseknek,
  • PR-osoknak,

hogy ismerjék meg ezt a nem hétköznapi technikát, ami segít az öngyógyításban, önfejlesztésben. Nem a múlton való rágódást veszi alapul, hanem a jövőt tűzi ki célul és az erősségekre építkezik. A coaching nem csak elakadásnál, problémás élethelyzeteknél, konfliktusoknál segít átzökkenni az ügyfélnek, hanem az életminőséget is hivatott jobbá tenni, képes emelni annak színvonalán.

Mikor ajánlatos a coaching-ot választani?

Bármikor, bármilyen fennakadás esetén érdemes, de szeretnék néhány konkrét példát megemlíteni, mit is jelent pontosan az a bizonyos élethelyzet és mik a leggyakoribb esetek, amikor minket választanak.

Ha egy vállalkozó, cégvezető szeretne még sikeresebb lenni, még inkább növelni az ő és beosztottjai hatékonyságát, jobban ki szeretné használni a benne lévő erősségeket, képességeket, a benne rejlő kreativitást, ha boldogabb életet szeretne élni, ha elégedettséget és kiegyensúlyozottságot szeretne, vagy ha egy olyan falba ütközik, melyet nem bír se lebontani, se megkerülni, akkor érdemes a business coaching-hoz fordulni!

Miben is segít ezen újfajta megközelítés?

Nehézség, elakadás vagy bekövetkező /esetleg állandó/ konfliktus specifikus megoldását kínálja a módszer, gyakorlatilag bárkinek a segítségére lehet,aki hosszabb vagy rövidebb ideig nem találja a választ egy-egy problémára.

Mivel a nehézségek újabb nehézségeket szülnek, kezelni kell őket minél hamarabb, minél hatékonyabban, mert az embernek akár az egész életére árnyat vethet egy-egy probléma, ami egyébként kezelhető lenne. A belevitt érzelmek csak tovább mélyítik a bajokat, rossz, megfontolatlan döntések születnek, helytelen cselekedetek következhetnek, aminek sem szakmai sem magánéleti pozitívuma nincsen.

A negatív gondolkodás rossz megoldásokat kínál. A coaching képes ezeket a helyzeteket újraértelmezni, felülírni, alternatívákat kínálni.

A siker szinte mindig 100%-os: mivel

  1. elsajátítható,
  2. tanulható,
  3. gyakorolható,
  4. továbbadható.

A coaching célja

A személyes erősségekre és a képességekre irányuló fejlesztések az elsődleges célok. A gyakori konfliktus és a stresszes helyzet alternatív kezelése, az új helyzetekhez, változásokhoz való alkalmazkodás és a gyorsabb, valamint a könnyebb döntéshozatal, továbbá a problémakezelés a fő cél.

Ki az a coach (általánosságban), vagyis az „edző”?

Olyan szakavatott tanácsadó, aki személyiségfejlesztő munkát végez.

A coaching személyre vagy csoportra alkalmazott célú tanácsadói-fejlesztői támogatás.

Feladata a célszemély képességének vagy személyének a minél mélyebb megismerése, jó tulajdonságaira való erősítése, majd a kliens saját döntése alapján történő fejlesztése és megváltoztatása a vágyai és/vagy céljai érdekében. A coaching nem tanácsadás, hanem segítség az önsegítéshez. Ehhez óriási bizalom kell!

A coach-nak mindig határozottnak, készségesnek, odaadónak, figyelmesnek, empatikusnak, bizalmat sugárzónak, szakmailag magasan képzettnek kell lennie.

Holnap megtudhatod, hogy egyáltalán  mi az a business coaching!

Coaching-ra fel, sok sikert!

Facebook oldalunk

Rácz-Akácosi Attila

Web: motivator.ma

Telefon: 06-20-277-3889

Megosztás
Marketing coaching: gyúrj marketingre!!
Mi az a coaching? A coaching szó az angol “coach” tőből ered, melynek magyar jelentése “edző”. A fogalom a magyar üzleti nyelvben elég új még, alig pár éves. Na, de hogyan tudod ezt Te személy szerint forintra váltani?
   2015-08-05    Vállalkozz!
Business coaching: a mentális "Edzés" az Üzleti Sikered növeléséért. 5.rész
Tegnapi napon a business coaching menetével ismerkedhettél meg, mai napon a proaktív – és a business executive coaching részleteit mutatjuk be.
   2015-07-10    Vállalkozz!
Business coaching: a mentális "Edzés" az Üzleti Sikered növeléséért. 4.rész
Tegnapi napon a life és a business coaching közötti eltérést mutattuk be. Ma a business coaching menetével ismerkedhetünk meg.
   2015-07-09    Vállalkozz!
Business coaching: a mentális "Edzés" az Üzleti Sikered növeléséért. 3.rész
Tegnapi nap folyamán a business coachinggal ismerkedhettünk meg. sorozatunk következő részében pedig a coaching közötti eltérésekkel ismerkedhetünk meg.
   2015-07-08    Vállalkozz!
Business coaching: a mentális "Edzés" az Üzleti Sikered növeléséért. 2. rész
Sorozatunk első részében megismerkedhettünk a coaching fogalmával, most ezt a tudást mélyítjük tovább a második résszel, amiben többek közt a különböző típusait mutatjuk be.
   2015-07-07    Vállalkozz!