Annak érdekében, hogy Önnek a legjobb élményt nyújtsuk "sütiket" használunk honlapunkon. Az oldal használatával Ön beleegyezik a "sütik" használatába.

Business coaching: a mentális "Edzés" az Üzleti Sikered növeléséért. 3.rész

  •  Vállalkozz!
  • 2015-07-08 09:35:00
  • Rácz-Akácosi Attila
Tegnapi nap folyamán a business coachinggal ismerkedhettünk meg. sorozatunk következő részében pedig a coaching közötti eltérésekkel ismerkedhetünk meg.

life és a business coaching közti eltérés

A life coaching a jövőre fókuszál, nem pedig a múlt feldolgozásában segít. A life coaching és a business coaching között az a különbség, hogy a life coaching alatt az ügyfél életének bármely szakaszát érinthetik. Azokkal az álmokkal, célokkal, vágyakkal foglalkozik a life coaching, melyek hiányoznak a kliens életéből és még nem jutott el arra a szintre, hogy megvalósítsa őket.

A life coaching motiváló hatással bír az ügyfélre, buzdítja kiaknázatlan területeinek kihasználására, egójának növelésére, hogy megtalálja azt az utat, amit már régóta keresett. A tanfolyam alatt az ügyfél teljes személyisége „feldolgozásra” kerül, életéből minden lényeges és lényegtelennek hitt dolog felszínre kerülhet.

A tanfolyam végeztével elégedettséget fog érezni, tudatosabb lesz céljai megvalósításában, jobban tud koncentrálni, jobban odafigyel magára, kiegyensúlyozottabb lesz. A business és life coaching közti egyik nagy különbség a feldolgozott terület, hiszen 

  1. a life coaching az egész életét bevonja a kezelésbe,
  2. a business coaching „csak” a munkára vagy az azzal kapcsolatos problémákkal foglalkozik.

Ez a kettő persze néha összefügg... Összefoglalva a business coaching managereknek, felsővezetőknek ajánlható, akik sikeres vagy sikeresebb üzleti vezetést kívánnak elérni a megfelelő szervezetfejlesztéssel. A life coaching pedig párkapcsolati, életvezetési segítség.

Néhány szó a life coaching-ról

Ez a fajta coaching segít a pároknak életvezetési problémájuk, dilemmájuk, nehézségeik kezelésében. A tanfolyam itt is egyéni, egyénre vagy párra szabott kezelést ad, amiben meghatározzák céljukat, feltérképezik erőforrásaikat.

Nem csak párok, hanem egyének, szülők is igénybe vehetik a szolgáltatást, mely gyorsan kifizetődő, hosszan tartó pozitív életmódváltozást eredményez. A coaching lényege az egyéni fejlesztés, hogy saját maga tudja megoldani a problémáit.

Nézzük is meg, milyen problémák esetén segíthet:

  • segítséget nyújt az életcélok elérésében,
  • a jó és megfelelő kommunikációban / egy párkapcsolatnál jellemző probléma/,
  • társkeresés vagy párkapcsolat kezdetekor, a párkapcsolatban adódó konfliktusokban,
  • nehézségek, problémák esetében,
  • a szülő-gyerek kapcsolat javításában,
  • munka és magánélet viszonyával kapcsolatban.

Mi kell a coaching programban való részvételhez?

A sikernek több kulcsa van. Az első az elhatározás, hogy a résztvevő eldöntse, valóban lépni és változtatni akar az életminőségén vagy a karrierjén. Ezáltal nyitottságra van szükség az ügyfél részéről is.

  • Hajlandóságot kell mutatni a rá váró feladatokra.
  • Kötelezettséget kel vállalni a sikerorientált célkitűzéshez.
  • Kötelességet kell érezni maga és mások iránt.
  • Meg kell ígérni és betartani, hogy a lehető legjobbat hozza ki magából, kapcsolataiból.

Minden más a coach dolga: a coaching szakértelem, a tapasztalat, adekvát, specifikus egyénre szabott módszer a partner fejlesztésének érdekében.

Mit kap az ügyfél a sikereken és az eredményeken kívül a konzultációk alatt?

  • A közvetlen, bizalmi légkör kialakítása mellett egy jó hangulatú, kellemes beszélgetésen vesz részt, ahol szinte észrevétlenül fókuszál a coach a jelenlegi problémákra, miközben segítséget nyújt.
  • Nyitottnak kell lenni, hogy mindent ami problémát okoz, fel lehessen térképezni és rá lehessen vezetni arra az útra, amit járni szeretne, csak az útjába került akadályok miatt megállásra kényszerült.
  • A nem jól működő vagy egyáltalán nem működő életvitel megváltoztatására kell koncentrálni.

A coaching lényege a személyes, jól működő kapcsolat megteremtése. Támogatást egyénire szabva csak kölcsönös bizalommal lehet nyújtani.

Az első találkozáskor /mely a legtöbb helyen ingyenes/ bemutatásra kerül a coaching lényege, fajtái. Minden felmerülő kérdésre választ lehet kapni, a program részletesen áttekinthető, tanulmányozható, elemezhető. Ami a legjobb, nincs rábeszélés semmi olyanra, amire nincs szüksége. A fő tevékenység alapja, az emberek szolgálata, a problémákkal küzdő emberek segítése.

Holnap a business coaching menetével ismerkedhetsz meg!

 

Coaching-ra fel, sok sikert!

Facebook oldalunk

 

Rácz-Akácosi Attila

Web: motivator.ma

Telefon: 06-20-277-3889

Megosztás
Business coaching: a mentális "Edzés" az Üzleti Sikered növeléséért. 5.rész
Tegnapi napon a business coaching menetével ismerkedhettél meg, mai napon a proaktív – és a business executive coaching részleteit mutatjuk be.
   2015-07-10    Vállalkozz!
Business coaching: a mentális "Edzés" az Üzleti Sikered növeléséért. 4.rész
Tegnapi napon a life és a business coaching közötti eltérést mutattuk be. Ma a business coaching menetével ismerkedhetünk meg.
   2015-07-09    Vállalkozz!
Business coaching: a mentális "Edzés" az Üzleti Sikered növeléséért. 2. rész
Sorozatunk első részében megismerkedhettünk a coaching fogalmával, most ezt a tudást mélyítjük tovább a második résszel, amiben többek közt a különböző típusait mutatjuk be.
   2015-07-07    Vállalkozz!
Business coaching: a mentális "Edzés" az Üzleti Sikered növeléséért. 1. rész
Sokak számára talán nem világos, mit jelent a Business Coaching, azonban, akik egy kicsikét jártasabbak a sportban, talán ismerősen hangzik a coaching, mint fogalom. Az eredeti jelentése szerint a “coach” az “edző”, a “coaching” pedig az edző által végzett támogató tevékenység.
   2015-07-06    Vállalkozz!