Annak érdekében, hogy Önnek a legjobb élményt nyújtsuk "sütiket" használunk honlapunkon. Az oldal használatával Ön beleegyezik a "sütik" használatába.

Üzleti terv egy hétvége alatt? Simán!

  •  Vállalkozz!
  • 2015-03-13 09:40:00
Álmaid eléréséhez a legfontosabb, hogy egyáltalán belekezdj. Ahhoz, hogy belekezdj, az első lépés az olyan tökéletesen hozzád illő üzleti terv megtalálása, amelyen keresztül élvezed a mindennapi teendőidet, miközben a pénzügyi céljaidat is el tudod érni!

 

Anélkül, hogy vitatnánk az üzleti terv kidolgozásának fontosságát, érdemes azon is elgondolkodnunk, hogy létezik-e a megfelelően kidolgozott, minden részletében száz százalékos terv, és nem az történik-e velünk, mint ami megesik rengeteg emberrel például egy utazás előtt. Mégpedig az, hogy „beragad” az előkészületekbe, és az álom örökre álom marad a megfelelő bátorság hiánya miatt.

 

Nem azt mondjuk, hogy ne vedd komolyan az üzleti tervet, de ez nem vonja automatikusan azt is magával, hogy évekig kell tervezned azelőtt, mielőtt ténylegesen belevágnál a vállalkozói életbe.  „A jó munkához idő kell. A rosszhoz még több” tartja a mondás, és talán nem is véletlenül. Ha sokáig vesződsz az előkészületekkel, még nem jelenti azt, hogy az jó is, sokkalta inkább azt feltételezi, hogy nincs meg az a rendszer, amin keresztül hatékonyan végezhetnél a leges legelső lépéssel. Ezért szeretnénk egy olyan útmutatót adni, aminek segítségével tulajdonképpen egy hétvége alatt elkészülhetsz az üzleti terveddel. Természetesen nem fogsz évekre lebontott költségvetéssel rendelkezni vasárnap estére, de talán a legfontosabb dolgon már túl leszel, hiszen egy olyan „papír” lesz a birtokodban, ami megalapozza vállalkozásod.

 

Szombati teendők:

 

1. Találd meg a választ az okokra!

Miért szeretnél vállalkozni? Ahelyett, hogy egyből rávágnád, hogy a pénz miatt, inkább lépj túl ezen, és próbálj mélyebbre ásni! Mit jelent számodra a „plusz pénz”? A szabadságot, hogy nem kell 9-17 óráig egy irodában kuksolnod? Hogy le ne maradj a gyermekeid meghatározó pillanatairól? Hogy végre kilépj a mókuskerékből, és valami újba kezdj bele? Hogy olyan szolgáltatást/terméket nyújts, amivel jobbá tudod tenni az emberek mindennapi életét? A felszínes válasz – pénz – mögött számtalan ok van, és neked ezeket kell felfedezned! Azokat az indokokat kell megismerned, amely a vállalkozásod nehéz időszakában – mert lesznek ilyenek, hidd el – fognak téged átsegíteni.

 

2. Vegyél elő tollat és papírt, majd a lapot oszd fel négy részre, melyek a következők lesznek:

a. Dolgok, amiket szeretsz csinálni:

Idetartoznak időtöltéseid; hobbijaid; amiket szeretnél kipróbálni; érdeklődési körök; témák, amikről szeretsz olvasni, stb.

 

b. A dolgok, amikben jó vagy:

Itt kerülnek felsorolásra a képességeid, legyenek azok a magánélethez, vagy éppenséggel a munka világához köthetőek. Az előbbihez tartozhat például a főzési tudományod, az utóbbihoz az, hogy profi szinten értékesítesz.

 

c. A dolgok, amiket tudsz:

Tudás, melynek birtokában vagy. (könyvelés, idegen nyelvek, stb.)

 

d. Kihívások, amelyeket sikeresen teljesítettél:

Sok minden tartozhat ide, például, hogy súlyt veszítettél, egészségesebb étrendre álltál át, kirúgás után gyorsan munkát találtál, stb.

Fontos, hogy ne cenzúrázd magad, hiszen attól függetlenül, hogy valamit nem tartasz annyira fontosnak, lehet, hogy másvalaki boldogan fizetne érte… A lépés fontossága abban rejlik, hogy ez a négy terület szinte teljesen lefedi személyiségedet, és az ötleteid leírásával sikerül kiüríteni a fejedet. Így összeszedettebben látod saját magad ahelyett, hogy a fejedben kavargó gondolatok özönvize elárasztana. Az agyad valószínűleg hamarabb feladja a harcot, és azt próbálja sugallni, hogy nincs is ötleted, ezért ne hagyd abba, ameddig legalább tíz dolgot nem írsz mindegyik területhez.

 

Ha ezzel megvagy, tarts egy szünetet, hidd el, megérdemled…

 

3. Minden üzlet mögött egy okos vállalkozó van, és minden vállalkozónak más és más az igénye, álma. Éppen ezért a következő feladatod az, hogy kitaláld, milyen üzleti modellben akarsz vállalkozni… Amin érdemes elgondolkodnod:

a. Kis- vagy középvállalkozás?

b. Otthon vagy irodában?

c. Online vagy üzlethelyiség?

d. Termék vagy szolgáltatás?

 

Amennyiben nem vagy biztos a fentiekben, próbálkozz a következővel:

 

Csukd be a szemed, relaxálj, és képzeld el, hogy 2017-et írunk. Idáig keményen dolgoztál az új vállalkozásodon, és most érik be ennek a gyümölcse. Reggel van, álmosan, de boldogan kelsz fel az ágyadból… Mosolyogsz, hiszen az álmod valóra vált, és saját, jól működő vállalkozásod van… Kellő izgatottsággal gondolsz az előtted álló napra, hiszen rengeteg teendőd van mára is. Az előző nap elkészített „aznapi teendők listáját” olvasod... Mi áll rajta?

a. Hova jársz be dolgozni?

b. Mivel foglalkozol?

c. Mit árulsz?

Most nyisd ki a szemed, és mindent írjál le, ami a gyakorlat során eszedbe jutott! Ha ezzel végeztél, és újra áttekinted a lapot, hidd el, ott fog állni minden információ, amire szükséged van…

 

4. Finomítsd az ötletedet!

Most, hogy tisztában vagy azokkal a dolgokkal, amikben jó vagy, és amiket szeretsz csinálni, ezenkívül a vállalkozás üzleti modellje is előtted van, itt az idő a nem megfelelő elemek eltávolítására. Szóval fogj egy tollat, és húzd át azokat, amelyek:

a. Nem illeszkednek tökéletesen az üzleti modellhez.

b. Nem látsz benne annyi fantáziát, hogy hosszabb ideig kedvtelve foglalkozz vele.

c. Olyan feltételek szükségesek az elindításához, amelyekkel nem rendelkezel (nagyobb tőkebefektetés, különleges képesítések, stb).

Ha minden jól alakul, akkor megmarad egy körülbelül tíz elemet tartalmazó lista, amelyet már könnyebb sorrendbe rendezned érdeklődésed szerint. Amennyiben nem tudsz két lehetőség közt dönteni, képzeld el, hogy mindössze annyi elegendő pénzzel rendelkezel, hogy az egyiket elindítsd… Melyik lenne az?

 

5. Ma már eleget dolgoztál, itt az ideje pihenned egyet… J

 

Vasárnapi teendő

 

Teszteld a TOP3 üzleti terved!

Minden üzleti terv egyik legkritikusabb pontja az életképessége, azonban most csak az a feladatod, hogy kiválaszd azt az ötletet, amit felhasználva te leszel a vállalkozók császára! Később persze sokat kell még alakítanod az üzleti terven - milyen árréssel dolgozz, pontosan milyen legyen a terméked/szolgáltatásod, stb -, de az a jövő zenéje…

Gondolkozz el azon, hogy van-e elegendő vásárló azon a területen, ahol céged tevékenységét elképzeled. Keress hasonló vállalatokat és próbáld megbecsülni a forgalmukat! Vagy menj fel online boltok oldalaira, és keress rá, hogy a tiedéhez hasonló termékek milyen áron kaphatóak - Vigyázz, mert ha nem találsz konkurenciát termékednek/szolgáltatásodnak, nem biztos, hogy nyert ügyed van. Lehet, hogy csak nincsen kereslet, és akkor veszélyes lehet a piacra lépés. Próbáld meg minél jobban feltérképezni a piacod, és ha ügyes vagy, ráadásul még szerencséd is van, akkor egy és csakis egy üzleti terv marad talpon a nap végére. Nos, ezzel kell tovább dolgoznod!

 

Egyelőre azonban még ne kezdj a névjegykártyáid nyomtatásába, hiszen további kutatások és tesztelések állnak előtted, hogy valóban beindítsd a vállalkozásodat. De egy akkora lépést tettél meg egyetlen hétvége alatt, amiről rengetegen csak álmodoznak Magyarországon.

 

Ugyanakkor a neheze még csak most jön, szóval ne habozz, és ugorj fejest az ismeretlenbe!

 

Nyerhetsz vagy veszíthetsz, két dolgot soha ne feledj: egyrészt különb vagy az emberek többségénél, mert te legalább megpróbáltad, másrészt a vállalkozói élet természetes velejárója a bukás… A kérdés az, hogy van-e merszed felállni, és újra megpróbálni?!

 

Megosztás
Üzleti tervezés: a vállalkozásod sikerét így tervezd meg lépésről lépésre. 4. rész
Folytatva cikkeinket, sorozatunk 4.része következik, amelyben a pénzügyi tervezés további részeire szeretnénk felhívni a figyelmeteket.
   2015-07-02    Vállalkozz!
Üzleti tervezés: a vállalkozásod sikerét így tervezd meg lépésről lépésre. 3.rész
Az üzleti tervezésünk befejező, harmadik része következik.   
   2015-07-01    Vállalkozz!
Üzleti tervezés: a vállalkozásod sikerét így tervezd meg lépésről lépésre. 2.rész
Tegnapi cikkünkben elkezdtük az üzleti tervezés általános pontjainak bemutatását, és röviden összegeztük a "kezdő rövid összefoglalás" tartalmi elemeit. Most ennek a cikknek a folytatása következik
   2015-06-30    Vállalkozz!
Üzleti tervezés: a vállalkozásod sikerét így tervezd meg lépésről lépésre. 1. rész
Az üzleti tervezés egy jól átlátható, logikus folyamat, gyakorlatilag egy olyan speciális dokumentum megalkotása, ami egy vállalkozás jövőjét mutatja be. Átláthatjuk általa azt, hogy mit akarunk csinálni a jövőben, és azt hogyan szeretnénk ezt véghez vinni.
   2015-06-29    Vállalkozz!
Nagy ötletek a kisvállalkozások naggyá válásához
Magyarországon a vállalkozások 89 százaléka mikrovállalkozás, amelyek részesedése a teljes belföldi árbevételből nem éri el a 20 százalékot. A fiatalok kisvállalkozásainak 44 százaléka egyszemélyes vállalkozás, amelyek többségénél, bár igény lenne rá, a szigorúan vett üzleti...
   2015-03-04    Aktuális
Sikeres vállalkozó leszel?
Ha igennel válaszoltál, akkor már megtetted a legelső lépést!
   2014-11-11    Aktuális