Annak érdekében, hogy Önnek a legjobb élményt nyújtsuk "sütiket" használunk honlapunkon. Az oldal használatával Ön beleegyezik a "sütik" használatába.

Business coaching: a mentális "Edzés" az Üzleti Sikered növeléséért. 5.rész

  •  Vállalkozz!
  • 2015-07-10 15:00:00
  • Rácz-Akácosi Attila
Tegnapi napon a business coaching menetével ismerkedhettél meg, mai napon a proaktív – és a business executive coaching részleteit mutatjuk be.

A proaktív coaching

A proaktív jelentése: előrelátóan cselekvő, felelősségteljes, kezdeményező. Aki a proaktív coachingot választja, azokat autonóm, értékes, érett egyénként fogják kezelni. A proaktív coach-ok tiszteletben tartják, hogy a kliensek saját értékrenddel, személyiséggel rendelkeznek.

A proaktív coaching lényege, hogy az ügyfél megtanulja kezelni:

  • azokat a problémás helyzeteket, amik számára fontosak,
  • megtanulja kezelni a konfliktushelyzeteket és képes lesz irányítani saját életét.

Ezen coach egyszerre több értékelési módszerrel dolgozik, így még hatékonyabban és még pontosabban tudja értékelni erősségeinket, gyengéinket, pozitív és negatív tulajdonságainkat, valamint céljainkat és vágyainkat.

A coaching technika több megoldást kínál. Aki proaktív, az nem csak egyszerűen alkalmazkodik a helyzethez, hanem felveszi a helyzetek közötti irányítást, nem engedi meg a passzivitást. A proaktív nem alkalmazkodik a helyzethez, hanem maga akar változásokat elindítani.

A business executive coaching

Ezen fajta coach szolgáltatás a felsővezetőknek szól. A cél az, hogy a jó működést még jobbá tegye, növelje a hatékonyságot. A coach, azaz „edző” az ügyfél jó tulajdonságaira épít. Közösen megkeresik az erősségeit, segít megkönnyíteni a nehéz döntéseket, megtanítja kezelni a konfliktusokat és a stressz helyzeteket, a célok eléréséhez. Kiemeli az asszertív kommunikáció szükségességét és a csoporttámogatás fontosságát.

A business executive coaching részei többek közt:

  • pszichológiai alapismeretek,
  • stressz-kezelés,
  • szervezetműködési alapelvek,
  • hatalom,
  • vezetői modellek,
  • szervezetfejlesztés,
  • motiváció,
  • önismeret,
  • értő figyelem,
  • célkitűzés,
  • kommunikációfejlesztés,
  • karrier,
  • döntéshozatal növelés
  • stb.

Coaching árak

Az árak igaz cégenként változóak, de nagyjából erre lehet számítani:

  • egyéni esetkezelés 7-10 ezer között,
  • business coaching 20-30 ezer között,
  • pár-és családi coaching 12-15 ezer között mozog alkalmanként.

E-coaching

Az e-coaching akár telefonon, akár interneten is használható coaching. Mi a lényege?

Könnyedén, otthonról kérdéseket tehet fel, képezheti magát. Coach szakembereket talál a célok adekvát véghezviteléhez. Jobban segít, ha elakadt, gyorsan választ kaphat a kérdéseire.

Hogyan működik az E-coaching rendszer?

Hetenként egy konzultáció történik skype vagy e-mail segítségével. Az ügyfél a konzultáció alatt is küldhet kérdéseket e-amilen keresztül és gyors választ kaphat vagy éppen új feladatokat.

Ha valaki nem ismeri az interaktív számítógépes rendszereket, boldogan segítenek ezek létrehozásában. Az e-coaching 4-12 hétig tart, néhány tízezer forintba kerül havonta. Az internetes coaching olcsóbb, sőt, talán kényelmesebb is, mint a személyes találkozás.

A concordiás coaching

Akkor lehet egy cég fejlődésre hajlamos, ha igaz rá a szervezeti célok háromszög modellje. Ez egy rendszerszemléletű modell. Azt próbálja meg szemléltetni, hogy ha egy cég hosszútávon akar sikereket elérni, nem tűzhet ki egyetlen, megrendíthetetlen célt, mert meg kell találnia az egyensúlyt a többi céllal, továbbá három alapvető szükségletet ki is kell tudni elégítenie:

  1. elsősorban a fogyasztókét-kliensekét,
  2. másodsorban a cég dolgozóinak szükségleteit,
  3. harmadszor a cég sikeres működésének alapfeltételeit.

Ezen modell szervezetek, cégek, csoportok és egyének számára egyaránt hasznos. Az egyénnek ki kell elégítenie saját és partnerei igényeit, miközben ő szintén jól és hatékonyan dolgozik. A concordia coachban (legyen  akár egyéni, csoportos vagy team) 3 közös pont van. Ez pedig a megoldás központúság, rendszerszemlélet és elismerés.

A pozitív pszichológia és a coaching

A coaching szolgáltatást igénybe vevő ember nem csak egy konfliktus vagy probléma feloldáshoz keresi a segítséget, hanem új érdeklődést, új irányt szeretne karrierjében és/vagy életében. Itt lép be a pozitív pszichológia, amely jól összedolgozva a coaching-gal, még több erőt tud adni az ügyfélnek, még több energiát bele tud vinni a közös munkába.

A coaching részéről fontos a sok pozitív energia, a jó képességek és tulajdonságok erősítése és felszínre hozása. Ha pozitív a szemlélet, jobban teljesítünk, kreatívabbak vagyunk, nyitottabbak a másik emberre vagy eseményre. Kitartóbbak, energikusabbak leszünk, ezáltal nő a teljesítményünk.

Ez a fajta pozitív szemlélet a coaching egyik fő törekvése. Aki optimistán gondolkodik, a problémákat megoldhatónak látja, az élet akadályait leküzdhetőnek, irányíthatónak titulálja. A coaching-hoz bizalom kell, ilyen lelki állapotban könnyebb közvetlen viszonyba, barátságba kerülni. A pozitív életszemlélet nem csak lelki, hanem javuló fizikai állapotról is tanúskodik. Ha összegezni akarnám a leírtakat, azt mondanám, hogy ez a fajta gondolkodás fizikai, intellektuális és szociális irányban is kiemelkedőbb eredményeket ér el, mint nélküle.

Összefoglalva

A coaching végeredményben bárki számára ajánlható. Vannak bizonyos fajtái, területei, amik valamennyire eltérnek egymástól, de ami mindegyikben közös, az az, hogy mindegyik ügyfélközpontú.

  • A coaching megtanítja az ügyfelet arra, hogy hogyan segítsen saját erejéből saját magán.
  • Segítés az önsegítéshez.
  • Nem ad tanácsot, nem kínál megoldást, de rávezeti a kliens az útra, melyen megtalálja a választ.
  • A szépsége az a szakmának, hogy nem a múltat próbálja meg boncolgatni, mint a pszichológia, hanem csakis a jövőbe tekint.

Coaching-ra fel, sok sikert!

 

Facebook

 

Rácz-Akácosi Attila

Web: motivator.ma

Telefon: 06-20-277-3889

Megosztás
Business coaching: a mentális "Edzés" az Üzleti Sikered növeléséért. 4.rész
Tegnapi napon a life és a business coaching közötti eltérést mutattuk be. Ma a business coaching menetével ismerkedhetünk meg.
   2015-07-09    Vállalkozz!
Business coaching: a mentális "Edzés" az Üzleti Sikered növeléséért. 3.rész
Tegnapi nap folyamán a business coachinggal ismerkedhettünk meg. sorozatunk következő részében pedig a coaching közötti eltérésekkel ismerkedhetünk meg.
   2015-07-08    Vállalkozz!
Business coaching: a mentális "Edzés" az Üzleti Sikered növeléséért. 2. rész
Sorozatunk első részében megismerkedhettünk a coaching fogalmával, most ezt a tudást mélyítjük tovább a második résszel, amiben többek közt a különböző típusait mutatjuk be.
   2015-07-07    Vállalkozz!
Business coaching: a mentális "Edzés" az Üzleti Sikered növeléséért. 1. rész
Sokak számára talán nem világos, mit jelent a Business Coaching, azonban, akik egy kicsikét jártasabbak a sportban, talán ismerősen hangzik a coaching, mint fogalom. Az eredeti jelentése szerint a “coach” az “edző”, a “coaching” pedig az edző által végzett támogató tevékenység.
   2015-07-06    Vállalkozz!